Ιεραπύτνης: Ζούμε στην εποχή της μετανεωτερικότητας, χρέος μας να ενεργοποιούμε τα χαρίσματα του Αγ. Πνεύματος

  • Dogma
ιεραπύτνης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή πιστών τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιουνίου 2022 ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Σύναξης του Αρχαγγέλου Γαβριήλ εν τω Άδειν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας, που φέτος μετατέθηκε την Παρασκευή 10 Ιουνίου, επειδή η πανήγυρη συμπίπτει με την εορτή του Ψυχοσάββατου προ της Πεντηκοστής. Στην ακολουθία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. 

Στην ομιλία του ο Σεβ. Ιεραπύτνης αναφέρθηκε στο ανεκτίμητης πνευματικής αξίας ιερό κειμήλιο και πολύτιμο θησαυρό της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής, πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας το «Άξιόν Εστι», που φυλάσσεται στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «συναχθήκαμε στον πανηγυρίζοντα και περικαλλή αυτό ναό για να παρακαλέσουμε την Υπεραγία Θεοτόκο να παραμείνει η σκέπη, η ελπίδα, η καταφυγή και η απαντοχή όλων μας.

Και καθώς προσκυνούμε την περίπυστη εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας έρχονται στη σκέψη και τόν νου μας οι περιπέτειες των ξεριζωμένων προσφύγων από την ευλογημένη γη της Ιωνίας πριν από εκατό ακριβώς χρόνια, όταν με τα λιγοστά τους προσωπικά αντικείμενα έφεραν μαζί τους τα ιερά εικονίσματα και τα σεβάσματα του Γένους. Πήραν μαζί τους από τη γυναικεία Μονή της Παναγίας στο Ρεϊσδερέ ως μοναδικό θησαυρό και την εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, για να την περισώσουν από τους Τούρκους κατακτητές, την οποία είχαν οδηγό, στήριγμα, παρηγοριά και δεξιό οιακοστρόφο στην πορεία του δρόμου της προσφυγιάς και κατέληξαν μετά από περιπέτειες στην ιστορική και ερατεινή Ιεράπετρα, που τους θύμιζε τον αλησμόνητο τόπο τους».

Επίσης, υπογράμμισε ότι η αποθησαυρισμένη στον πανηγυρίζοντα ναό αποτελεί σήμερα το σπουδαιότερο ιερό κημείλιο των Μικρασιατών της πόλης και σύμβολο μνήμης και ενότητας μεταξύ τους και μεταξύ όλων των κατοίκων της Ιεράπετρας. Καταλήγοντας επεσήμανε ότι «ζούμε στην εποχή της μετανεωτερικότητας και των ραγδαίων εξελίξεων και χρέος μας είναι να τηρούμε τις εντολές του Θεού, να ενεργοποιούμε τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που λάβαμε κατά το Μυστήριο του Χρίσματος, και να μένουμε πιστοί στο θέλημα του Θεού, ακολουθώντας το παράδειγμα της Παναγίας, η οποία είναι το ιερότερο πρόσωπο πάνω στη γη, γι’ αυτό και την επέλεξε ο Θεός για να υπηρετήσει το σχέδιο της Θείας Οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρώπου».

Τέλος ευχήθηκε η Παναγία η Ελεούσα να προστατεύει και να σκεπάζει όλους και όλες με το ιερό μαφόριό της και να επιχέει πλούσια της χάρη της στους εγγύς και μακράν Ιεραπετρίτες.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν μέρος έλαβαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Παϊσιος Δερμιτζάκης, Ηγούμενος της Ι. Μονής Φανερωμένης Ιεράπετρας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Προρφύριος Αγγελάκης, Προϊστάμενος του του Ι. Κ. Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, ο συνταξ. Εφημέριος Αιδεσιμ. Σκευοφ. π. Μιχαήλ Ξυδιανός, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Προϊστάμενος του Ι. Μ. Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Εμμανουήλ Μολυμπάκης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας, ο Αιδεσ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Αρχιερ. Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. περιφέρειας και Οικονόμος Κων/νος Λιοντάκης και, Εφημέριοι της πανηγυρίζουσας Ενορίας, ο Αιδεσ. Ιερεύς Εμμανουήλ Προϊστάκης, Εφημέριος της Ενορίας Νέας Ανατολής, και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης και η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, η Πρόεδρος κ. Ευτυχία Μαρινάκη και Μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, και πλήθος ευσεβών χριστιανών της περιοχής.

Μετά την απόλυση ο Σεβ. κ. Κύριλλος συνεχάρη εγκάρδια τον κ. Γιάννη Ανδρουλάκη για την επιλογή του στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, σημειώνοντας ότι είναι τιμή για την Ιεράπετρα να βρίσκεται στο τιμόνι της Αντιπεριφέρειας του Νομού Λασιθίου ένας Ιεραπετρίτης, και του ευχήθηκε η Παναγία η Ελεούσα, από την Ενορίας της οποίας προέρχεται, να καθοδηγεί τα διαβήματά του για να πράτει «έργα «καλά και ωφέλιμα τοις ανθρώποις».

TOP NEWS