Κατερίνη: Εκοιμήθη ο αρχιμανδρίτης που κέρδισε τους πάντες με τη σεμνότητα και το κοινωνικό του έργο!

  • Dogma
αρχιμανδρίτης

Έφυγε από τη ζωή σε νοσοκομείο της Κατερίνης, ο αρχιμανδρίτης Στέφανος Παπαθανασίου από την Μηλέα Ελασσόνας, γνωστός για το κοινωνικό του έργο. Η κηδεία του θα γίνει το μεσημέρι στο ναό της Θείας Αναλήψεως και ο ενταφιασμός του στον Κορινό.

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, με ένα συγκινητικό κείμενο, που υπογράφει για λογαριασμό όλων ο δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας, αποχαιρετούν οι Λαρισαίοι συμμαθητές του τον αποθανόντα αρχιμανδρίτη. Ακολουθεί το κείμενο, όπως αυτό αναρτήθηκε στην προσωπική σελίδα που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Χρήστος Τσαντήλας:

«Καλό ταξίδι συμμαθητή…

Το είδα ως ευλογία, όταν την πρώτη ημέρα, με την έναρξη των μαθημάτων του (εξαταξίου τότε) Γυμνασίου, ο καθηγητής κ. Δαλαμπύρας, έφερε να καθίσει δίπλα μου στο πρώτο θρανίο έναν καινούργιο συμμαθητή μας. Αυτός όμως φορούσε …ράσο! Ήταν ένας ιερέας, δέκα χρόνια μεγαλύτερος μας, ο οποίος ήθελε να πάρει το απολυτήριο του Γυμνασίου, επειδή πήγαινε σε νυχτερινό σχολείο (λόγω εργασίας) και χρειάζονταν οπωσδήποτε την αναγνώριση για να μετάσχει στις πανελλαδικές.

Εκείνος ο παπάς, σχεδόν 29χρονος τότε, χωρίς να καταβάλει προσπάθειες, παρά μόνο με την παρουσία του, την ευγένεια του, την υπομονή και την καλοσύνη του, «έβαλε σε τάξη» μια αρκετά ζωηρή και απείθαρχη τάξη. Αυτή του 3ου Γυμνασίου της Λάρισας. Οι περισσότεροι τον αγαπήσαμε και μοιραζόμασταν μαζί του συμβουλές, για τις κακοτοπιές της ζωής. Οι περισσότεροι όταν τελειώσαμε το γυμνάσιο δεν τον είδαμε ποτέ ξανά.

Έμεινε ως καλή και ευχάριστη ανάμνηση ο παπα-Στέφανος, ο παλιός μας συμμαθητής που μάθαμε μόνο πως ακολούθησε τον ιερομοναχικό βίο, ξεκινώντας μετά τον στρατό από την Κομνήνειο Μονή Αγίου Δημητρίου στο Στόμιο, (παρέα με τους Λαρισαίους αδελφούς αρχμανδρίτες Νικηφόρο και Τιμόθεο Κοντογιάννη). Αργότερα μετατέθηκε στην μητρόπολη Κίτρους στην Κατερίνη, όπου αφού υπηρέτησε στο εκκλησάκι του νοσοκομείου, για χρόνια λειτουργούσε ως εφημέριος στον Άγιο Θεράποντα. Από εκεί λόγω του πύρινου λόγου του, πέρασε σχεδόν η μισή Ελλάδα, εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί να πάρουν την ευλογία του να εξομολογηθούν και να κοινωνήσουν.

Έγινε κέντρο αναφοράς και προσέλευσης πιστών, ιδιαίτερα αγαπητός στους κατοίκους της Πιερίας, τον επισκέφτηκα 35 χρόνια μετά και τον είδα γηρασμένο, κουρασμένο και καταβεβλημένο από ασθένειες που τον ταλαιπωρούσαν.Ο παλιός συμμαθητής, ο άξιος σεμνός ταπεινός παπάς, ο φίλος μου ο Στέφανος Παπαθανασίου από την Μηλέα Ελασσόνας, το φτωχόπαιδο που αφιέρωσε την ζωή του σε αγαθοεργίες, άφησε χθες την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Κατερίνης. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στον ναό της Θείας Αναλήψεως και ο ενταφιασμός στον Κορινό.
Καλό ταξίδι στον συμμαθητή εκ μέρους όλων των αποφοίτων της ΣΤ´ τάξης του 3ου Γυμνασίου Λάρισας. Να μας ευλογεί από κει που βρίσκεται».

ΦΩΤΟ odelalis.gr

TOP NEWS