Ιερατική Συναξη Μητρόπολης Εδέσσης

  • Dogma
εδέσσης

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017, στις 11.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε η 2η Ιερατική Σύναξις της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στην Έδεσσα.

Στην Ιερατική Σύναξη της Μητρόπολης Εδέσσης, εισηγητής ήταν ο Καθηγητής Λειτουργικής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Φίλιας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Το μυστήριον του Ευχελαίου».

Ο εισηγητής κατ᾿ αρχήν αναφέρθηκε στην ιστορία και την εξέλιξη του μυστηρίου υπογραμμίζοντας την σύνδεσή του με την αγιογραφική παράδοση και την πράξη της Εκκλησίας από τους πρώτους αιώνες μέχρι σήμερα. Στην συνέχεια ανέδειξε τις θεολογικές προϋποθέσεις του μυστηρίου υπογραμμίζοντας ότι στόχος της τελέσεως του μυστηρίου είναι η ψυχοσωματική θεραπεία του ανθρώπου. Στο τρίτο μέρος της εισηγήσεως ο κ. Φίλιας παρουσίασε τα τελετουργικά στοιχεία του μυστηρίου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι βασικές ευχές του μυστηρίου είναι δύο, όπως μαρτυρούν οι αρχαιότερες πηγές, και ότι αρχικά, όπως και όλα τα άλλα μυστήρια, το ιερό Ευχέλαιο ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Τέλος μεταφέροντας την θεωρητική διδασκαλία στην καθημερινή πρακτική της ιερατικής διακονίας πρότεινε τον τονισμό της εκκλησιολογικής διάστασης του μυστηρίου με την συμμετοχή πολλών προσώπων κατά την τέλεσή του, την διευκρίνιση προς τους πιστούς ότι δεν υποκαθιστά το μυστήριο της μετανοίας και την εφαρμογή της ποιμαντικής διακρίσεως όσον αφορά στην σύνδεση της αμαρτίας με συγκεκριμένα πρόσωπα και ασθένειες.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση με τον εισηγητή στην οποία μετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και πολλοί κληρικοί από το ακροατήριο. Στο δεύτερο μέρος της συνάξεως ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε τρέχοντα ζητήματα ιερατικής διακονίας.

mde

TOP NEWS