Ιερατική σύναξη Μαΐου στη Μητρόπολη Λαγκαδά

  • Dogma
λαγκαδά

Συνεκλήθη την 14η Μαΐου ε.έ., υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, η  9η  κατά σειρά Ιερατική Σύναξη για το τρέχον εκκλησιαστικό έτος, εις την κεντρική αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».

Προ της ενάρξεως της Ιερατικής Συνάξεως, ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά εδέχθη εις τον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων, ομάδα προσκυνητών εκ της περιοχής της Νέας Μαδύτου Θεσσαλονίκης, τους οποίους και προσεφώνησε καταλλήλως με πατρικούς λόγους,  αναφέροντας εν συντομία το ιστορικό της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως και παρουσιάζοντας ένα μέρος του πνευματικού και φιλανθρωπικού έργου, κάνοντας παράλληλα λόγο για τα πρόσωπα των Αγίων Νεομαρτήρων Κυράννης της Οσσαίας και Γαβριήλ του εκ Βερτίσκου καθώς επίσης στους Αγίους Δαμασκηνό τον Στουδίτη και Ακάκιο, Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης.

Μετά την καθιερωμένη προσευχή και τον Αναστάσιμο Χαιρετισμό που ανταλλάχτηκε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης κατά την διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις μεγάλες μορφές των Θεσσαλονικέων Αγίων Αυταδέλφων Κύριλλο και Μεθόδιο, υπογραμμίζοντας το μεγάλο έργο που επιτέλεσαν με το οποίο κατάφεραν όχι μόνο την διάσωση του Ευαγγελίου στους Σλαβικούς λαούς, αλλά μέσα από τους καρπούς του επηρέασαν και επηρεάζουν την Ευρώπη μέχρι σήμερα, κάνοντας παράλληλα διεξοδική αναφορά στο ιστορικό της ανεγέρσεως του περικαλλούς Ιερού Ναού των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης και τους αγώνες που κατέβαλλε ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Β´ (Χρυσαφάκης).

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση πάνω στα προαναφερθέντα ζητήματα που συζητήθηκαν, καθώς επίσης και σε θέματα λειτουργικής, πνευματικής και διοικητικής φύσεως που αφορούν τις κατά τόπους ενορίες της Μητροπόλεως.

λαγκαδά

TOP NEWS