Καστοριά: Στο Ταμείο Ανάκαμψης τρια σημαντικά έργα για την αποκατάσταση ναών

  • Dogma
ταμείο ανάκαμψης

Τρία σημαντικά έργα ύψους 2.100.000 ευρώ, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Πρόκειται για την αποκατάστασση και την ανάδειξη του τεμένους Κουρσούμ στην Καστοριά προϋπολογισμου 1.000.000 ευρώ, την αποκατάσταση του Βυζαντινού Ναού Ταξιαρχών Μητροπόλεως και τη συντήρηση των τοιχογραφιών του, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, καθώς και τη συντήρηση τοιχογραφιών Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Είναι τρία σημαντικά έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι εργασίες από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.

«Προχωρούν, με γρήγορους ρυθμούς, τα έργα που -με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- υλοποιούνται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης δίνει την ευκαιρία να δρομολογηθούν περισσότερα έργα Πολιτισμού σε όλη τη χώρα με δεδομένη την αναπτυξιακή διάσταση του τομέα. Σε περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, αυτά τα έργα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της περιοχής στην «μετά λιγνίτη» εποχή. Τα έργα που υλοποιεί το ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Διαδρομών σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και σημαντικά μνημεία, εκτός από την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν καθοριστική συνεισφορά στην τοπική κοινωνία με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στην τοπική οικονομία με την ποιοτική ενίσχυση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος», τόνισε σε δήλωσή της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη:

Αναλυτικα τα έργα που έχουν ήδη ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Καστοριά είναι:

«Αποκατάσταση και Ανάδειξη τεμένους Κουρσούμ Καστοριάς»

Το έργο, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ, προβλέπει την αποκατάσταση του τεμένους Κουρσούμ, τέλη 15ου/αρχές 16ουαι., το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Καστοριάς. Πρόκειται για μονόχωρο τρουλαίο κτίσμα, στον τύπο των επαρχιακών οθωμανικών τεμενών που συναντώνται στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Το μνημείο αποκαθίσταται πλήρως και καθίσταται προσβάσιμο στα ΑμεΑ.

«Αποκατάσταση Βυζαντινού Ναού Ταξιαρχών Μητροπόλεως και συντήρηση των τοιχογραφιών του»

Το έργο αποκατάστασης του Ναού Ταξιαρχών Μητροπόλεως (10ος αι.). προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου με αρμολογήματα των τοιχοποιιών και ενέματα, τοποθέτηση ελκυστήρων στερέωση, καθαρισμό και αισθητική αποκατάσταση τοιχογραφιών, που χρονολογούνται σε δύο περιόδους, τον 10ο και τον 14ο αι.

«Συντήρηση τοιχογραφιών Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας»

Το μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας, στο ανατολικό άκρο της χερσονήσου της Καστοριάς, χρονολογείται απέναντι από το Μαυροχώρι (Μαύροβο), σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη. Η Ιερά Μονή της Μαυριώτισσας κτίστηκε τον 11ο αιώνα Το έργο της συντήρησης των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας, έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ. Οι τοιχογραφίες, εξαιρετικής τέχνης και αισθητικής, χρονολογούνται στο τέλος του 12ου- αρχές του 13ου αιώνα.

TOP NEWS