Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»: Το Νέο Έτος ως ευεργεσία του Θεού

  • Δόγμα

Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας εὐχονται στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» για την νέα απαρχή του 2024

Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος εύχονται στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» για την απαρχή της νέας χρονιάς, τονίζοντας πως πρόκειται για μια από τις πολλές ευεργεσίες του Θεού, αλλά, συνάμα, και μια «ευκαιρία» για τους πιστούς, ώστε να αξιοποιήσουν το χρόνο πνευματικά και φιλάνθρωπα.

Με την ευκαιρία της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου μας και του επί θύραις νέου έτους, εύχομαι με πολλή αγάπη η έγκριτη Εκκλησιαστική Εφημερίδα, η «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ», η οποία πάντοτε και με προθυμία φιλοξενεί τις απόψεις μας, να έχει συνεχή επιτυχία και να προσφέρει στους αναγνώστες της ποιοτική, έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση.

Το όνομα της Εφημερίδας μας θυμίζει την Κιβωτό της Παλαιάς Διαθήκης, η οποία συγκέντρωσε και διέσωσε τη ζωή της τότε εποχής.

Με τον ίδιο, κατ’ αναλογίαν, τρόπο, κρίνουμε ότι η Εφημερίδα αυτή θα αποτελέσει  πνευματική Κιβωτό, η οποία θα διαφυλάξει τα ωραία και διδακτικά μηνύματα αδελφών Αρχιερέων και όσων άλλων αρθρογραφούν σ’ αυτήν, που μας στηρίζουν και μας προσφέρουν ελπίδα!

Σε μια εποχή, που η υπερπληροφόρηση, έντυπη και ηλεκτρονική, αλλοιώνει την αντικειμενική γνώση της πραγματικότητας και σκοτίζει την αλήθεια, ευχόμεθα η «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» να αποβεί και «Κιβωτός της Αληθείας», γιατί  οι αναγνώστες δεν πρέπει μόνο να ενημερώνονται, αλλά και να διδάσκονται!

Η προσευχή όλων μας, τα φετινά Χριστούγεννα, είναι στραμμένη στα μέρη εκείνα όπου για πρώτη φορά ακούστηκε ενώπιον των άκακων αγραυλούντων ποιμένων ο δοξολογικός ύμνος των αγγέλων «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».

Στα μέρη εκείνα όπου γεννήθηκε η ευσπλαχνία και η ειρήνη στο Πρόσωπο του Σαρκωμένου Λόγου, τα οποία σήμερα δοκιμάζονται με τον πιο σκληρό τρόπο.

Οφείλουμε ως Χριστιανοί να εντείνουμε τη προσευχή μας και να υψώσουμε τη φωνή μας απέναντι στην απώλεια χιλιάδων αθώων παιδιών ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας.

Και να θυμηθούμε τους στίχους ενός ποιήματος:

«Και όταν θα έρθουν οι καιροί

που θα ‘χει σβήσει το κερί

στην καταιγίδα,

Υπερασπίσου το παιδί,

γιατί αν γλιτώσει το παιδί,

υπάρχει ελπίδα.»

 

Ο Σύρου Δωρόθεος Β΄

 

Είναι γεγονός πως η χρονιά που πέρασε μας επεφύλαξε δοκιμασίες, οι οποίες προκάλεσαν πόνο και απόγνωση σε πλήθος συνανθρώπων μας, όπως και σε εμάς τους ίδιους. Είδαμε το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας να υφίσταται σοβαρές καταστροφές από τις πυρκαγιές, περιουσίες συμπατριωτών μας να καταστρέφονται από τις πλημμύρες, νέους ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους σε πολύνεκρα δυστυχήματα. Παρόμοιες είναι και οι ειδήσεις από κάθε άκρη της γης. Η φρίκη στα πεδία των μαχών αυξάνεται, το φυσικό περιβάλλον απειλείται, οι σχέσεις των ανθρώπων δοκιμάζονται από την μοναχικότητα και την σκληροκαρδία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι απογοητευτικές αυτές καταστάσεις πολιορκούν την ψυχή μας και οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπων στην κατήφεια και την απαισιοδοξία. Όλοι μας αισθανόμαστε την ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας όλα όσα μας ταλαιπωρούν και να ανοίξουμε μια νέα ολόλευκη σελίδα στη ζωή μας, γεμάτη ελπίδα και αποφασιστικότητα για ένα καλύτερο μέλλον. Το βράδυ της πρωτοχρονιάς, μετράμε όλοι αντίστροφα τις τελευταίες στιγμές του περασμένου χρόνου, με την προσδοκία, το παλιό να παρέλθει και κάτι το καινούριο να γεννηθεί.

Ιδού λοιπόν ενώπιόν μας ο νέος χρόνος. Ιδού η πρώτη καινούρια και μεγάλη ευεργεσία που μας χαρίζει ο Θεός. Ιδού η μεγάλη μας ευκαιρία να δώσουμε νέα ορμή στα όνειρά μας, να δυναμώσουμε την αποφασιστικότητά μας για κάτι καλύτερο, να μεταβάλλουμε την αέναη ροή του χρόνου, από διαδικασία φθοράς σε ευκαιρία εισόδου στην αιωνιότητα.

Ας ευχηθούμε, λοιπόν, στη νέα ολόλευκη σελίδα που ο χρόνος ανοίγει ενώπιόν μας, μαζί με τις πρωτοχρονιάτικες ευχές, να γραφεί ως επικεφαλίδα η αποφασιστικότητα να μεταβληθούμε από αδιάφορους και παθητικούς αποδέκτες των εξελίξεων, σε δυναμικούς πρωταγωνιστές. Μέσα σε ένα κόσμο διχασμού και αβεβαιότητας, ας περπατήσουμε με σύνεση και σοφία Θεού, εκμεταλλευόμενοι την κάθε ημέρα. Ας μετατρέψουμε την πρώτη ημέρα του καινούριου χρόνου σε αφετηρία προσωπικής αναγέννησης, προκειμένου να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης του Θεού, ο οποίος μας θέλει συνεργούς στο σχέδιό Του για την μεταμόρφωση της ζωής σε παράδεισο.

Ο παντοδύναμος Κύριος της αγάπης ας ευλογεί καθ’ όλη την διάρκεια της νέας χρονιάς τις οικογένειές σας, την πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο.

Ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός

 

Πρώτη του έτους και εύχομαι καλή χρονιά. Ιδιαίτερα Σας μεταφέρω την ευχή της Εκκλησίας μας στη Θεία Λειτουργία: «Ειρήνη πάσι».

Ειρήνη σε όλους. Ειρήνη και μέσα στην καρδιά μας και μεταξύ μας και με όλο τον κόσμο. Ο ίδιος ο Κύριος είπε: «Την ειρήνη που σας δίνω εγώ, αυτήν την ειρήνη να έχετε» (Ιω. 14, 27).

Και εμείς φυσικά ως χριστιανοί την ειρήνη του Θεού θέλουμε, αυτή ζητούμε και αυτή θα έχουμε. Διότι, βλέπετε, ο Κύριος έδωσε στην Εκκλησία το δικαίωμα και την εξουσία να ειρηνεύει τον κόσμο, να παρέχει ειρήνη στον κόσμο. Αυτό σημαίνει το «Ειρήνη πάσι».

Αυτήν την ευχή της ειρήνης έχουμε ανάγκη τη νέα χρονιά στη ζωή μας.

Μας δίνει και δεύτερη παραγγελία η Θεία Λειτουργία για το νέο έτος: «Αγαπήσωμεν αλλήλους, ίνα εν ομονοία ομολογήσωμεν». Με ομόνοια, με αγάπη, με ενότητα να απαγγείλουμε το «Πιστεύω» και να ομολογούμε την όλη πίστη μας.

Γι’ αυτό κοινωνούμε από το ίδιο Άγιο Ποτήριο: για να ενωθούμε, να είμαστε ενωμένοι. Ας το προσέξουμε αυτό, αδελφοί μου. Χρειαζόμαστε ενότητα στο ζευγάρι του πατέρα και της μητέρας, ενότητα με τα παιδιά, ενότητα με όλο τον κόσμο.

Ας αξιοποιήσουμε τη νέα χρονιά. Να ειρηνεύσουμε μεταξύ μας, να διαφυλάξουμε την ενότητά μας και να κάνουμε καλά έργα σήμερα, τώρα!

Μ’ αυτές τις φτωχές σκέψεις εύχομαι προς όλους σας «Καλό και Ευλογημένο το Νέο Έτος».

Ο Δράμας Δωρόθεος

TOP NEWS