Κατάνυξη στο Ναό των Τριών Ιεραρχών στην Κρήτη μετά από 600 χρόνια

  • Dogma
ναό τριών ιεραρχών

Κάτω από ένα συννεφιασμένο ουρανό σε κλίμα απόλυτης κατάνυξης τελέστηκε το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου, στην περιοχή Λουσούδι των Καπετανιανών στην Κρήτη, Θεία Λειτουργία, για πρώτη φορά, μετά από 600 χρόνια, στον αναστηλωμένο ναό των Τριών Ιεραρχών.

Στο ναό των Τριών Ιεραρχών, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουδουμά π. Μακάριος Σπυριδακης, με τους μοναχούς της Μονής, ο π. Νεκτάριος της Καλυβιανής, ο π. Νεκτάριος του Πλατάνου, αλλά και άλλοι ιερείς τέλεσαν τη Θεία λειτουργία, ανήμερα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών.

τριών ιεραρχών

 

Κόσμος από τα γειτονικά Καπετανιανά, τα γύρω χωριά, αλλά και απ΄ όλη τη Μεσαρά και το Ηράκλειο ήταν εκεί. Ο αρχιτέκτονας Ηρακλής Πυργιαννάκης που προΐσταται της επίβλεψης των εργασιών, οι τεχνίτες που δούλεψαν για να γίνει το έργο, δε θα μπορούσαν, επίσης, να λείπουν από αυτή τη συγκινητική στιγμή.

Με τρεμάμενη φωνή ο λόγος του π. Μακαρίου μίλησε για τον τόπο, το χώρο, την προσπάθεια, την Ορθοδοξία που δεινοπάθησε και βρήκε εκεί καταφύγιο.

Το 1400μ.Χ. κυνηγημένος από το φανατικό Καθολικό Λατινικό Ιερατείο του Χάνδακα, ο Ιωσήφ Φιλάγρης, ένας ορθόδοξος μοναχός, καταφεύγει στα Αστερούσια και ιδρύει την Μονή των Τριών Ιεραρχών στο Λουσούδι Καπετανιανώ, εκεί όπου σήμερα αναστηλώνετε ο ναός των Τριών Ιεραρχών.

Σε αυτή τη Μονή ο μοναχός Ιωσήφ διδάσκει Αριστοτέλη – Πλάτωνα και τους λοιπούς Έλληνες φιλοσόφους μαζί με τα κείμενα των Πατέρων της εκκλησίας και αντιγράφει τα έργα όλων των μεγάλων της ελληνικής φιλοσοφίας.

Με το θάνατό του, το μοναστήρι, ωστόσο, ρήμαξε, έγινε μάντρα. Μέχρι που τα τελευταία χρόνια έγιναν αρχαιολογικές ανασκαφές από τον μακαρίτη καθηγητή Αθανάσιο Παλιούρα και έφερε στο φώς το μοναστήρι.

Πέρυσι και φέτος αναστηλώθηκε ο Ναός των Τριών Ιεραρχών. Όλα αυτά έγιναν με δαπάνες της Ιεράς Μονής Κουδουμά, προεξέχοντος του Ηγουμένου Μακαρίου Σπυριδάκη.

Η επίβλεψη έγινε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τον Αρχιτέκτονα Ηρακλή Πυργιανάκη. Όλη η οικοπεδική έκταση που βρίσκεται το μοναστήρι δωρήθηκε στην Μονή Κουδουμά από τον μοναχό Ιλαρίωνα Σταματάκη.

Τα θυρανοίξια του ναού των Τριών Ιεραρχών, εκτιμάται ότι θα γίνουν εκτός απροόπτου, μετά το Πάσχα του 2016.

TOP NEWS