Κατέρρευσε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Άγιος Εφραίμ στα Τρίκαλα

  • Dogma
εφραίμ

Θλίψη δημιουργεί το άκουσμα της είδησης ότι το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Άγιος Εφραίμ, στα Τρίκαλα, κατέρρευσε.

Συγκεκριμένα, στο σπίτι αυτό γεννήθηκε το 1384 ο Άγιος Εφραίμ και, τελικά, κατέρρευσε έπειτα από έναν μακρύ και δύσκολο χειμώνα, με πολλά χιόνια και έντονες βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με την παράδοση το σπίτι όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Άγιος Εφραίμ, κατά κόσμον Κωνστανίνος Μόρφης, βρίσκονταν στις όχθες του Ληθαίου, στο ύψος της «Αύρας».

Μάλιστα η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών είχε εκφράσει παλαιότερα τη διάθεση να φτιάξει ένα μικρό παρεκκλήσι στο σημείο ή κοντά σε αυτό. Σχεδόν απέναντι από το σπίτι, στην άλλη όχθη του ποταμού βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου όπου και εβαπτίσθη ο Άγιος.

w22-1

O Άγιος Εφραίμ λέγεται ότι έζησε μεταξύ 1384 και 1426. Ήταν γιος πολυμελούς οικογένειας, η οποία για να τον γλυτώσει από το παιδομάζωμα τον έστειλε στη Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σε ηλικία μόλις 14 ετών. Εκεί έμεινε έως την ηλικία των 18 ετών σαν δόκιμος μοναχός. Τότε χρίστηκε μοναχός και σε λίγα χρόνια Ιερέας.

Από το 1416 που κατελήφθη η Αθήνα από τους Οθωμανούς η Ιερά Μονή γνώρισε δυο καταστροφές. Κατά την πρώτη ο Άγιος έτυχε να προσεύχεται σε μια σπηλιά στο βουνό αλλά στη δεύτερη στις 14 Σεπτεμβρίου του 1425 επέστρεψαν και τον βασάνισαν με ιδιαίτερη αγριότητα για οκτώμισι μήνες. Μαρτύρησε στις 5 Μαΐου 1426 σε ηλικία 42 ετών, στη Νέα Μάκρη.

Πηγή:  trikalavoice.gr

TOP NEWS