Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλης Κερκύρας

  • Dogma

Η Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, εν όψει της Εορτής των Χριστουγέννων, πραγματοποιήθηκε σήμερα 27 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 27 Νοεμβρίου 2015 στο Πνευματικό Κέντρο η Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, εν όψει της Εορτής των Χριστουγέννων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε στην σκληροκαρδία των σημερινών ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν δεχθεί τον ενσαρκωμένο Κύριό μας στις καρδιές τους. Δυστυχώς ο Χριστός, με ευθύνη δική μας, είναι ο μεγάλος απών από τη ζωή μας.

Τα αποτελέσματα αυτής της στάσεως ζωής μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν παγκοσμίως, με τις συρράξεις, την εκμετάλλευση του ανθρωπίνου προσώπου στο βωμό της απόκτησης υλικών αγαθών κ.ά.

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή από το μήνυμα του Ιησού Χριστού, ένα μήνυμα καταλλαγής, φιλαδελφίας και προσφοράς προς τον πλησίον.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου, μοναχή Ευφημία, που ήταν και η κύρια ομιλήτρια της Συνάξεως, με θέμα “ H Πνευματική Προετοιμασία ενόψει της Εορτής των Χριστουγέννων” .

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η δημιουργία του ανθρώπου κατ’εικόνα και ομοίωση του Θεού, είναι δώρο και κλήση θεώσεως. Ο άνθρωπος γίνεται αληθινό πρόσωπο μετέχοντας στη ζωή του Θεού. Η διακοπή της κοινωνίας με Εκείνον ισοδυναμεί με θάνατο.

Η έξοδος από τον Παράδεισο δεν είναι απλώς μια ηθική παράβαση, αλλά μια διαφθορά της φύσεως του ανθρώπου. Όταν συνειδητοποιήθηκε στον έσχατο βαθμό η αποτυχία της αυτο-σωτηρίας, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αποκαταστήσει ο Θεός τον άνθρωπο στην κοινωνία της Θείας ζωής. Μόνο από την Αγία και Ζωοποιό Τριάδα πηγάζουν τα πάντα και δια Αυτής ζωοποιούνται τα πάντα.

Αυτή η αλήθεια αποκαλύφθηκε με την Ενσάρκωση του Λόγου, του Ιησού Χριστού. Επειδή ο άνθρωπος δεν μπορούσε να πλησιάσει τη δόξα του Θεού, ο Χριστός λαμβάνει την ανθρώπινη σάρκα.

Για να μην αποφεύγει πια ο αμαρτωλός τη Θεία παρουσία, ο Υιός ήρθε σε αυτόν ντυμένος εν ομοιώματι σαρκός αμαρτίας και όχι ντυμένος εξομολόγηση και μεγαλοπρέπεια.

Κλείνοντας η Γερόντισσα τόνισε ότι σωστή προετοιμασία, ισοδυναμεί με κάθαρση της καρδιάς του ανθρώπου, μέσω της εξομολογήσεως, όχι ως μιας εξιστόρισης και περιγραφής γεγονότων, αλλά συντριβής ενώπιον του Αγίου Θεού και εκζητήσεως της Χάριτος και του ελέους του Κυρίου.

Επιπροσθέτως, η προσευχή μας δεν έχει καμμιά ουσία αν δεν συνοδεύεται από τη νίψη και αν δεν μοιραστούμε τον πόνο του πλησίον μας. Δεν θα αισθανθούμε ποτέ τον πόνο, την πείνα και τη δίψα του αδελφού μας, αν εμείς δεν γίνουμε κοινωνοί των ανωτέρω δοκιμασιών του, παίρνοντας παράδειγμα από τον ίδιο τον Αρχηγό της πίστεώς μας.

Ας καθαρίσουμε την καρδιά μας, ώστε να γεννηθεί, εντός μας ο Χριστός, υπογράμμισε η Γερόντισσα, ευχόμενη καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους τους Ιερείς και Μοναχούς.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε τη Σύναξη με αναφορά σε υπηρεσιακά θέματα και ευχές για τις Άγιες ημέρες που έρχονται.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ