«Ιερές» Συμμαχίες προ της κάλπης

  • Δόγμα

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου

Συνέρχεται την επόμενη εβδομάδα η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της τακτικής Συνεδρίασης για το 2023. Μεταξύ άλλων, η Σύνοδος θα προβεί στην εκλογή τριών νέων μητροπολιτών που θα καλύψουν τις χηρεύουσες θέσεις των μητροπόλεων Θεσσαλονίκης, Φλώρινας και Παραμυθίας, καθώς και στην ανάδειξη από επτά έως εννέα βοηθών Επισκόπων στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ασφαλώς, τα σενάρια πολλά, τα τηλέφωνα ἐχουν πάρει «φωτιά» από το Καλοκαίρι, πριν ακόμη την παραίτηση των μητροπολιτών των ως άνω μητροπόλεων, για τους οποίους, είναι αλήθεια, η Ιεραρχία οφείλει στο μέλλον να σταθεί με περισσό σεβασμό και τιμή απέναντί τους.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Για τη Θεσσαλονίκη, παρά τη δημοσιοποίηση της υποψηφιότητας του μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονος, προ ημερών, μέσω τρισέλιδης επιστολής που απέστειλε προς όλους τους εκλέκτορες, φαίνεται πως η θέση έχει «κλειδώσει», με τον Επίσκοπο Ωρεὠν κ. Φιλόθεο, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος από 21 Μαρτίου 2019, να είναι ο επικρατέστερος. Αξίζει δε να σημειωθεί, πως ο κ. Φιλόθεος χαίρει της εκτιμήσεως του συνόλου των Ιεραρχών, επομένως η προτίμηση του κ. Ιερώνυμου, αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως δείχνουν, δε φαίνεται να αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Στην περίπτωση αυτή, θα τον αντικαταστήσει στην Αρχιγραμματεία κληρικός της Συνόδου, που έχει ήδη εμπειρία από γραμματειακή υποστήριξη στις συνοδικές επιτροπές.

Στη μητρόπολη Φλωρίνης επικρατέστερος θεωρείται ο πρωτοσύγκελλος της μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως Αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής, κληρικός αξιόλογος, ήπιων τόνων και με πλούσιο ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο.

Η μεγαλύτερη μάχη, όμως, που θα εκδηλωθούν οι όποιες «ιερές» συμμαχίες φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί για τη μητρόπολη Παραμυθίας. Ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δείχνει πως δεν έχει καταλήξει στην επιλογή του προσώπου, μιας και φαίνεται να έχει υποσχεθεί σε περισσότερους από δυο υποψηφίους, με τις πιέσεις να αυξάνουν και να εντείνονται από παντού. Μάλιστα, στην περίπτωση που θα προωθηθεί ο νυν πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, κάτι το οποίο για την ώρα θεωρείται πιθανό, ήδη έχει βρεθεί και ο αντικαταστάτης του, ο οποίος, αν και υποψήφιος στο τριπρόσωπο για μητροπολίτης της επαρχίας στο παρελθόν, δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Την ίδια ώρα, ισχυρή παρουσία για την περίπτωση της Παραμυθίας φέρει και ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος. Ο ίδιος, αν και διατηρεί χαμηλούς τόνους, φαίνεται να προωθείται από πολλούς αρχιερείς προκειμένου να εκλεγεί μητροπολίτης Παραμυθίας, μιας και, κατά κοινή αποδοχή, θεωρείται αδικημένος και ταλαιπωρημένος τα τελευταία χρόνια. Φθάνει, βέβαια, να μπορέσει ο αρχιεπίσκοπος να απεμπλακεί από το «χριστοδουλικό» σύνδρομο που τον διακατέχει τα τελευταία χρόνια και, έστω και αργά, να αποδεχθεί δημόσια ότι δεν πήγαν όλα «στραβά» επί μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου που, πανθομολογουμένως, ελάμπρυνε τον αρχιεπισκοπικό θώκο των Αθηνών.

Την ίδια ώρα, δε λείπουν και οι συζητήσεις γύρω από την εκλογή του μεγάλου αριθμού των βοηθών Επισκόπων, που προσανατολίζεται η Ιεραρχία. Ο κ.Ιερώνυμος, πράγματι, έχει την ποιμαντική και λειτουργική ανάγκη των βοηθών Επισκόπων της Αρχιεπισκοπής, αριθμός που τα τελευταία χρόνια, ένεκα θανάτων και συνταξιοδοτἠσεων, μειώθηκε δραματικά. Παράλληλα, δέχεται αυστηρή κριτική και από μερίδος Αρχιερέων, αλλά και από τον εκκλησιαστικό τύπο, αναφορικά με τη χρονική συγκυρία αλλά και τον ήδη αυξημένο αριθμό των Επισκόπων που σκοπεύει να εκλέξει.

Πιο συγκεκριμένα, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι, όταν η Ελλάδα πενθεί τα παιδιά της από τις πρόσφατες πυρκαγιές στο τέλος του Καλοκαιριού, όταν ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και κόσμος αναγκάζεται να κοιμάται σε σχολεία και παραπήγματα, η εκλογή βοηθών Επισκόπων και, μάλιστα από επτά έως εννέα, ε, θα μπορούσε λίγο να περιμένει! Άντεξε τόσο καιρό η Αρχιεπισκοπή, ας ανέμενε λίγο ακόμη, έστω και σε επίπεδο συμβολισμού, έως ότου τακτοποιηθούν οι πληγέντες και πλημμυροπαθείς και επιστρέψουν και πάλι στα σπίτια τους. Δεν είναι και άμεση ή επιτακτική ανάγκη η εκλογή τους!

Όπως και να έχει, την επόμενη εβδομάδα τα σήμαντρα των τοπικών Εκκλησιών Θεσσαλονίκης, Φλωρίνης και Παραμυθίας θα σημάνουν χαρμόσυνα, αμα τη αναγγελία της εκλογής του νέου τους μητροπολίτου και Ποιμενάρχου. Όσα για τα υπόλοιπα και περί εκλογής νέων Επισκόπων…ο καιρός εγγύς!

TOP NEWS