Καιρός: Μίνι φθινόπωρο από Δευτέρα με επικίνδυνες βροχές και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

  • Dogma
καιρός

«Από τον Σεπτέμβρη στον Νοέμβρη θα νιώσουμε για τρεις μέρες» αναφέρει στο newsit.gr η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου. Το Σαββατοκύριακο θα παραμείνουν οι καλοκαιρινές συνθήκες σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο από αύριο, Κυριακή (03.09.23) αλλάζει ραγδαία το σκηνικό του καιρού, με βροχές και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

Βροχές και καταιγίδες από την Δευτέρα (04.09.23) προβλέπει για τον καιρό η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου, μιλώντας στο newsit.gr. Σύμφωνα με την ίδια, το πιο δύσκολο διήμερο με μεγάλο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων αναμένεται να είναι Τρίτη με Τετάρτη (05.09.23 – 06.09.23).

«Από το βράδυ του Σαββάτου (03.09.23) θα έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες πρόσκαιρες νεφώσεις από τα δυτικά. Η Κυριακή θα είναι μία τελευταία μέρα με σχετικά καλές καλοκαιρινές συνθήκες, ήλιο παροδικά με αυξημένες νεφώσεις. Μπορεί να βρέξει στα ορεινά της Μακεδονίας, της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας και στην Κρήτη, αλλά πολύ περιορισμένης έκτασης», τονίζει η κυρία Ρήγου.

Σύμφωνα με την ίδια, η θερμοκρασία αύριο, Κυριακή θα κυμαίνεται στους 32 με 34 βαθμούς κελσίου στα βόρεια και κεντρικά της χώρας και στην Αττική, στους 36 στη δυτική Ελλάδα, μέχρι 33 στο Αιγαίο. Θα φυσάει αρκετά, καθώς ενισχύονται οι άνεμοι, που θα πνέουν βόρειοι στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ.

Το καιρικό τοπίο θα αλλάξει τη Δευτέρα που όπως επισημαίνει η γνωστή μετεωρολόγος, «μεταβαίνουμε στην πρώτη σημαντική φθινοπωρινή αλλά και εν δυνάμει επικίνδυνη κακοκαιρία. Γιατί αυτή την “κυκλοφορία” την συναντάμε μέσα στο φθινόπωρο που περνάει πάνω από την Μεσόγειο, με την θάλασσα να έχει χαμηλότερη θερμοκρασία. Οπότε τώρα που έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες, τα φαινόμενα αναμένουμε να είναι πιο έντονα».

Χαλαζοπτώσεις και απότομη πτώση του υδραργύρου
«Δηλαδή το πρωί της Δευτέρας και από τα βόρεια θα ξεκινήσουν βροχές μέτριας έντασης. Γρήγορα μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας θα επεκταθούν νοτιότερα, επηρεάζοντας όλη τη χώρα. Θα έχουμε έντονες καταιγίδες στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της χώρας και σίγουρα στην Μακεδονία. Μάλιστα, στο Ιόνιο και στα δυτικά θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα, δηλαδή θα δούμε χαλαζοπτώσεις, ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας κατά 5 με 7 βαθμούς σε σύγκριση με τα έως τώρα δεδομένα», εκτιμά η γνωστή μετεωρολόγος.

Και συνεχίζει: «Ο υδράργυρος θα πέσει απότομα και θα έχουμε φθινοπωρινές θερμοκρασίες, οριακά θα φτάσουν τους 20-21 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές βορειοδυτικά τμήματα, Ήπειρος, δυτική Μακεδονία. Μπορεί να δούμε ακόμα και 15, 17 βαθμούς στο θερμόμετρο το μεσημέρι της Δευτέρας. Βόρειοι άνεμοι μέχρι 7 μποφόρ. Θέλει προσοχή η πρώτη φάση της κακοκαιρίας, γιατί μπορεί να φουσκώσουν και ρέματα, μπορεί να έχουμε πτώσεις δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους».

Σύμφωνα με τα έως τώρα προγνωστικά, μας εξηγεί η Χριστίνα Ρήγου, «η πιο επικίνδυνη είναι η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας, δηλαδή τα φαινόμενα που θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Τρίτη και την Τετάρτη. Τα εντονότερα θα εντοπίζονται στα κεντρικά και νότια. Οι περιοχές που φαίνονται στο “κόκκινο”, όπου αναμένεται μεγάλος όγκος νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα (θα βρέχει συνεχώς για αρκετές ώρες) είναι η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η κεντρική Στερεά Ελλάδα και ένα τμήμα της ανατολικής Πελοποννήσου. Θα έχουμε καταιγίδες στο Αιγαίο».

Στους 25 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αθήνα
Το διήμερο Τρίτης-Τετάρτης «στην Αττική θα έχουμε βροχές αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι ακραίο και επικίνδυνο, όπως στις άλλες περιοχές. Και η θερμοκρασία θα πέσει στην πρωτεύουσα στους 24,25 βαθμούς κελσίου και θα φυσάει αρκετά».

Έπειτα ο καιρός επανέρχεται, καθώς η κυρία Ρήγου αναφέρει ότι «από το βράδυ της Τετάρτης θα αρχίσουν τα φαινόμενα να υποχωρούν. Από την Πέμπτη θα περιοριστούν οι βροχές, η θερμοκρασία σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει και θα επανέλθουμε στα 30άρια».

TOP NEWS