Καζάνι που βράζει η βουλγαρικη Εκκλησία.

  • Dogma

Με αναφορές για καταπάτηση του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Βουλγαρίας ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περίοδος για την εκλογή νέου Πατριάρχη στην γειτονική χώρα.

 

Σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας, το προηγούμενο Σάββατο,  τοποτηρητής του πατριαρχικού θρόνου και της Αρχιεπισκοπής Σόφιας, ορίστηκε  ο Μητροπολίτης Βάρνας  κ. Κύριλλος.

 

Ωστόσο ο αρχικά διορισθείς ως προσωρινός Τοποτηρητής της Αρχιεπισκοπής της Σόφιας, Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως  Νικόλαος δεν συμφωνεί καθόλου με την απόφαση καταγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς «βία και νοθεία».

 

Σε ανοιχτή επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου, ο κ. Νικόλαος, ο νεώτερος των Ιεραρχών του Πατριαρχείου και ένας εκ των λίγων που δεν είχαν συνεργασθεί με το κομμουνιστικό καθεστώς, σημειώνει πως υπάρχει κατάφορη παραβίαση του καταστατικού χάρτη.

 

Γράφει χαρακτηριστικά πως ο Τοποτηρητής εξελέγη με 7 ψήφους με παρόντες 12 Ιεράρχες μέλη της Ι.Σ. τη στιγμή που ο Κ.Χ. προβλέπει πως πρέπει να είναι παρόντες όλοι, δηλαδή και οι 15. 

Στην ιδιαίτερα σκληρή επιστολή του ο κ. Νικόλαος κάνει λόγο για συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι».

 

Η διαδοχολογία στη Βουλγαρία φαίνεται πως έχει πάρει «φωτιά» πάντως. Ηδη στο Facebook  έχουν αρχίσει να δημιουργούνται σελιδες υπέρ και κατά υποψηφίων. 

 

Άλλοι κάνουν αναφορές στις σχέσεις των υποψηφίων με το κομμουνιστικό καθεστώς, άλλοι κατηγορούν έτερους υποψηφίους για χλιδή και πολυτέλεια  και άλλοι γράφουν για γούστα Μητροπολιτών στα ακριβά αυτοκίνητα. 

 

Πάντως το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας έχει προϊστορία με  ισχυρές εσωτερικές κρίσεις. Ο αποθανών Πατριάρχης Μάξιμος  εκελέγη το 1971 με τον κύριο αντίπαλο του, Ποιμένα, να βρίσκεται στη Μόσχα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργηθεί εσωτερικό «σχίσμα» στην Εκκλησία της Βουλγαρίας με δύο Πατριάρχες και δύο Συνόδους. 

 

Το 1998 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είχε συγκαλέσει Μείζωνα και Υπερτελή Σύνοδο στη Σόφια, η οποία είχε καλέσει και τους δυο, Μάξιμο και Ποιμένα, να παραιτηθούν για το καλό της Εκκλησίας ώστε να προκύψει ένας νέος Πατριάρχης που θα ένωνε την Εκκλησία. Τότε ο Μάξιμος αρνήθηκε.

 

Το σχίσμα εξακολουθεί να υφίσταται όχι όμως σε μεγάλη έκταση ύστερα από τον θάνατο του «Πατριάρχη» Ποιμένα.

 

40 χρόνια μετά την επεισοδιακή εκλογή του Μαξίμου, όλοι ελπίζουν ο επόμενος να εκλεγεί ανωδυνα ώστε να κλείσουν και οι «πληγές» του 1971. Αν και όπως δείχνουν τα πράγματα η εκλογη θα είναι αρκετά επεισοδιακή

 

Ανδρέας Λουδάρος

TOP NEWS