Κακοκαιρία Elias: «Βουλιάζει» η Εύβοια – Στη μάχη οι Ένοπλες Δυνάμεις

  • Dogma
καιρός

Σαρωτικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias από την Εύβοια, που δοκιμάζεται έντονα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Στην περιοχή έχουν προκληθεί πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω των έντονων φαινομένων, καθώς σπίτια έχουν πλημμυρίσει, ενώ οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να ρίχνονται στη «μάχη».

Όπως δήλωσε το πρωί της Τετάρτης (27.09.23) ο κ. Βαρθακογιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων μεταβαίνουν στην Εύβοια, προκειμένου να συνδράμουν στη διάνοιξη των δρόμων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κακοκαιρία Elias «χτυπά» ανελέητα το οδικό δίκτυο στα βόρεια της Εύβοιας. Οι δρόμοι θυμίζουν χείμαρρους και έχει κλείσει η κυκλοφορία από Ψαχνά προς Μαντούδι, από Προκόπι προς Πήλιο Εύβοιας.

Το Μαντούδι στο «μάτι» της κακοκαιρίας – 150 χιλιοστά βροχής σε μόλις λίγες ώρες

Στο μεταξύ, η κατάσταση στο Μαντούδι είναι πολύ δύσκολη, με το 112 να στέλνει μήνυμα προς τους κατοίκους, την ώρα που το νερό στην περιοχή έχει φτάσει το ένα μέτρο εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων, που δοκιμάζουν την περιοχή από πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

«Το νερό που έχει πέσει από τις τρεις το πρωί στο Δήμο Μαντουδίου είναι θα έλεγα για πρώτη φορά. Δεν έχει ξαναγίνει. Έχουμε περάσει και τον Daniel, αλλά και προηγούμενες κακοκαιρίες. 150 χιλιοστά βροχής σε μόλις λίγες ώρες έπληξαν σχεδόν όλο το δήμο» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ενώ σχετικά με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία σημείωσε πως «εστιάζονται κυρίως στην κοινότητα των Ροδίων, αλλά πλέον έχουν μεταφερθεί και στο υπόλοιπο τμήμα του δήμου και ο Κηρέας είναι έτοιμος να υπερχειλίσει, είναι οριακά και τα υπόλοιπα ποτάμια».

Επιπλέον έκανε έκκληση σε όλους τους δημότες αλλά και τους οδηγούς να μην μετακινούνται άσκοπα.

Ερωτηθείς για το εάν έχουν γίνει εκκένωσης, ο ίδιος σημείωσε πως «δεν έχουν πραγματοποιηθεί, όμως έχουμε πει σε αυτούς που είναι σε περιοχές οι οποίες είναι κοντά σε ποτάμια να πάνε σε ασφαλή σημεία.

Τέλος, ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά έργα δήλωσε πως «έχουν γίνει τα φράγματα, όμως το νερό είναι πάρα πολύ. Δεν μπορεί να συγκρατηθεί σε τόσο μεγάλη ποσότητα νερού και σε σημεία που δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα κατεβαίνουν από τα βουνά φερτά υλικά. Αυτό το νερό είναι πάρα πολύ και αυτή την ώρα που μιλάμε είναι κατακλυσμός».

Φούσκωσε το ποτάμι στις Ροβιές – Πλημμύρισαν σπίτια

Στην περιοχή της Λίμνης οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει, ιδιαίτερα στις Ροβιές, καθώς φούσκωσε το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό με αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν πάνω από 40 σπίτια. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία σπεύδουν καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτός από τα πλημμυρισμένα σπίτια, κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί κοντά σε χειμάρρους και η Πυροσβεστική προσπαθεί να τους εντοπίσει και να τους απομακρύνει.

Κάτοικος από τις Ροβιές δήλωσε στο evima.gr. «Η κατάσταση είναι σοκαριστική για ακόμα μια φορά στις Ροβιές, το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό φούσκωσε και έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο χωριό».

Και στην Ιστιαία υπάρχουν προβλήματα με πλημμυρισμένα σπίτια και κλήσεις για άντληση υδάτων.

 

Εγκλωβίστηκε οικογένεια σε τροχόσπιτο στο Πευκί

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό με συνέπεια να εγκλωβιστούν αρκετοί άνθρωποι. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις απομάκρυναν κατοίκους για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Μάλιστα, μία οικογένεια εγκλωβίστηκε σε ένα τροχόσπιτο, όπου το νερό είχε ανέβει επικίνδυνα, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έως τώρα κατέγραψε βροχόπτωση 155 κυβικά το στρέμμα.

Υπερχείλισε ο ποταμός Κηρέας

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στις αρχές για τον ποταμό Κηρέα που βρίσκεται κοντά στο Μαντούδι στη Βόρεια Εύβοια, ο οποίος από χθες το βράδυ υποδέχεται τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί ήδη διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Αρχές, εάν χρειαστεί να εκκενώσουν τις γύρω περιοχές σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

 

«Το νερό έχει φτάσει στο ένα μέτρο»

Μιλώντας νωρίτερα στο Open o δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης επισήμανε πως έχει πέσει πιο πολύ νερό και από την κακοκαιρία Daniel και τόνισε χαρακτηριστικά… «Ξημέρωσε μια πολύ άσχημη ημέρα στον Δήμο μας. 150 τόνοι νερού ανά στρέμμα έχουν πέσει μέχρι τις 6 το πρωί στο Δυτικό κομμάτι του Δήμου Μαντουδίου σε Λίμνη και Ροβιές. Παρακαλώ τους πολίτες να μην μετακινούνται, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, έχουν υπερχειλίσει όλα τα ποτάμια. Αυτή τη στιγμή τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στις καμένες περιοχές όπως οι Ροβιές και το Μετόχι. Μιλάμε για πολύ νερό, αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένας χείμαρρος καθώς το βουνό κατεβαίνει προς τα κάτω και καταλήγει στη θάλασσα. Ένα μετρό νερό έχει ο δρόμος, όλοι είναι χείμαρροι να μην μετακινείται κανείς».

Εκτός από την βόρεια Εύβοια πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίζονται και σε δήμους της κεντρικής Ευβοίας όπως στην Ερέτρια.

«Τα φρεάτια είναι καθαρά, όμως ο μεγάλος όγκος του νερού που πέφτει έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν την περιοχή στον κόμβο της Ερέτριας», δήλωσε ο δήμαρχος Ιωάννης Δημητρόπουλος που βρίσκεται στο σημείο και συντονίζει τα συνεργεία του δήμου.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και όχι άσκοπες μετακινήσεις», είπε στο evima.gr ο δήμαρχος Ερέτριας.

Οι κλειστοί δρόμοι

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται η διακοπή κυκλοφορίας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων ως εξής:

• Από 49,5η χ/θ (Προκόπι) έως 57η χ/θ (Μαντούδι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, λόγω έντονης βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα στον Νομό Εύβοιας. (Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).

• Επαρχιακή οδός Ροβιών – Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου – Βουτά), λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών – πτώσης δένδρων στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 07:45 της 27-09-2023).

• Επαρχιακή οδός Λίμνης – Ροβιών, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 08:50 της 27-09-2023). Ενώ, προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας :

• Από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Προκόπι στον Νομό Εύβοιας.(Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).

Από τις 4:00 το πρωί δοκιμάζεται και η Χαλκίδα. Μεγάλος όγκος νερού πέφτει μέσα στην πόλη, με την πυροσβεστική υπηρεσία να παρεμβαίνει για απάντληση υδάτων στα πλημμυρισμένα υπόγεια.

Λίγο μετά τις 5:00 το πρωί σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μία μεγάλη περιοχή βόρεια της Χαλκίδας, ενώ η κεραυνική δραστηριότητα είναι ακατάπαυστη.

Από Χαλκίδα έως και την Ερέτρια οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια από την ισχυρή καταιγίδα.

TOP NEWS