Ιερώνυμος: Στο πείσμα των πολλών πρωτοτυπεί

  • Dogma
ιερώνυμος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για την συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του περιοδικού Θεολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρίου Ιερωνύμου και των συνεργατών του στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία κυρίως όμως έδειξε μεγάλη πρωτοτυπία. Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν επί το αυτώ αλλά όχι για τις εργασίες μιας Συνόδου τόσοι πολλοί Πρωθιεράρχες από ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Χωρίς υπερβολή η παρουσία όλων αυτών των κεφαλών των ορθοδόξων Εκκλησιών στην τελετή έναρξης θύμιζε σε πολλά μεγαλοπρεπείς Συνόδους του παρελθόντος. Με μια σπουδαία -μεταξύ άλλων- διαφορά: Το κλίμα ήταν απολύτως πανηγυρικό χωρίς την παραμικρή ένδειξη διένεξης, δυσφορίας ή έντασης. Πρυτάνευε η ενότητα της Θεολογίας και όχι η τοξικότητα της εξουσίας που τα τελευταία χρόνια μοιάζει να κυριαχεί στις διορθόδοξες εκκλησιαστικές σχέσεις. Η συνάντηση όλων αυτών των κεφαλών των ορθοδόξων Εκκλησιών απομάκρυνε οποιαδήποτε σκιά σύγκρουσης από το παρελθόν πανηγυρίζοντας για την ίδια τη Θεολογία, το περιοδικό της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις σελίδες του οποίου ανδρώθηκαν επιστημονικά οι περισσότεροι από τους κορυφαίους θεολόγους, Ιεράρχες και Πρωθιεράρχες της εποχής μας. Άλλωστε, η Θεολογία οφείλει να είναι πράξη ενότητας, χαράς και ολοκλήρωσης μέσα στα νάματα του πνεύματος…

Η δεύτερη μεγάλη πρωτοτυπία αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου ήταν η μουσική εκδήλωση στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου. Η Εκκλησία της Ελλάδος απέδειξε για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό τη διασύνδεσή της τόσο με τον εγχώριο όσο και τον διεθνή πολιτισμό αναδεικνύοντας τη μουσική παράδοση του τόπου μας στο διάλογό της με τη μουσική του κόσμου.

Τέλος, το υπέροχο αραβόφωνο μουσικό σκέλος της εκδήλωσης απέτισε φόρο τιμής στις διαχρονικά χειμαζόμενες  ορθόδοξες Εκκλησίες της Ανατολής και ανέδειξε στην οικουμένη την αδήριτη ανάγκη προσοχής και προστασίας που τους οφείλουμε ειδικά στην απάνθρωπη σημερινή ιστορική συγκυρία του πολέμου στην Εγγύς Ανατολή.

Τελικά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Ηγέτης αναμφίβολα σε προχωρημένη ηλικία απέδειξε ότι διαθέτει ακόμη πιο προχωρημένες ιδέες για το μέλλον και την αποστολή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε πείσμα πολλών…

TOP NEWS