Ιερατική Σύναξη Μητρόπολης Πειραιώς

  • Dogma
πειραιώς

Στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητροπόλεως Πειραιώς στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου συνήλθε σήμερα Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 η Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με γενικό θέμα «Η προσωπική βίωσις του μυστηρίου της Ιερωσύνης και ο προσωπικός αγιασμός ως προϋποθέσεις του αληθούς Επανευαγγελισμού του κόσμου».

Μετά την υποδοχή των συνέδρων και τον καθιερωμένο Αγιασμό, το λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ. «Όλοι σας είστε πολυπροσοντούχοι άνθρωποι με γενναία κατάρτιση στα πνευματικά ζητήματα, με εμπειρίες που προκύπτουν άμεσα από τη διακονία σας», σημείωσε αρχικά στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Σεβασμιώτατος, καλωσορίζοντας τους Ιερείς στην ετήσια αυτή σύναξη. «Η Χάρις του Θεού έχει επιδαψιλεύσει ευλογίες πολλές μέσα από την δική σας έμπονη ιερατική διακονία και προσφορά», πρόσθεσε Δοξολογώντας τον Πανάγιο Θεό μας «για αυτήν την ευλογία που μας χαρίζει να είμεθα όλοι μαζί και να αισθανόμεθα αυτήν την κοινωνία της πνευματικής μας σχέσεως και της εν Χριστώ αλληλοπεριχωρήσεώς μας, διότι», όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη και μεγαλύτερος πλούτος από αυτό το γεγονός της βαθιάς εσωτερικής μας μετοχής».

«Ζούμε σε μία πραγματικά δύσκολη εποχή. Σε μία εποχή η οποία ιστορικά τουλάχιστον ισχυρίζεται ότι είναι μετανεωτερική» επεσήμανε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας πως «εάν κανείς λίγο εισχωρήσει πέρα από την κουρτίνα του ευπρεπισμού και του καθωσπρεπισμού, στην ουσία των πραγμάτων, δεν βλέπει καμία διαφορά από τις ιστορικές φάσεις που πέρασε η ιστορία των ανθρώπων. Τα ίδια πάθη, οι ίδιες αβελτηρίες, οι ίδιες δυσκολίες, οι ίδιες κακότητες το ίδιο μίσος, η ίδια διασάλευση και απομείωση της αλήθειας και γενικά μία επανάληψη της ιστορίας».

Ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε ότι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρόλη τη σύσταση Διεθνών Οργανισμών με σκοπό να την αποτροπή των αιματοχυσιών του 20ου αιώνα, μόλις 23 χρόνια από την είσοδό μας στην τρίτη χιλιετία της ανθρωπότητος «το αίμα εξακολουθεί να ποτίζει τη φλεγομένη μας γη, τα εγκλήματα είναι καθημερινή πρακτική, η βία, το ψέμα, η ασέλγεια, η απάτη, η καταδολίευση ανθρώπου από άνθρωπο, όλα αυτά που δήθεν ανήκαν σε κάποια παρωχημένη εποχή και ότι σήμερα στη μετανεωτερική εποχή του υπερανθρωπισμού και του μετανθρωπισμού θα είναι πλέον παρελθόν».

Αναφέροντας ότι το ίδιο ψεύδος που ακούστηκε στον κήπο της Εδέμ χιλιάδες χρόνια πριν από τον αρχέκακο όφι, «αλλά με άλλο περιτύλιγμα παρουσιάζεται και σήμερα στην ανθρωπότητα από τον ίδιο διατάκτη, τον ίδιο διαγγελέα, τον μισάνθρωπο και μισόθεο διάβολο», υπογράμμισε πως ο άνθρωπος πιστεύει «ότι μπορεί και πάλι να γίνει Θεός, να υπερβεί τον θάνατο, να νικήσει τα πάθη του, να δημιουργήσει μια παραδείσια επίγεια ζωή, να κάνει έναν κόσμο ζηλευτό, δίκαιο, όμορφο, χαριτωμένο, πλήρη, χωρίς καμία αναγωγή στον Δημιουργό της ζωής, χωρίς καμία σχέση με τον Αιώνιο Κύριο της δημιουργίας, χωρίς καμία επικοινωνία με το υπερβατικό και το ιερό και το όσιο». «Η ανθρωπότητα χωρίς την αναγωγή της στο υπερβατικό δεν αλλάζει», πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας παράλληλα πως «εάν κανείς τολμήσει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, αμέσως στηλιτεύεται ως εχθρός του λαού, ως εχθρός της Δημοκρατίας, ως εχθρός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί ακριβώς επισημειώνει την αλήθεια».

«Η ιστορία μας διδάσκει και μας συνετίζει», είπε ο Σεβασμιώτατος και μιλώντας για ιστορικά γεγονότα και πραγματικότητες σημείωσε ότι «η ανθρώπινη φύση δεν αλλάζει όσοι αιώνες και χιλιετίες και να περάσουν, εάν δεν λάβει τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, εάν δεν προσορμιστεί στο λιμένα της Θείας Αληθείας». «Αυτή είναι η πραγματικότητα, αδελφοί, και μέσα σε τέτοιο κόσμο καλούμεθα να διακονήσουμε. Να διακονήσουμε τον λαό του Θεού, την νεολαία, που από την πολύ απαλή της ηλικία μυείται σε κάθε είδους παρέκβαση και σε κάθε είδους ανθρώπινη παρεκτροπή μέσα από το διαδίκτυο, μέσα από όποιες επικοινωνίες έχουν τα παιδιά και μέσα, δυστυχώς, και από την παιδεία, από την σχολική διαδικασία, όπου εκεί τα παιδιά μας υφίστανται μια πλύση εγκεφάλου με διάφορες καινοφανείς και ψευδεπίγραφες θεωρήσεις που αποτελούν επανάληψη όλων αυτών των σκοτεινών αντιλήψεων της οικουμενικής μας ιστορίας» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλη σημασία έχει η διακονία μας και πόσο σημαντικό είναι το έργο το οποίο καλούμεθα να προσφέρουμε στο λαό μας και σε κάθε έναν άνθρωπο καλής θέλησης».

«Είναι ώρα μεγάλης προσευχής και μεγάλης εσωτερικής εκζητήσεως από τον Πανάγιο Θεό να μας καταρτήσει και να μας ενδυναμώσει και να μας χαριτώσει με το παράδειγμα των Αγίων μας, αλλά και με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος». «Καλούμεθα να αποκτήσουμε φρόνημα γενναίο και φρόνημα πίστεως, απέναντι στη λαίλαπα των κακοδοξιών και των αιρέσεων, οι οποίες προσβάλουν την συνείδησή μας, αλλά και την πνευματικότητά μας», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει άλλη αλήθεια δίπλα στην αλήθεια». «Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο σοβαρό ζήτημα είναι η αλήθεια του δόγματος, γιατί τα φαύλα δόγματα γεννούν και φαύλο βίο. Είναι, επομένως, η εποχή μας πολύ δυσχερής και καλούμεθα σε πνευματική εγρήγορση και σε εσωτερική ενοείδεια, κοινωνία με το Φως που είναι ο Πανάγιος Θεός», ανέφερε ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος.

Στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Πρωτοπρεσβύτερο π.Γεώργιο Δορμπαράκη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η προσωπική βίωσις του μυστηρίου της Ιερωσύνης και ο προσωπικός αγιασμός ως προϋποθέσεις του αληθούς Επανευαγγελισμού του κόσμου». Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση.

 

TOP NEWS