Ημέρα αφιερωμένη στις εθελόντριες της Αρχιεπισκοπής

  • Dogma
εθελόντριες

Στην σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών, τα οποία είναι το μέλλον αυτού του τόπου, αλλά και στην αξία του εθελοντισμού αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την εορταστική εκδήλωση προς τιμήν εκατοντάδων Εθελοντριών του κοινωνικό-προνοιακού έργου της Αρχιεπισκοπής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Αρχιεπισκοπής «ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ Η ΑΘΗΝΑΙΑ» στον Αυλώνα Αττικής, παρουσία του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη, του υπευθύνου του Κέντρου κ. Σεβαστιανού Ανδρεάδη, του Διευθυντή του Γραφείου Νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βενετσιάνου, του Διευθυντή του Γραφείου προσωπικού της Αρχιεπισκοπής π. Αναστάσιου Βλαβιανού, του Γενικού Διευθυντή του Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής π. Βασίλειου Χαβάτζα, καθώς και των Αρχιερατικών Επιτρόπων των περιφερειών που ήταν καλεσμένες οι εθελόντριες.

ÌÁËÁÊÁÓÁ--Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÐÁÑÅÈÅÓÅ ÃÅÕÌÁ ÓÅ ÅÈÅËÏÍÔÑÉÅò ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÉÅÑÙÍ ÍÁÙ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÌÁËÁÊÁÓÁ--Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÐÁÑÅÈÅÓÅ ÃÅÕÌÁ ÓÅ ÅÈÅËÏÍÔÑÉÅò ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÉÅÑÙÍ ÍÁÙ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÌÁËÁÊÁÓÁ--Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÐÁÑÅÈÅÓÅ ÃÅÕÌÁ ÓÅ ÅÈÅËÏÍÔÑÉÅò ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÉÅÑÙÍ ÍÁÙ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Σήμερα ήταν η πρώτη εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντριών και απευθυνόταν σε κάποιες από τις ενορίες της Αρχιεπισκοπής, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες, ώστε να καλυφθούν όλες οι ενορίες. Οι εθελόντριες ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε αυτό και στη συνέχεια ακολούθησε η εορταστική εκδήλωση και το γεύμα προς τιμήν τους.

ÌÁËÁÊÁÓÁ--Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÐÁÑÅÈÅÓÅ ÃÅÕÌÁ ÓÅ ÅÈÅËÏÍÔÑÉÅò ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÉÅÑÙÍ ÍÁÙ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÌÁËÁÊÁÓÁ--Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÐÁÑÅÈÅÓÅ ÃÅÕÌÁ ÓÅ ÅÈÅËÏÍÔÑÉÅò ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÉÅÑÙÍ ÍÁÙ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÌÁËÁÊÁÓÁ--Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÐÁÑÅÈÅÓÅ ÃÅÕÌÁ ÓÅ ÅÈÅËÏÍÔÑÉÅò ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÉÅÑÙÍ ÍÁÙ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÌÁËÁÊÁÓÁ--Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÐÁÑÅÈÅÓÅ ÃÅÕÌÁ ÓÅ ÅÈÅËÏÍÔÑÉÅò ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÉÅÑÙÍ ÍÁÙ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως η σημερινή ημέρα είναι μία ημέρα χαράς. «Αυτός ο χώρος» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος «είναι μαθημένος σε φωνές, τραγούδια, παιχνίδια χορούς παιδιών, αλλά χρειαζόμαστε και εμείς να εκμεταλλευόμαστε κάποιες ευκαιρίες και να γινόμαστε παιδιά».

εθελόντριες

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε όλες τις εθελόντριες για το σημαντικό έργο που επιτελούν καθημερινά επισημαίνοντας πως «εμείς ξέρουμε καλύτερα από όλους τους άλλους, που κάνουν κριτικές, πόσα προσφέρετε και πόσο κουράζεστε χωρίς να περιμένετε τίποτα. Δείχνοντας μόνο την αγάπη σας και την διακονία στην εκκλησία του Χριστού» και τις συνεχάρη λέγοντας πως «στη δύσκολη εποχή που ζούμε, κατά την οποία ο καθένας κοιτάει πώς θα βολέψει τον εαυτό του, άνθρωποι σαν εσάς, που προσφέρουν αγάπη χωρίς να περιμένουν κανένα αντάλλαγμα, είναι περιζήτητοι».

ÌÁËÁÊÁÓÁ--Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÐÁÑÅÈÅÓÅ ÃÅÕÌÁ ÓÅ ÅÈÅËÏÍÔÑÉÅò ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÉÅÑÙÍ ÍÁÙ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÌÁËÁÊÁÓÁ--Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÐÁÑÅÈÅÓÅ ÃÅÕÌÁ ÓÅ ÅÈÅËÏÍÔÑÉÅò ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÉÅÑÙÍ ÍÁÙ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Αρχιεπισκοπής και στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων λέγοντας πως πρόκειται για έναν χώρο που απευθύνεται κυρίως στα παιδιά που αποτελούν το αύριο, αλλά και σε όλες τις ηλικίες, διότι θα διοργανώνονται προγράμματα τα οποία θα απευθύνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Μιλώντας για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών κάλεσε γονείς και κηδεμόνες να αντιμετωπίζουν τα παιδιά με στοργή. «Δεν είναι ντροπή ο μπαμπάς, η μαμά, ή η γιαγιά όταν φταίνε, γιατί κάποιες φορές φταίνε, να ζητάνε συγγνώμη. Δεν είναι υποτίμηση αυτό. Πρέπει να έχουμε το θάρρος να πούμε στο παιδί ότι αυτή την στιγμή που ήμουν στενοχωρημένος αντέδρασα με λάθος τρόπο» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος.

ÌÁËÁÊÁÓÁ--Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÐÁÑÅÈÅÓÅ ÃÅÕÌÁ ÓÅ ÅÈÅËÏÍÔÑÉÅò ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÉÅÑÙÍ ÍÁÙ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Ανέφερε, επίσης, ότι αυτές τις ημέρες η Θράκη γιορτάζει, με αφορμή τα 96α Ελευθέρια Θράκης και μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψή του στις περιοχές της Θράκης τονίζοντας πως πρόκειται για έναν λαμπρό λαό. Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Ορχήστρας «ΚΑΝΩΝ» της Ι.Α.Α. υπό τη Διεύθυνση του κ. Γεωργίου Δεμελή και του Χορευτικού Συγκροτήματος της ενορίας του Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών.
ÌÁËÁÊÁÓÁ--Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÐÁÑÅÈÅÓÅ ÃÅÕÌÁ ÓÅ ÅÈÅËÏÍÔÑÉÅò ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÉÅÑÙÍ ÍÁÙ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÌÁËÁÊÁÓÁ--Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÐÁÑÅÈÅÓÅ ÃÅÕÌÁ ÓÅ ÅÈÅËÏÍÔÑÉÅò ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÉÅÑÙÍ ÍÁÙ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÌÁËÁÊÁÓÁ--Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÐÁÑÅÈÅÓÅ ÃÅÕÌÁ ÓÅ ÅÈÅËÏÍÔÑÉÅò ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÉÅÑÙÍ ÍÁÙ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÌÁËÁÊÁÓÁ--Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÐÁÑÅÈÅÓÅ ÃÅÕÌÁ ÓÅ ÅÈÅËÏÍÔÑÉÅò ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÉÅÑÙÍ ÍÁÙ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÌÁËÁÊÁÓÁ--Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÐÁÑÅÈÅÓÅ ÃÅÕÌÁ ÓÅ ÅÈÅËÏÍÔÑÉÅò ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÉÅÑÙÍ ÍÁÙ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

ÌÁËÁÊÁÓÁ--Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÐÁÑÅÈÅÓÅ ÃÅÕÌÁ ÓÅ ÅÈÅËÏÍÔÑÉÅò ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÉÅÑÙÍ ÍÁÙ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÌÁËÁÊÁÓÁ--Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÐÁÑÅÈÅÓÅ ÃÅÕÌÁ ÓÅ ÅÈÅËÏÍÔÑÉÅò ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÉÅÑÙÍ ÍÁÙ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÌÁËÁÊÁÓÁ--Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÐÁÑÅÈÅÓÅ ÃÅÕÌÁ ÓÅ ÅÈÅËÏÍÔÑÉÅò ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÉÅÑÙÍ ÍÁÙ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι Αττικής (ΑΓΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ). Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και συλλειτούργησαν οι Αρχιερατικοί Επίτροποι των Ε΄, ΣΤ΄, Ζ΄, Η, Θ΄, Ι΄, Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών.

14052016_ethelon_16 14052016_ethelon_17 14052016_ethelon_18 14052016_ethelon_19 14052016_ethelon_20 14052016_ethelon_21 14052016_ethelon_22 14052016_ethelon_23 14052016_ethelon_24

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ήρθαμε σε αυτόν τον μοναστικό χώρο, που είναι μοναστήρι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, γιατί έτσι το θέλησε ο κτήτορας αυτής της μονής ο Όσιος Πορφύριος, για να λειτουργήσουμε, να προσευχηθούμε, να πάρουμε ευλογία, να πάρουμε δύναμη και χαρά». Ο π. Συμεών με αφορμή την αυριανή Κυριακή των Μυρφόρων υπογράμμισε πως «οι Μυροφόρες ήταν τολμηρές. Η τόλμη που δεν είναι θράσος. Η τόλμη που δεν είναι επιπολαιότητα, που δεν είναι ανοησία. Η τόλμη να βγαίνει κάποιος από τον εαυτό του. Να εγκαταλείπει τα συμφέροντα του και τον μικρόκοσμο του. Να εγκαταλείπει τις σκέψεις του, τις απόψεις του, τον δικό του κόσμο, για να συναντήσει τον κόσμο του άλλου, για να βρει τον άλλο άνθρωπο και να συναντήσει τον Θεό. Χρειάζεται τόλμη και παλικάρια, για να το κάνει κάποιος αυτό».

14052016_ethelon_25 14052016_ethelon_26 14052016_ethelon_27 14052016_ethelon_28 14052016_ethelon_29 14052016_ethelon_30 14052016_ethelon_31 14052016_ethelon_32 14052016_ethelon_33 14052016_ethelon_34

Ο π. Συμεών επεσήμανε, επίσης, ότι «η έξοδος από τον εαυτό μας, ξεκινά από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση υπηρεσίας και θυσίας για τον άλλον. Να υπάρχει διάθεση προσφοράς για τον άλλον, είτε είναι αγάπη, είτε χρήματα, είτε χρόνος, είτε ένα απλό χαμόγελο. Αρκεί να μην κερνάει κανείς με ξένα κόλλυβα, όπως λέει ο λαός, αλλά να κερνάει μέσα από την καρδιά του. Να δίνει μέσα από την καρδιά του. Αυτό είναι το αληθινό. Αυτό είναι το γνήσιο. Και αυτό θέλει πραγματική τόλμη. Δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτή η αγάπη μας. Δεν είναι βέβαιο ότι θα ακούσουμε ευχαριστώ από όλους. Γι’ αυτό και έχει αξία αυτή η αγάπη. Δεν προσδοκά τίποτα. Δεν περιμένει τίποτα».

14052016_ethelon_37 14052016_ethelon_38 14052016_ethelon_36 14052016_ethelon_35 14052016_ethelon_39

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε ξενάγηση στο Ιερό Ησυχαστήριο και προσκύνημα στο Ιερό Κελλίον του Αγίου Γέροντος Πορφυρίου.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS