Κενό γράμμα οι προσλήψεις των ιερέων

  • Dogma
εκκλησίες

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η «διαρροή» περί 4.000 προσλήψεων  ιερέων με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού  στην αυριανή (13.12.21) συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση για  προσλήψεις- αντίδωρο στην Εκκλησία  σε μια περίοδο όπου υπάρχει πρόβλημα με τους γιατρούς. Αμεση ήταν η αντίδραση  της κυβέρνησης   δια  του  εκπροσώπου  κ.Γιάννη  Οικονόμου,   ο οποίος ανακοίνωσε ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών  προβλέπονται  μόνο 200 προσλήψεις:

«Προκειμένου να σταματήσει η παραφιλολογία: To ετήσιο σχέδιο προσλήψεων του υπουργείου Εσωτερικών, έχει ήδη ανακοινωθεί και προβλέπει σταθερά τα τελευταία χρόνια 200 θέσεις ιερέων, προς αντικατάσταση κάποιων από αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Αυτή είναι η αλήθεια. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας».

Οι 200 ιερείς που θα κληθούν να καλύψουν τα κενά  εντάσσονται  στις προσλήψεις εκείνες που γίνονται κάθε χρόνο με των αριθμό των προσληφθέντων να κυμαίνεται  από 170 έως.

Το θέμα των 3.380 ιερέων που  ακούγεται  οτι θα προσληφθούν δεν έχει σχέση με τους 200  ή άλλες κινήσεις κάλυψης των κενών.

Η Εκκλησία της Ελλάδος ,  όπως  αποτυπώνεται  στον Καταστατικό  Χάρτη του 1977 έχει  6300 θέσεις ιερέων , οι οποίες δεν είναι προσωποπαγείς.

Στις θέσεις αυτές  προστέθηκαν  στη μισθοδοσία 3.380 θέσεις που αφορούν άγαμους κληρικούς  και οι οποίοι έχουν σήμερα  όλα τα δικαιώματα των έγγαμων. Τα τελευταία χρόνια έγινε προσπάθεια αυτές οι 3380 θέσεις να ενταχθούν στις μη προσωποπαγείς θέσεις . Δηλαδή  να προστεθούν στις μόνιμες θέσεις ιερέων,  ώστε να φτάσουμε  περίπου τις 10.000 θέσεις.

Κάτι τέτοιο για να  αποφασιστεί   θα πρέπει  να αλλάξει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, κάτι που έχει κατατεθεί ως αίτημα  από την Ιερα Σύνοδο. Ωσστόσο, οι όποιες αλλαγές θα πρέπει  να έχουν τη σύμφωνη γνώμη  του  Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πέρα από αυτά την Εκκλησία απασχολεί και το θέμα των περίπου  600  άμισθων κληρικών, οι οποίοι αν και καλύπτουν κενές θέσεις,  δεν μισθοδοτούνται απο το κράτος και ούτε έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Ο κ.Ιερώνυμος γνωρίζει το θέμα και ήδη έχει παραδώσει σχετικό υπόμνημα στον Πρωθυπουργό κ.Μητσοτάκη για το θέμα των ιερέων, αλλά και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Εκκλησία. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η ΔΙΣ προσκάλεσε τον πρωθυπουργό να παραστεί στις εργασίες της μαζί με την αρμόδια Υπουργό Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως.

Στην αυριανή συνεδρίαση που είναι και υψηλού συμβολισμού θα γίνει , όπως είναι φυσικό, και ευρεία συζήτηση για την πανδημία και τον ρόλο της Εκκλησίας στους εμβολιασμούς και την τήρηση των μέτρων.

Φωτογραφία αρχείου Intimenews

TOP NEWS