Ίμια – 26 χρόνια: Η Κάλυμνος τίμησε τη μνήμη των τριών Αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους

  • ΔΟΓΜΑ

26 χρόνια συμπληρώνονται από το μοιραίο βράδυ της 30- 31 Ιανουαρίου 1996, όταν κορυφώθηκε η «κρίση των Ιμίων» και την πτώση Ελικοπτέρου που επέφερε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τα 3 μέλη του πληρώματος.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Πόθιας Καλύμνου τελέστηκε σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, Αρχιερατικό μνημόσυνο και έπειτα τρισάγιο στο μνημείο, προκειμένου να αποδοθεί καταλλήλως η τιμή στη μνήμη των 3 ηρώων αξιωματικών του ΠΝ, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που έχασαν τη ζωή του πριν 26 χρόνια, την νύκτα της 30/31 Ιανουαρίου 1996 στην κρίση των Ιμίων, κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα.

Στο Αρχιερατικό μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ.κ Παΐσιος συμπαραστατούμενος από τον κλήρο του νησιού.

Παρόντες στο Αρχιερατικό μνημόσυνο και στο τρισάγιο που ακολούθησε στο μνημείο των 3 Αξιωματικών ΠΝ, από τις τοπικές πολιτικές ήταν ο Χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής, ο Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης, οι επικεφαλής μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννης Μαστροκούκος και Ιωάννης Γαλουζής, ο Πρόεδρος του ΔΣ Νικόλαος Γαβαλάς η Αντιδήμαρχος Ρένα Μαγκάκη, ο Περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Σταυλάς, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλύμνου Κατερίνα Εμμανουήλ

Να σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς τελικά δεν παρέστη, όπως είχε ανακοινωθεί, αφού για υπηρεσιακούς λόγους η έλευση του στην Κάλυμνο ακυρώθηκε.

 

Από την πλευρά του Στρατού παρέστη ο Ταξίαρχος Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Θεοδόσης Τριαντάφυλλος, ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης Δημήτριος Λυμπερέας, ο Διοικητής του ΤΕΘ Καλύμνου, ο επιτελής Αν/χης Δημόπουλος Κωνσταντίνος και αντιπροσωπεία Αξιωματικών και Υπαξιωματικών .

Από το Ναυτικό ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Κω Πλοίαρχος ΠΝ Γεώργιος Σταματογιάννης

Από πλευράς Λιμενικού Σώματος-ΕΛ.ΑΚΤ, ο Διοικητής της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος– Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Παντελής Χαμέτης, ο Λιμενάρχης Καλύμνου, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Θεόφιλος Τσαγκάρης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Καλύμνου Πλωτάρχης Λ.Σ. Διονύσιος Κλάδης και ο Υπολιμενάρχης Υποπλοίαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Γαλουζής.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου ο Διοικητής Αστυνόμος β’ Ευάγγελος Καραθάνος.

Από τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό ο Διοικητής Υποπυραγός Π.Σ. Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος.

Στην τελετή συμμετείχαν Καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές με σημαίες των σχολείων.

Μετά την ολοκλήρωση του Αρχιερατικού μνημόσυνου, η Αντιδήμαρχος Ρένα Μαγκάκη αναφέρθηκε στο ιστορικό της κρίσης των Ιμίων.

Το εκκλησίασμα στη συνέχεια έψαλε τον Εθνικό ύμνο.

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Ακολούθησε η μετάβαση στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών μπροστά από το Λιμεναρχείο, όπου εψάλη τρισάγιο και στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων.

πηγή: kalymnos-news.gr

 

 

TOP NEWS