ΙΓΝΑΤΙΟΣ: Τρεις κηδείες σε δύο χώρες

  • Dogma

Τρείς κηδείες θα γίνουν σε δύο χώρες για τον εκλειπόντα Πατριάρχη Αντιοχείας κυρό Ιγνάτιο, προκειμένου όλοι να μπορέσουν να τον αποχαιρετήσουν. Φυσικά σε μια ευαίσθητη περιοχή σαν κι αυτή του Πατριαρχείου Αντιοχείας η διπλωματία έπαιξε τον ρόλο της.

 

Σύμφωνα με ανώτερες πηγές του Πατριαρχείου Αντιοχείας το βασικό πρόβλημα αυτλη τη στιγμή είναι πως οι Μητροπολίτες που θα συγκαλέσουν την Σύνοδο για την εκλογη Τοποτηρητή θα πρέπει να ταξιδέψουν απ’ όλο τον κόσμο. 

 

Δεν αποκλείεται λοιπόν η Συνοδος να μετατεθεί την Παρασκευή αντί της Πέμπτης όπως είναι προγραμματισμένο.

 

Αυτή τη στιγμή το σκήνωμα του Πατριαρχη Ιγνατίου βρίσκεται σε λαϊκό προσκύνημα στον Αγιο Νικόλαο της Βηρυτού.

 

Εκεί την Κυριακή θα γίνει η πρώτη κηδεία για τους κατοίκους του Λιβάνου και φυσικά τις τοπικές αρχές.

 

Ήδη από το πρωί που ανακοινώθηκε η εκδημία του Πατριάρχη ο Πρωθυπουργός της χώρας κήρυξε εθνικό πένθος για την ημέρα της κηδείας.

 

Υπήρξαν ορισμένες σκέψεις η κηδεία και η ταφή να γίνουν μόνο στην Βηρυτό λόγω των γνωστών προβλημάτων στην Συρία, ωστόσο θεωρήθηκε ανεπίτρεπτο ο Πατριάρχης να μην ταφεί στην έδρα του.

 

Έτσι την Δευτέρα τοπρωί, στον Πατριαρχικό Ναό της Παναγίας θα τελεσθεί η δεύτερη ακολουθία. Για την ακρίβεια θα τελεσθεί η εξόδιος ακολουθία των μοναχών, που ως γνωστόν είναι πολύωρη.

 

Αυτή η ακολουθία θα ψαλλεί από τα μέλη της Ι.Σ. του Πατριαρχείου. Θα είναι ο οικογενειακός αποχαιρετισμός.

 

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας στις 14:00 στον ίδιο Ναό θα τελεσθεί η επίσημη εξόδιος ακολουθία στην οποία αναμένεται να παραστούν αρχηγοί και εκπρόσωποι  Εκκλησιών, ίσως και ο Πρόεδρος Ασαντ.

 

Ο Πατριάρχης θα ταφεί στο Πατριαρχείο, σε σημείο που ο ίδιος έχει επιλέξει και προνοήσει ώστε να είναι έτοιμο. Στενός συνεργάτης του είπε στο RNN ότι ο μακαριστός ειχε φροντίσει ακόμη και για το τι θα γράφει το μάρμαρο.

 

ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ

 

Μέχρι να συνεδριάσει η Σύνοδος του Πατριαρχείου Τοποτηρητής δεν υπάρχει! Πληροφορίες του RNN λένε πως πιθανότερος να αναλάβει τη θέση αυτή είναι ο Μητροπολίτης του Όρους Λιβάνου κ. Γεώργιος. Αρχαιότερος στην τάξη ωστόσο είναι ο Ηλιουπόλεως κ. Σπυρίδων.

 

Άλλες πηγές μιλώντας αργά σήμερα το βράδυ στο www.religiouwnews.gr έλεγαν πως δεν αποκλείεται η εκλογή του διαδόχου του Ιγνατίου να γίνει άμεσα, ίσως ακόμη και πριν τα Χριστουγεννα ώστε το Πατριαρχείο να μην μείνει χωρίς Προκαθήμενο σε μια τέτοια σκληρή συγκυρία για τον τοπο αλλά και λόγω των αποστάσεων που θα πρέπει να διανύοσυν οι εκλέκτορες

 

RNN | Ανδρέας Λουδάρος

 

 

{gallery}98{/gallery}

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ