Καθαγιασμός θυσιαστηρίων από τον Χαλκίδος Χρυσόστομο

  • Dogma
χαλκίδος

Το Σαββατοκύριακο των Αγίων Πάντων, 10-11 Ιουνίου 2023, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος καθιέρωσε δύο Ιερούς Ναούς, σύμφωνα με την Εκκλησιαστική τάξη.

Συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος Χαλκίδος, το Σάββατο 10 Ιουνίου, μετέβη στην Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» Φύλλων Χαλκίδος και χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε τον εγκαινιασμό και τέλεσε την μετ’  αυτόν πρώτη Θεία Λειτουργία στο εντός της Ι. Μονής Παρεκκλήσιο των Αγίων Πάντων, μετά την εκ βάθρων ανακαίνισή του κατόπιν φιλοτίμου εργασίας του Εφημερίου της Ι. Μονής, Αρχιμ. Χριστοφόρου Παπαθανασίου και δωρεών ευσεβών προσκυνητών και φίλων του ιστορικού Μοναστηριού.

Συνιερουργοί του Σεβασμιωτάτου ήταν ο π. Χριστοφόρος και ο Διάκ. Σταύρος Καλαφάτης, ενώ συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Αρχιμ. Χριστόδουλος Μάνιας, ο Πρεσβ. Χρυσοβαλάντης Φιλντίσης-Εφημέριος της Ενορίας Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος, ως Ιερομνήμων και ο Πρεσβ. Πέτρος Βλάχος-Εφημέριος της Ενορίας Αγ. Τρύφωνος Ν. Λαμψάκου. Την διακονία του ιερού αναλογίου ανέλαβε ο Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος κ. Στυλιανός Μπενής μαζί με μαθητές της Σχολής.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά την τέλεση των εγκαινίων, έκανε διδακτικές επεξηγήσεις προς τους εκκλησιασθέντες πιστούς, ενώ λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στο περιεχόμενο της Εορτής της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος, αφού αποδίδετο την ημέρα εκείνη και συνεχάρη τον π. Χριστοφόρο για την επιμέλεια των χώρων της Ι. Μονής και ειδικότερα του Ι. Παρεκκλησίου το οποίο είναι τμήμα της μοναστηριακής πτέρυγας που είχε ανεγείρει ο μακαριστός Προηγούμενος της Μονής και κατόπιν Ηγούμενος της Ι. Μονής Γρηγορίου Αγ. Όρους Αρχιμ. Γεώργιος Καψάνης. Επίσης ευχαρίστησε και επαίνεσε τον Ηγούμενο π. Χριστόδουλο για την μέριμνά του και τον Ιερομνήμονα π. Χρυσοβαλάντη για την ευταξία των τελεσθέντων.

Αμέσως μετά και προ του «Δι’ ευχών» ευλογήθηκε αρτοκλασία που κατ’ έθος προσφέρει στην Ι. Μονή την ημέρα των Αγίων Πάντων το Σωματείο συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, όπου, από τις 7 έως τις 14 Ιουνίου, φιλοξενείται προς προσκύνηση η θαυματουργή ι. εικόνα της Παναγίας «Σουμελά» και χοροστάτησε στον τελεσθέντα αναστάσιμο Εσπερινό, εν όψει της τελέσεως της ακολουθίας επί διασαλευθείση Αγία Τραπέζη στον ίδιο Ι. Ναό την επομένη.

Στον Εσπερινό έλαβαν, επίσης, μέρος ο Προϊστάμενος της Ενορίας Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης, ο Εφημέριος της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Αφρατίου Πρεσβ. Χρυσόστομος Τσούβαλης και ο Πρεσβ. Νικόλαος Καλαφάτης.

Μαζί με το ιερό εικόνισμα της Σουμελιωτίσσης Παναγίας, ετέθη προς προσκύνηση και απότμημα εκ των λειψάνων του αγίου Λουκά αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, του Ιατρού.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην καταληκτήρια εκδήλωση των διήμερων εκδηλώσεων που έκανε το Επιμελητήριο Εύβοιας για τη συμπλήρωση ενενήντα χρόνων ζωής του.

Μεταξύ άλλων, καλεσμένοι ήταν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, η Δήμαρχος Χαλκίδέων κ. Έλενα Βάκα, Πρόεδροι των επιμελητηρίων της Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας κ. Δημήτρίος Γκίκας και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Κωνσταντίνος Λάππας, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, επιχειρηματίες κ.α.

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Γιάννη Γεροντίτη, ο οποίος έκανε σύντομη αναφορά στο έργο όλων των προκατόχων του.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες καλεσμένων. Εκεί, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε το Επιμελητήριο να συνεχίσει τις δράσεις του και την προσφορά του και να εορτάσει και την εκατονταετηρίδα και κατόπιν πολλά ακόμα εκατόχρονα.

Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, των Αγίων Πάντων, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, κατά τη διάρκεια της οποίας τέλεσε την καθιέρωση της διασαλευθείσης Αγίας Τραπέζης, μετά την πρόσφατη ανακαίνιση και διαμόρφωση του ιερού Βήματος, στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος.

Συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου παρέστησαν οι Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλος, Τιμόθεος Μπαϊμπάκης-Ιεροκήρυκας, Θεοφύλακτος Τσαγκάρης-Προϊστάμενος της Ενορίας, ο Ιερομόν. Χρύσανθος Χριστοφής ο Οικον. Αναστάσιος Χρήστου-Προϊστάμενος της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος, ο Πρεσβ. Χρυσόστομος Τσούβαλης και οι Διάκ. Σταύρος Καλαφάτης και Χρήστος Ραμαντανάκης, ενώ ο Πρεσβ. Χρυσοβαλάντης Φιλντίσης διηκόνησε ως Ιερομνήμων.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο προς τους εκκλησιασθέντες και συρρέοντες προσκυνητές, αναγερθείς στον εορτασμό πάντων των αγίων, σημειώνοντας ότι, κατά τον θείο Παύλο, χαρακτηρίζονται ως νέφος μαρτύρων, οι οποίοι, δια των κακοπαθειών, έδωσαν καλή μαρτυρία για την πίστη τους, αλλ’ ως τώρα δεν έλαβαν ό,τι είχε υποσχεθεί ο μόνος Άγιος, ο Θεός, διότι Εκείνος είχε προβλέψει κάτι καλύτερο, αναφορικά μ’ εμάς, για να μη φθάσουν οι προ ημών άγιοι στην κατά χάριν Θεού τελειοποίηση της αγιότητας χωρίς εμάς, που καλούμαστε να βαδίσουμε τον ίδιο αγιαστικό δρόμο.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος, συνεχάρη τον  δραστήριο π. Θεοφύλακτο για την πορεία των ανακαινιστικών και εξωραϊστικών έργων στον Ενοριακό Ι. Ναό, τα οποία μαρτυρούν τον ζήλο και την θυσιαστική του μέριμνα, που έλαβε ως παράδειγμα από τον προκάτοχο και γέροντά του μακαριστό Αρχιμ. Νεκτάριο Τσούβαλη, κτήτορα του Ι. Ναού.

Την ιερά υμνωδία διηκόνησαν οι ιεροψάλτες της Ενορίας κ.κ. Γεώργιος Γερογίαννης και Στυλιανός Καραβάς με τους χορούς τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της ιεράς εικόνας της Παναγίας Σουμελά στη Χαλκίδα, δηλαδή μέχρι και την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, ο Ι. Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος θα παραμένει ανοικτός, από τις 7π.μ. έως τη 1π.μ.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης, Δημήτριος Παΐσιος Ιωάννης Μπισιώτης.

TOP NEWS