Καταγγέλλουν προεκλογικά ρουσφέτια στην Εκκλησία

  • Dogma

 
 
 
Η κυβέρνηση της Ρουμανίας εκταμίευσε κονδύλια άνω των 2,5 εκατ. ευρώ για εργασίες εντός των εκκλησιών έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, ένα «προεκλογικό ρουσφέτι» σε μία χώρα που ο κλήρος ασκεί σημαντική επιρροή, όπως κατήγγειλαν μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Με χθεσινή του απόφαση, το υπουργικό συμβούλιο της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Βίκτορ Πόντα «πρόκειται να χορηγήσει 12 εκατ. λέι (2,6 εκατ. ευρώ) από το αποθεματικό ταμείο του προϋπολογισμού στους χώρους λατρείας».

Η απόφαση ανακοινώθηκε τη στιγμή που πολλές οργανώσεις, οι οποίες φέρνουν σε πέρας ευρωπαϊκά προγράμματα για την ενσωμάτωση αναξιοπαθούντων ατόμων, ανέργων ή Ρομά, διαμαρτύρονται διότι δεν έχουν εισπράξει επί μήνες τις επιδοτήσεις που τους οφείλονται από το κράτος, με το τελευταίο να επικαλείται ως λόγο για τη δυστοκία του την έλλειψη πόρων.

«Παράλληλα όμως η κυβέρνηση ανησυχεί βαθύτατα για τους χώρους λατρείας. Μας προκάλεσε κατάπληξη ο τρόπος με τον οποίον ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα και ο υπουργός Οικονομικών Φλορίν Γκεοργκέσκου εντόπισαν τις επείγουσες ανάγκες και τις προτεραιότητες για τα τέλη του έτους», υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Συμμαχία για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, η οποία συσπειρώνει περίπου 30 ΜΚΟ κοινωνικού χαρακτήρα.

«Η απόφαση αυτή μοιάζει με προεκλογικό ρουσφέτι», σχολίασε ο Μιρτσέα Τόμα, διευθυντής της Ένωσης για την Προάσπιση του Κράτους Δικαίου και για την Ελευθεροτυπία Active Watch.

«Δεν βλέπω καμία επείγουσα ανάγκη για να εκταμιευθούν κονδύλια υπέρ των εκκλησιών, ακόμη και στο πλαίσιο της (προστασίας της) εθνικής κληρονομιάς, διότι η Εκκλησία αφήνει να καταστρέφεται μπροστά στα μάτια της ένα ιστορικό μνημείο του Βουκουρεστίου, η Χάλα Ματάκε», που κινδυνεύει να γίνει βορά σε κερδοσκοπικά οικιστικά σχέδια.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πολιτική ηγεσία της Ρουμανίας συχνά δέχεται πυρά για την αφειδώλευτη προσφορά δημοσίου χρήματος στην Εκκλησία, με την ελπίδα να καρπωθεί την εκλογική της υποστήριξη.

 

real.gr

 

 

 

 

 

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ