“Κεραυνοί” Πειραιώς κατά Αρχιεπισκόπου: Έπραξε καθ’ υπέρβασιν της εξουσίας του!

  • Dogma

«Ο Ιερώνυμος δεν μπορεί να εκφράζει μόνος του την εκκλησία», είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ – «Η κυβέρνηση αποκαλύπτει πόσο εμπαθέστατη είναι κατά της Εκκλησίας» – Μεγάλη ένταση επικράτησε στην Ιεραρχία, την Παρασκευή (16.11.2018), κατά τη συζήτηση για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας – «Σε μένα που το ράσο έχει κολλήσει πάνω μου και είμαι ένα με την εκκλησία, σε μένα θα πουν ότι την πρόδωσα;» έλεγε ο Αρχιεπίσκοπος – Όλοι οι διάλογοι της έντασης και το χρονικό με βίντεο και φωτογραφίες.

 

Την οργή του για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου εξέφρασε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά του Αρχιεπισκόπου και της κυβέρνησης.

Πήγαν να παγιδεύσουν την εκκλησία, η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο του αυταρχισμού και της δολιότητας, είπε χαρακτηριστικά.

“Ήταν μία παγίδευση γιατί μας καλούσε να συναινέσουμε στην παραίτηση από τις αξιώσεις μας για την εκκλησιαστική περιουσία και την ίδια στιγμή μας εξοβέλιζε από τον κρατικό προϋπολογισμό και μας μετέθετε σε μία μορφή επιδοτήσεως”, εξήγησε.

Ο Ιερώνυμος δεν μπορεί να εκφράζει μόνος του την εκκλησία, έπραξε καθ’ υπέρβασιν της εξουσίας του, υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

Τόνισε ότι η εκκλησία διοικείται βάσει του συνοδικού θεσμού «όπως ακριβώς οι Άγιοι Απόστολοί μας παρέδωσαν». «Ο μόνος ο οποίος υποχρεώνει την εκκλησία είναι το ιερό σώμα της ιεραρχίας όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά εντολοδόχοι οι οποίοι μπορεί να λειτουργούν καθ’ υπέρβαση», είπε.

Υπεύθυνος για τον αυταρχισμό που εκδηλώνεται είναι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος, είπε. Θέλουν να καταστήσουν ανίσχυρη την εκκλησία αλλά θα βρουν μπροστά τους την Ευρώπη και την ΕΣΔΑ, είπε, υπογραμμίζοντας ότι αν κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο με αυτό το περιεχόμενο θα καταθέσει άμεση προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Δεν ζητούμε χαριστική συμπεριφορά και αντιμετώπιση αλλά νομιμότητα και ηθική διάσταση των πραγμάτων, αν προσφύγουμε στα δικαστήρια θα δικαιωθούμε», ανέφερε.

Ακούστε όσα είπε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ στον ΣΚΑΪ

Η επεισοδιακή συνεδρίαση στην Ιεραρχία
Από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, 16.11.2018, το dogma.gr σας είχε ενημερώσει πως τα πράγματα στην συνεδρίαση στην Ιεραρχία δεν πήγαιναν… ακριβώς καλά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εμφανίστηκε με ξεκάθαρη διάθεση να υπερασπιστεί την συμφωνία που έχει κάνει με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας. Ωστόσο βρήκε… τοίχο με τους Μητροπολίτες να αντιδρούν στην συμφωνία και να ξεκαθαρίζουν πως δεν προτίθενται να δεχθούν το να μην είναι οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι.

Η συνεδρίαση κράτησε έξι ολόκληρες ώρες και στο τέλος βγήκαν… λιγότεροι από όσοι είχαν μπει. Κι αυτό διότι κατά την διάρκειά της έγιναν δύο “ηχηρές” αποχωρήσεις Μητροπολιτών, συγκεκριμένα της Μεσσηνίας και της Καισαριανής.

Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου για την συμφωνία έγινε δεκτή, εκτός όμως από το κομμάτι της μισθοδοσίας των κληρικών. Για την ακρίβεια η Ιεραρχία δεν δέχθηκε καμία αλλαγή στο ισχύον καθεστώς, με την συμφωνία να μοιάζει να βρίσκεται πια στον αέρα!

Η ένταση “χτύπησε” αρκετές φορές… κόκκινο, με τους διαλόγους που είδαν το “φως” της δημοσιότητας μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN να είναι ενδεικτικοί.

Χαμός στην Ιεραρχία!
“Εάν περάσει αυτή η συμφωνία Μακαριότατε δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα. Θα υπάρχουν παντού αντιδράσεις“, είπε στον κ. Ιερώνυμο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος δέχεται επιθέσεις πριν… καν ξεκινήσει την ομιλία του!

αρχιεπίσκοπος

“Χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν για την μισθοδοσία στον κλήρο. Δεν μπορούμε να την εκχωρήσουμε“, του λέει ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, για να του απαντήσει ο Αρχιεπίσκοπος: “Είναι προσωπική σου άποψη αυτή“.

Ανάλογη απάντηση παίρνει και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, ο οποίος ζήτησε… φρένο στο θέμα της μισθοδοσίας. “Αυτές τις απόψεις να τις κρατάς για τον εαυτό σου“, λέει στον Ιερόθεο ο Αρχιεπίσκοπος.

“Δίνω μάχες και ελπίζω. Η μισθοδοσία είναι εκτός διαλόγου“, επιμένει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος.

Το θερμόμετρο της έντασης χτυπάει… κόκκινο όταν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, διακόπτει τον Αρχιεπίσκοπο που ζητά να γίνει δεκτή η συμφωνία και αποχωρεί.

“Είστε ψεύτης” (!) λέει στον κ. Ιερώνυμο και αποχωρεί! Οι φωνές περί… προδοσίας κάνουν τον Αρχιεπίσκοπο να ξεσπάσει! “Σε μένα που το ράσο έχει κολλήσει πάνω μου και είμαι ένα με την εκκλησία, σε μένα θα πουν ότι την πρόδωσα;“, λέει ο Αρχιεπίσκοπος.

Η ένταση παραμένει και λίγο μετά αποχωρεί και ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Δανιήλ. “Η Ιεραρχία είναι ανώριμη“, λέει ο Ιγνάτιος. “Εσύ θα μας πεις τέτοιο πράγμα; Ότι η εκκλησία είναι ανώριμη;” του απαντά ο Δανιήλ.

Στις… αποχωρήσεις φάνηκε ξεκάθαρα η ένταση, αφού οι δημοσιογράφοι ζήτησαν δηλώσεις από τους Μητροπολίτες οι οποίοι τους έλεγαν κοφτά… όχι!

Δείτε το βίντεο για όσα συνέβησαν στην Ιεραρχία

ΠΗΓΕΣ:  OPEN, ΣΚΑΪ, newsit.gr  /Φωτογραφίες: Eurokinissi- Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS