ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Δεν είμαστε απατεώνες

  • Dogma

Μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης έστειλε σήμερα από την Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος κατά τη συνάντηση του με εκπροσώπους ευρωπαϊκών Εκκλησιών. «Ποιμαίνω αυτόν τον λαό 44 χρόνια. Και δεν είναι ούτε ένας λαός κλεφτών, ούτε ένας λαός απατεώνων όπως τον παρουσιάζουν δημοσιευμάτα ξένων Μ.Μ.Ε. Μία τέτοια παρουσίαση δεν βοηθάει αλλά επιδεινώνει την κατάσταση» είπε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος. 

 

Συνέχισε δε, λέγοντας πως «Οι Έλληνες συνεχίζουν να είναι εργατικοί, αξιοπρεπείς, με έναν πολιτισμό που θα τον ζήλευε κάθε κράτος και κάθε χώρα. Η Ελλάδα, σήμερα, βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Έχουμε περάσει κι άλλες κρίσεις τις οποίες ξεπεράσαμε με υπερηφάνεια και είμαστε αισιόδοξοι ότι και αυτή θα την ξεπεράσουμε, αλλά μας μένει το παράπονο για τη στάση ευρωπαϊκών λαών απέναντί μας».

 

Ο κ. Ιερώνυμος τα είπε αυτά στους εκπροσώπους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών που τον επισκέφθηκαν σήμερα.

 

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των δύο οργανισμών ήταν ο Γ.Γ. του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών κ. Olaf Tveif, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκκλησιών Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και ο Γ.Γ. κ. Guy Liagre.

 

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας για τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε: «Θα ήθελα να κάνουμε μια σύγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του χθες και του σήμερα. Άλλωστε, είμαι ένας άνθρωπος που πίστεψα σε αυτό το σχήμα, ήθελα να προχωρήσει και το στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις. Στα κείμενα των θεμελιώτων αυτής της ιδέας, γίνεται λόγος για αδελφοσύνη, για συνεργασία, για αλληλεγγύη. Που στ’ αλήθεια φαίνονται όλα αυτά;».

 

Και πρόσθεσε: «Έχω γνωρίσει την Γερμανία και την αγαπώ, αλλά άλλο αυτό κι άλλο η πραγματικότητα. Το ερώτημα μου είναι απλό: ο αγώνας γίνεται για μια ευρωπαϊκή Γερμανία ή για μία γερμανική Ευρώπη; 

 

Παρακολούθησα με λύπη τον προπηλακισμό του προξένου στη Θεσσαλονίκη γιατί κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στους Έλληνες πολίτες. Και τον καταδικάζω. Όμως, στην αθλιότητα που υπάρχει σήμερα, τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν ένα πιάτο φαγητό, όταν ακούγεται από τα Μ.Μ.Ε. ότι η Γερμανία κέρδισε ένα δισεκατομμύριο επτακόσια εκατομμύρια από την κρίση, τι θα κάνει αυτός ο λαός; Κι όταν μάλιστα κουβαλά και τις μνήμες από την Κατοχή».

 

Αναφερόμενος στην κρίση ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, η οποία όμως έγινε δυστυχώς το πειραματόζωο.

 

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησίας, λέγοντας πως η αποστολή Της είναι διπλή: Από τη μια να στηρίζει πνευματικά και ψυχικά τον άνθρωπο, να του δίνει το νόημα της ζωής και, από την άλλη, όταν βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα, να στέκεται δίπλα του.

 

Μιλώντας για το έργο της Εκκλησίας το πνευματικό, αλλά και το φιλανθρωπικό αναφέρθηκε αναλυτικά στα προγράμματα που αναπτύσσει η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών για τη στήριξη των απόρων, τονίζοντας πως καθημερινά οι Έλληνες στηρίζουν το έργο της. «Με τέτοιο λαό», τόνισε, «η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση».

 

Και πρόσθεσε: «Η πείρα μας έχει δείξει, ότι χρειαζόμαστε την βοήθεια των φίλων και αδελφών μας, κυρίως των λαών, διότι οι πολιτικοί θα κοιτάξουν πρώτα τα δικά τους συμφέροντα». «Η Εκκλησία», τόνισε ο Μακαριώτατος, «τέτοιες ώρες καλείται να γιγαντώσει τις ψυχές των ανθρώπων».

 

«Πιστεύω», είπε, «ότι και σε άλλες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οφείλει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών να πει με δυνατή φωνή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι σήμερα η Ε.Ε. δεν ακολουθεί τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε και ότι ένας απλός παπάς μας είπε στην Ελλάδα, ότι δεν νιώθει την αλληλεγγύη της Ευρώπης αλλά μια τραγική τοκογλυφία από μέρους της».

 

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των Συμβουλίων επισήμαναν πως τα δημοσιεύματα του Ξένου Τύπου που αφορούν στην Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύουν και τους λαούς τους και υπογράμμισαν πως όσα ο Μακαριώτατος τους ανέφερε στη συνάντησή τους, τους δημιούργησαν μία διαφορετική εικόνα απ’ ότι είχαν.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ