Κεκλεισμένων των θυρών η μνήμη του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην γενέτειρα Του

  • Dogma
πορφυρίου

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και των αυστηρών τηρουμένων υγειονομικών διατάξεων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού  εορτάσθηκε φέτος διαφορετικά και  λιτά  η μνήμη του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην γενέτειρα του το χωρίο  του Αγίου Ιωάννου Αλιβερίου όπου γεννήθηκε και ακολούθησε τον ασκητικό δρόμο του  προς το Άγιο Όρος στα Καυσοκαλύβια  και  ενώθηκε και συνομίλησε με  ασκητές ώστε να αξιωθεί  δια της ασκητικής βιωτής του να λάβει την χάρη του θεού και τελειωθείς με την οσιακή κοίμηση του να καταταγεί και να κοσμεί το αγιολόγιο της αγίας ημών ορθοδόξου εκκλησίας αλλά και την κατάταξη του μεταξύ της  χορείας των Ευβοέων Αγίων δίνονταν με την ακτινοβολία του την χάρη του σε όλην την Εύβοια ιδιαιτέρως δε και στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου.

Την παραμονή της εορτής εσπέρας 1ης Δεκεμβρίου στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου  τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών ο Δισαρχιερατικός Εσπερινός στον  οποίο  χοροστάστησε ο εκ Στύρων καταγόμενος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ πλαισιούμενοι απο τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Πρωτοπρ Ευάγγελο Βογιατζή εφημέριο του ιερού ναού και τους Διακόνους Στυλιανό Πεταχτή και Πρόδρομο Γκέγκε.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Νίκανδρος και στην συνέχεια εψάλει η Ιερά Παρακληση του Οσίου Πορφυρίου.

Την δε κυριώνυμο ημέρα στον προαναφερθέντα ιερό ναό κεκλεισμένων των θυρών  τελέσθηκε ο Όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάδρου και εν συνεχεία το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου πλαισιούμενοι απο τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Πρωτοπρ Ευάγγελο  Βογιατζή εφημέριο του ιερού ναού και τους Διακόνους Στυλιανό Πεταχτή και Πρόδρομο Γκέγκε.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ και ακολούθως ευλόγησε το κόλυβο του Οσίου Πορφυρίου.

Επίσης στο αναλόγιο έψαλαν ο Πρωτοπρ Σωτήριος Τσούγκας εφημέριος ενορίας Αετού και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας με έδρα την Κάρυστο  και ο  Πρωτοπρ Αντώνιος Γκίκας εφημέριο ενορίας Δύστου.

Ανταπόκριση Δημήτριος Πετρογιάννης.
Φωτογραφίες Αναστάσιος Ρέτσας.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ