ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Η Ορθοδοξία διέσωσε την Ελληνικότητα στα Ιόνια νησιά

  • Dogma

Ξεκίνησε τις εργασίες του στην Κέρκυρα το 10ο Πανιόνιο Συνέδριο, θεσμός ο οποίος φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την αφετηρία του.

Ξένη Δημοσίευση

Ξεκίνησε τις εργασίες του στην Κέρκυρα το 10ο Πανιόνιο Συνέδριο, θεσμός ο οποίος φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την αφετηρία του.

Στο Συνέδριο θα γίνουν επιστημονικές ανακοινώσεις σε θέματα ιστορίας, πολιτισμού, τέχνης, λογοτεχνίας, αρχείων, όπως επίσης και σε ζητήματα που αφορούν στην θρησκευτικότητα στα Επτάνησα και στην πορεία των Μητροπόλεων των Επτανήσων στους αιώνες, ιδίως μετά την Βενετοκρατία.

Ο μητροπολίτης Κερκύρας στην προσφώνησή του στην έναρξη του συνεδρίου, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «σε μία εποχή κατά την οποία διαπιστώνουμε τα αδιέξοδα των ανθρώπων όταν πορεύονται χωρίς συλλογική ταυτότητα, χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς συσστράτευση προς έναν κοινό στόχο, τέτοιες εκδηλώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως αφορμές αφυπνίσεως του πατριωτισμού μας..».

«Τα Επτάνησα ήταν και είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και μάλιστα με έναν ιδιαίτερο δυναμισμό, πολιτιστικό, γλωσσικό, θρησκευτικό, κοινωνικό. Δέχτηκαν πολυποίκιλες πιέσεις, άμεσες και έμμεσες, ανά τους αιώνες από τους εκάστοτε κατακτητές».

«Οι Επτανήσιοι άντεξαν. Και παραμένουν πατριώτες, ιδίως σε μία κρίσιμη για την ιστορική συνέχεια της πατρίδας μας πραγματικότητα, στην οποία προστίθεται και η ρεαλιστική ανάγκη για επιβίωση, σε μία ανθρωπότητα και σε έναν κόσμο όπου τα πολιτισμικά σύνορα υφίστανται πολύ μεγάλες πιέσεις εξαιτίας της παγκοσμιοποιήσεως και της κυριαρχίας ενός πολιτισμού ο οποίος δεν έχει ως γνώμονά του τον άνθρωπο, αλλά την εικόνα, τούς αριθμούς, τον καταναλωτισμό, τον υλισμό».

«Ἡ Ορθόδοξη Εκκλησία συνέβαλε αποφασιστικά στην διάσωση της ελληνικότητας των Ιονίων Νήσων στους δύσκολους αιώνες της ξενοκρατίας. Η γλώσσα της ορθόδοξης λατρείας, το κήρυγμα, οι εορτές των Αγίων, η αίσθηση ότι ο ορθόδοξος είναι και Έλληνας αποτέλεσαν πυλώνες οι οποίοι στήριξαν τον πατριωτισμό. Και σήμερα η ορθόδοξη παράδοση εξακολουθεί να προσφέρει παιδεία στον λαό μας, όχι μόνο αυτή πού αφορά στην σωτηρία της υπάρξεως κατά το μήνυμα του χριστιανισμού, αλλά και εκείνη πού έγκειται στην πνευματική πρόοδο και καλλιέργεια των ανθρώπων».

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε ακόμη ο μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος επεσήμανε τον πνευματικό πλούτο που το συνέδριο προσφέρει, αλλά και την δυνατότητα να γίνουν οι νεώτεροι κοινωνοί μιας μεγάλης παράδοσης, όπως επίσης και την ανάγκη τα Επτάνησα να παραμένουν πνευματικός φάρος για την πατρίδα μας.

Σε μήνυμά του εξάλλου ο μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος ζήτησε από τους μετέχοντες στο Συνέδριο να ανασκάψουν την επτανησιακή γη του πνεύματος και να συμβάλουν στην αφύπνιση των συγχρόνων στα πλαίσια της ζώσας παράδοσης και του πολιτισμού των νησιών.

Το Συνέδριο θα περιλαμβάνει ανακοινώσεις και εκδηλώσεις σε 11 διαφορετικές αίθουσες επί τρεις ημέρες, ενώ το πρωί της Κυριακής θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Άγιο Σπυρίδωνα, με την συμμετοχή των μητροπολιτών Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Λευκάδος, Ζακύνθουκαι του οικείου μητροπολίτη κ. Νεκταρίου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί μνημόσυνο για τους πρωτεργάτες των Πανιονίων Συνεδρίων.

TOP NEWS