Ιερατική σύναξη στην μητρόπολη Εδέσσης

  • Dogma

Η πρώτη ιερατική σύναξη του νέου έτους πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο της μητρόπολης Εδέσσης. Εισηγητής ήταν ο μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ευλάβεια και φόβος Θεού».

Η πρώτη ιερατική σύναξη του νέου έτους πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο της μητρόπολης Εδέσσης.

Εισηγητής ήταν ο μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ευλάβεια και φόβος Θεού».

Ο κ. Σεραφείμ, κατ᾿ αρχήν, αναφέρθηκε στον φόβο του Θεού σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για ψυχολογική κατάσταση, αλλά για γέννημα της θείας χάριτος, αρχή σοφίας και βασικό στάδιο του πνευματικού αγώνος.

Τεκμηριώνοντας αγιογραφικά και αγιοπατερικά τον λόγο του, προσέθεσε ότι ο φόβος του Θεού επιφέρει την ευαρέσκεια και το έλεός Του στους πιστούς. Ιδιαίτερα για τους ιερείς, τόνισε ότι ο φόβος του Θεού θα πρέπει να εκδηλώνεται προς το ιερό θυσιαστήριο και προς τη θεία λατρεία και χρησιμοποίησε επίκαιρα παραδείγματα από την εκκλησιαστική ζωή αλλά και την διδασκαλία των νεωτέρων αγίων της εκκλησίας.

Διευκρίνισε ακόμη, ότι ο φόβος του Θεού είναι στην πραγματικότητα γνώρισμα αγάπης. Είναι η αγωνία του ανθρώπου να μην χάσει τον Θεό του.

Για την ευλάβεια ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, είναι η πηγαία πνευματική ευαισθησία που ξεκινά από τα μικρά θέματα της πνευματικής ζωή και φθάνει στα μεγάλα. Ακόμη και οι εξωτερικές κινήσεις του ιερέως αποκαλύπτουν την ευλάβειά του ή την έλλειψή της.

Η φροντίδα του για ευπρέπεια του ιερού ναού, η στάση του ενώπιον του αγίου θυσιαστηρίου, ο τρόπος που μεταχειρίζεται τα ιερά σκεύη όπως και η μέριμνα για την πνευματική πρόοδο του ποιμνίου του. Η ευλάβεια αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση της ιεροσύνης, ενώ ανήκει στην αποστολή του ιερέως η μετάδοσή της στους πιστούς.

Ο μητροπολίτης Καστορίας διέκρινε επίσης την ευλάβεια από τον ευσεβισμό, δηλαδή την εξωστρεφή και υπολογιστική επίφαση ευλαβείας προς το θεαθήναι και τόνισε ότι απειλή για την ευλάβεια είναι η συνήθεια. Άλλος κίνδυνος είναι έλλειψη κατηχήσεως των πιστών στην μεγάλη πλειοψηφία τους, με αποτέλεσμα να εμπλέκεται συχνά η ευλάβεια με την δεισιδαιμονία.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι χρειαζόμαστε κληρικούς με φόβο Θεού και ευλάβεια και ζήτησε τις ευχές όλων γι᾿ αυτό.

Μετά το πέρας της εισήγησης, ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο και ο μητροπολίτης Καστορίας ευλόγησε τη βασιλόπιτα της σύναξης.

TOP NEWS