Ισλαμικό τέμενος Αθηνών: Εορτασμός χωρίς περιορισμούς

  • Δόγμα

Το ισλαμικό τέμενος Αθηνών συμπλήρωσε 17 μήνες λειτουργίας – ξεκίνησε επίσημα στις 2 Νοεμβρίου 2020. «Ομως, παρά τους αναπόφευκτους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, το διοικητικό συμβούλιο του τεμένους πέτυχε τον πρώτο και κύριο στόχο του που ήταν να αποκτήσει την εμπειρία λειτουργίας ενός τεμένους.

Για πρώτη φορά πλήρες θα είναι το ισλαμικό τέμενος Αθηνών στις 2 Μαΐου, όταν θα εορταστεί η λύση της νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr). Και αυτό διότι η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του τεμένους έγινε μέσα σε φάση όξυνσης της πανδημίας, ενώ τώρα πλέον, έπειτα από δυο χρόνια, τα μέτρα κατά του κορωνοϊού επιτρέπουν τον εορτασμό με έναν τρόπο που συμβολίζει και τη γενικότερη επιστροφή μας σε μια ομαλότερη καθημερινότητα. Για το πρώτο Eid al Fitr σε σχεδόν φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας έχουν κληθεί ιμάμηδες διεθνούς κύρους από το φημισμένο Πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ της Αιγύπτου.

Ειδικότερα, το ισλαμικό τέμενος Αθηνών συμπλήρωσε 17 μήνες λειτουργίας – ξεκίνησε επίσημα στις 2 Νοεμβρίου 2020. «Ομως, παρά τους αναπόφευκτους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, το διοικητικό συμβούλιο του τεμένους πέτυχε τον πρώτο και κύριο στόχο του που ήταν να αποκτήσει την εμπειρία λειτουργίας ενός τεμένους. Στο διοικητικό συμβούλιο μετέχουν δύο εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ένας του υπουργείου Οικονομικών, δύο του Δήμου Αθηναίων και τέσσερις εκπρόσωποι των μουσουλμάνων της Αθήνας.

Η στενή και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ των μελών του Δ.Σ. είχε πολύ θετικά αποτελέσματα και για τη χώρα αλλά και για τους μουσουλμάνους της Αθήνας, οι οποίοι είναι όχι μόνο πολύ ευχαριστημένοι αλλά αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι που η Ελλάδα, η δεύτερη πατρίδα τους όπως λένε, είναι πλέον η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που κατασκεύασε και λειτουργεί τέμενος η ίδια χωρίς να εμπλέκεται καμία ξένη δύναμη», αναφέρει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής.

Σχεδόν όλοι οι πρέσβεις μουσουλμανικών χωρών έχουν συγχαρεί το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη λειτουργία του τεμένους, ενώ με τη λειτουργία του ακυρώνεται η τακτική της Τουρκίας που υποστήριζε μεθοδικά σε παγκόσμιους μουσουλμανικούς οργανισμούς ότι δεν υπάρχει τζαμί στην Αθήνα.

Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες το τέμενος έχει δεχθεί πολλούς μεμονωμένους τουρίστες αλλά και γκρουπ τουριστών από μουσουλμανικές χώρες οι οποίοι το επισκέπτονται για να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Ολοι φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις, γεγονός που έχει γενικότερο θετικό αντίκτυπο στην τουριστική εικόνα της χώρας.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

TOP NEWS