Ημέρα Μνήμης για τον εθνομάρτυρα Πόντιο δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη

  • ΔΟΓΜΑ

Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης αφιερωμένης στον Πόντιο δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη πραγματοποιηθήκε στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

Με αφορμή την ανακήρυξη της 21ης Σεπτεμβρίου ως Ημέρας Μνήμης αφιερωμένης στον Πόντιο μάρτυρα εκδότη και δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη, στο Μουσείο της Ακρόπολη ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την εκδήλωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων και της ΠΟΕΣΥ, τόνισε τα εξής:

«Η ανάδειξη σημαντικών προσωπικοτήτων του μικρασιατικού ελληνισμού, που λάμπρυναν τα γράμματα και τις τέχνες μέχρι και το τραγικό τέλος που προκάλεσε η γενοκτονία από τους Τούρκους, αποτελεί τον ιδανικότερο τρόπο απότισης τιμής για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η πρωτοβουλία της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τον ελληνική διασπορά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών για τον σπουδαίο Πόντιο μάρτυρα εκδότη και δημοσιογράφο Νικόλαο Καπετανίδη είναι άξια επαίνου. Η φετινή θλιβερή επέτειος πρέπει να καταστεί ευκαιρία προβολής του ανεκτίμητου πολιτισμικού πλούτου των Ελλήνων στην Μικρά Ασία επί 3.000 χρόνια, που λειτούργησε ως γέφυρα Δύσης και Ανατολής». 

Ζωντανές οι μνήμες

Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι «ιδιαίτερα στα τέλη του 19ου και του 20ού αιώνα η ανάπτυξη του ελληνισμού στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής ήταν αλματώδης, μετατρέποντας τις εστίες της πολυπληθούς παρουσίας του σε ευρωπαϊκές οάσεις. Δυστυχώς, αυτή η άνθιση σταμάτησε απότομα και βίαια, λόγω της εφαρμογής του σχεδίου εθνικής και θρησκευτικής ομογενοποίησης του τουρκικού κράτους, το οποίο συνεπαγόταν τη Γενοκτονία σύμπαντος του χριστιανικού πληθυσμού της Μικρασίας και τον ξεριζωμό όσων επιβίωσαν. Οι Έλληνες του Πόντου, όμως, που θα επιζήσουν, μαζί με τους υπόλοιπους μικρασιάτες πρόσφυγες θα καταφέρουν να ριζώσουν και να προκόψουν στην Ελλάδα, διατηρώντας πάντοτε την ανάμνηση των προγονικών τους εστιών και κρατώντας ζωντανές τις παραδόσεις τους. Και ηρωικές μορφές, όπως ο εθνομάρτυρας Καπετανίδης, συμβολίζουν τον αγνό πατριωτισμό, αυτό το αδούλωτο πνεύμα των Ποντίων που διατήρησε την εθνική ελληνική τους συνείδηση, παρά τους σχεδόν πέντε αιώνες τουρκικής δουλείας, από την πτώση της Τραπεζούντας το 1461».
Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής της ΝΔ, κ. Σάββας Αναστασιάδης, η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ. Έλενα Ριζεάκου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώστας Τασούλας, η υφυπουργός Μετανάστευσης κ. Σοφία Βούλτεψη, η πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών κ. Μαρία Αντωνιάδου και ο κ. Κώστας Ν. Καπετανίδης εκ μέρους της οικογένειας του εθνομάρτυρα.

Ακολούθησε σύντονο μουσικό πρόγραμμα με δημοτικούς ποντιακούς θρήνους για την άλωση της Πόλης, αλλά και σύγχρονους γιά τον ξεριζωμό των Ποντίων με την σοπράνο κ. Σόνια Θεοδωρίδου και τον λυράρη κ. Ηλία Υφαντίδη.
Στην σεμνή εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του πολιτικού, ακαδημαϊκού και δημοσιογραφικού κόσμου, καθώς και ποντιακών ομοσπονδιών και συλλόγων.

Ο Εθνομάρτυρας δημοσιογράφος

Ο Νικόλαος Καπετανίδης (1889-1921) υπήρξε μαχητικός δημοσιογράφος και εκδότης της ελληνικής εφημερίδας του Πόντου «ΕΠΟΧΗ». Μέσα από τις στήλες της εφημερίδας του αποκάλυπτε τις τουρκικές διώξεις και τα εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων. Υπήρξε υπέρμαχος της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση και μαζί́ με άλλους επιφανείς Πόντιους της εποχής αποτέλεσε την πνευματική ηγεσία του Πόντου, η οποία αγωνίστηκε για την προστασία του ελληνικού στοιχείου. Το 1921 συνελήφθη από μέλη του κινήματος των Νεότουρκων και απαγχονίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στην Αμάσεια.

TOP NEWS