Κατεδάφιση του ορφανοτροφείου «Μ. Αλέξανδρος» ζητά η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

  • Dogma
μητρόπολη θεσσαλονίκης

Η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», που έχει συχνά προκαλέσει προστριβές μεταξύ της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και ομάδας πολιτών και δημοτικών συμβούλων του Δήμου, φαίνεται ότι έρχεται ακόμη μια φορά στο προσκήνιο μετά και την επίθεση που δέχτηκε η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης την περασμένη Τρίτη.

Την ευθύνη, μάλιστα, για την ενέργεια αυτή ενάντια στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ανέλαβε η οργάνωση «Δαμόκλειος Σπάθη», η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει μεταξύ άλλων λόγο για «εκκλησία Α.Ε.» και «ιερή μαφία», που «συνεχίζει απτόητα τις κερδοφόρες μπίζνες της» σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Εντωμεταξύ, η  Ελληνική Αστυνομία αναζητά ακόμη τα έξι νεαρά άτομα, τα οποία το πρωί της περασμένης Τρίτης εισέβαλαν στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Επισκόπειο και περιέλουσαν το χώρο με κόκκινη μπογιά.

Ωστόσο ο Μητροπολίτης Άνθιμος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η επίθεση σχετίζεται με την κατάληψη του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» από νεαρούς, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει στο χώρο φιλοξενείο όπου διαμένουν προσωρινά περίπου 50 οικογένειες προσφύγων. Συνεργάτης του μητροπολίτη υπενθυμίζει ότι στις 10 Ιανουαρίου ομάδα νεαρών είχε πραγματοποιήσει διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της μητρόπολης, κρατώντας πανό στο οποίο αναγραφόταν: «Εκκένωση; Ούτε να το σκέφτεστε – Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας».

Η παραχώρηση στην Εκκλησία

Το ορφανοτροφείο θηλέων «Μέγας Αλέξανδρος» είχε ιδρυθεί το 1934, με σκοπό να στεγάσει τα ορφανά κορίτσια που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Σταμάτησε οριστικά τη λειτουργία του το 2000 και έκτοτε παρέμενε εγκαταλειμμένο, ενώ από το 2005 τελούσε υπό κατάληψη από νεαρά άτομα. Το Νοέμβριο του 2011, επί δημοτικής αρχής Γιάννη Μπουτάρη, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από το υπουργείο Υγείας, όπου ανήκει το ακίνητο, την παραχώρηση του οικοπέδου και των εγκαταστάσεων στο δήμο, προκειμένου να στεγαστεί εκεί ο Οργανισμός Βρεφονηπιακής, Παιδικής, Οικογενειακής Μέριμνας. Ωστόσο ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος αποφάσισε να παραχωρήσει τη χρήση του για 50 χρόνια στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης με σκοπό τη λειτουργία ιδρύματος περίθαλψης χρονίως πασχόντων. Η παραχώρηση έγινε υπό κάποιους όρους, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν εκπληρώθηκαν. Συγκεκριμένα:

1. Η μητρόπολη έπρεπε με δικές της δαπάνες να επισκευάσει το κτίριο του πρώην ορφανοτροφείου, προκειμένου να αποκτήσει στατική επάρκεια, αφού προηγουμένως φρόντιζε να απομακρύνει τους καταληψίες.

2. Εναλλακτικά το υπουργείο έδινε τη δυνατότητα στη μητρόπολη αντί της επισκευής να προχωρήσει στην κατεδάφιση του κτιρίου και στη θέση του να κατασκευάσει καινούργιο με δική της δαπάνη.

3. Η μητρόπολη αναλάμβανε την υποχρέωση να λειτουργήσει το ίδρυμα περίθαλψης χρονίως πασχόντων το αργότερο μέσα σε μία διετία από την παραχώρηση σε περίπτωση επισκευής του υπάρχοντος κτιρίου ή μέσα στην πενταετία σε περίπτωση ανέγερσης νέου.

Στην απόφαση παραχώρησης αναγράφεται ρητά ότι αυτή μπορεί να ανακληθεί, «εάν δεν τηρηθεί οποιοσδήποτε εκ των ανωτέρω όρων».

Παραβιάστηκαν οι όροι

Ο μόνος όρος που τηρήθηκε έως τώρα ήταν η προσωρινή απομάκρυνση -με τη βοήθεια της αστυνομίας- των καταληψιών, οι οποίοι ωστόσο πριν από μερικούς μήνες επανήλθαν. Στο μεταξύ όμως, ενώ έχει παρέλθει ήδη τετραετία (η παραχώρηση υπεγράφη στις 13 Δεκεμβρίου 2011), η μητρόπολη δεν προχώρησε ούτε στην επισκευή του κτιρίου ούτε φυσικά στην ανέγερση νέου. Κατά συνέπεια ο βασικός όρος της παραχώρησης, που ήταν η εντός διετίας λειτουργία ιδρύματος περίθαλψης χρονίως πασχόντων στο υπάρχον κτίριο ή εναλλακτικά εντός πενταετίας σε νέο κτίριο, δεν εκπληρώθηκε. Στη μεν πρώτη περίπτωση η διετία παρήλθε προ πολλού, στη δεύτερη θεωρείται παντελώς αδύνατο μέσα στους εναπομείναντες δέκα μήνες να ανεγερθεί νέο κτίριο και να τεθεί σε λειτουργία ώς το τέλος του 2016.

Έπειτα από διετή αδράνεια η μητρόπολη άρχισε την προσπάθεια ανέγερσης νέου κτιρίου. Εκπόνησε αρχιτεκτονική μελέτη με την οποία στη θέση του παλιού διώροφου κτιρίου προτείνεται να κατασκευαστεί πενταώροφο, επιφάνειας 5.500 τ.μ.!

Άλλαξε στάση ο Δήμος

Προϋπόθεση για την ανέγερση νέου κτιρίου είναι να κατεδαφιστεί το παλιό. Η μητρόπολη έχει υποβάλει αίτημα κατεδάφισης πριν από μερικούς μήνες στην πολεοδομία Θεσσαλονίκης, το οποίο όμως ακόμη εκκρεμεί. Παράλληλα φρόντισε για την έγκριση των νέων όρων δόμησης, ώστε να επιτρέπεται η ανέγερση ενός τόσο ογκώδους κτίσματος. Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε προς το δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο περιέργως το ενέκρινε έπειτα από κατά πλειοψηφία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία ήταν αντίθετη προς την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Νοεμβρίου 2011, με την οποία ζητούσε να παραχωρηθεί στο δήμο το ακίνητο του πρώην ορφανοτροφείου. Κατά της έγκρισης νέων όρων δόμησης είχαν ταχθεί από την πλειοψηφία ο Ανδρέας Κουράκης και από την ελάσσονα αντιπολίτευση οι Ελεάννα Ιωαννίδου, Γιώργος Αβαρλής και Νίκος Σαμανίδης, ενώ οι Αναστάσιος Τελίδης (από την Πρωτοβουλία), Γιάννης Δελής και Μιχάλης Κωνσταντινίδης είχαν ψηφίσει «λευκό» (απουσίαζαν οι Αρβανίτης, Ασλανίδου, Ζαχαριάδης και Ρακκάς).

Εκτός των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων εντός των οποίων η μητρόπολη πρέπει να ανεγείρει το νέο κτίριο, συγχρόνως πρέπει να εξασφαλίσει και τα περίπου 12 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή του και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού για τη λειτουργία του ιδρύματος ανιάτων.

Ζητούν να επιστραφεί το ακίνητο

Τον περασμένο Δεκέμβριο τρεις εκπρόσωποι από διαφορετικές παρατάξεις του δήμου Θεσσαλονίκης ανέλαβαν κοινή πρωτοβουλία για την ακύρωση της πράξης παραχώρησης του ακινήτου στη μητρόπολη και την εν συνεχεία παραχώρησή του στο δήμο. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν ο πρώην αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης από την «Πρωτοβουλία», η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου και η επίσης επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση» Ελεάννα Ιωαννίδου. Οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι είχαν τονίσει ότι οι όροι της παραχώρησης στην εκκλησία δεν έχουν εκπληρωθεί και γι’ αυτό είχαν καλέσει το νυν υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να ακυρώσει την απόφαση του κ. Λοβέρδου και να παραχωρήσει το ακίνητο στο δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου σε αυτή τη φάση να χρησιμοποιηθεί ως φιλοξενείο για τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη εντός των προσεχών ημερών οι τρεις πρόκειται να επανέλθουν με νέες ενέργειες στην κατεύθυνση επίτευξης του στόχου, που είναι η μη κατεδάφιση του κτιρίου του παλιού ορφανοτροφείου και η παραχώρησή του στο δήμο.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία, 7 Φεβρουαρίου 2016

TOP NEWS