Κέρκυρα: εκδηλώσεις για τον Άγιο Σπυρίδωνα

  • Dogma
σπυρίδωνα

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, ενώ οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον τον προστάτη Άγιο Σπυρίδωνα θα κορυφωθούν στη λιτανεία της 11ης Αυγούστου.

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης 4 Αυγούστου 2016 ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος στα τοπικά ΜΜΕ, πλαισιωμένος από τον Δήμαρχο Κέρκυρας κ. Κώστα Νικολούζο, τον πρόεδρο της Φιλαρμονικής Εταιρείας “ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ “ κ. Ερωτόκριτο Καρύδη, καθώς και τον πρόεδρο της Χορωδίας Κέρκυρας κ. Τάκη Μεταλληνό, σχετικά με τις εκδηλώσεις για τα 300 χρόνια από το Θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος το 1716.

Ο κ. Νεκτάριος τόνισε το φιλανθρωπικό χαρακτήρα της συναυλίας του παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτη κ. Σταμάτη Σπανουδάκη, η οποία θα λάβει χώρα την Κυριακή 7 Αυγούστου στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας και ώρα 21:00. Θα είναι δεκτή και επιθυμητή η προσφορά συσκευασμένων τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στην είσοδο, όπου και θα διανεμηθούν στο Κοινωνικό παντοπωλείο. Αν υπάρξουν έσοδα θα διατεθούν στα Διενοριακά Συσσίτια και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Η συναυλία του κ. Σπανουδάκη γίνεται για να τονιστεί το βαθύτερο δέσιμο της θρησκευτικότητας με την τέχνη και ιδίως με τη σύγχρονη μουσική. Ο κ. Σπανουδάκης είναι ίσως ο κορυφαίος εν ζωή καλλιτέχνης που συνδύασε τους σύγχρονους ήχους με τη βαθιά πίστη στο Θεό. Επίσης ο γνωστός μουσικοσυνθέτης συνέθεσε ξεχωριστό κομμάτι για την Κέρκυρα και τον Άγιο Σπυρίδωνα !

Ο Σεβασμιώτατος ακόμη ευχαρίστησε τη Χορωδία Κερκύρας και τη Φιλαρμονική ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, την Εφορία Αρχαιοτήτων και προσωπικά την κα Ρηγάκου που συμπαραστάθηκαν στην προσπάθεια της Τοπικής Εκκλησίας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες έδωσε στον Δήμο Κέρκυρας, που συνεργάζεται για όλες τις εκδηλώσεις και τις πολιτιστικές και τις θρησκευτικές, δηλωτικό της ενότητας της πόλεως.

Ήδη έχει ξεκινήσει η έκθεση φωτογραφίας του κ. Δημητρίου Ταλιάνη στον “ Κήπο του Λαού “ και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Αυγούστου. Πραγματοποιήθηκε επίσης η συναυλία της Χορωδίας της Σχολής Εκκλησιαστικής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως την Τετάρτη 3 Αυγούστου.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας ακόμη αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β’ , η οποία και άρχεται την Τρίτη 9 Αυγούστου με την επίσημη υποδοχή στις 10 το πρωί στο Λιστόν. Θα ακολουθήσει δοξολογία στον Άγιο. Ο Μακαριώτατος θα προεξάρχει σε όλες τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και στη λιτανεία της 11ης Αυγούστου.

Το βράδυ της 10ης προς 11η Αυγούστου και ώρα 21:30 σε όλους τους ναούς της Κέρκυρας θα χτυπήσουν οι καμπάνες των Ιερών Ναών όλου του νησιού χαρμόσυνα και θα ακολουθήσει ευχαριστήρια Λειτουργία και δοξολογία.

Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε τη στήριξη της Τοπικής Εκκλησίας στην προσπάθεια του Οργανισμού Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων για τη διεξαγωγή της βαρκαρόλας στις 10 Αυγούστου.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι ο Άγιος μας ενώνει και μας εμπνέει, αφού αποτελεί το θεματοφύλακα της Πίστεως και της παραδόσεως της νήσου.

Ο κ. Νικολούζος αφού ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο για την άριστη συνεργασία μεταξύ Μητροπόλεως και Δήμου, παρουσίασε και εκείνος με τη σειρά του τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2016, υπό την αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας.

Ακολούθησε ο κ. Τάκης Μεταλληνός, ο οποίος ευχαριστώντας τον κ. Νεκτάριο, αναφέρθηκε στη συμβολή της Χορωδίας Κέρκυρας στη συναυλία του κ. Σπανουδάκη, με τη συμμετοχή 110 χορωδών, που απαρτίζουν το ανδρικό και παιδικό τμήμα.

Τέλος το λόγο πήρε ο κ. Ερωτόκριτος Καρύδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Μητροπολίτη Κερκύρας, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Φιλαρμονικής “ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ “ στη συναυλία του κ. Σπανουδάκη.

Και οι δύο τόνισαν την σημασία της συνεργασίας με την τοπική Εκκλησία, το ξεχωριστό έργο του συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη και το ότι Εκκλησία και πολιτιστικά σωματεία δίνουν έναν διαφορετικό τόνο στα κερκυραϊκά δρώμενα.

 

TOP NEWS