Κερκύρας Νεκτάριος: «Η πίστη μας έγκειται μόνο και μόνο όταν έχουμε ανάγκη τον Θεό»

  • Δόγμα

Η εποχή μας, τόνισε ο κ. Νεκτάριος, είναι εποχή γενεάς διεστραμμένης και αμαρτωλής, όπως είπε ο Χριστός στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας. Απόγνωση μάς χαρακτηρίζει όταν βλέπουμε την ζωή μας, διότι όποιος κάνει θεό τον εαυτό του, όποιος παραδίδεται στα πάθη του, όποιος δεν έχει πίστη στον Θεό, εκεί οδηγείται, στην απελπισία, βλέποντας τα όσα γύρω του συμβαίνουν. Ε

Στον ιερό ναό Αγίων Πάντων Κέρκυρας λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 3 Απριλίου 2022, Δ’ Νηστειών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Στο κήρυγμά του ο. κ. Νεκτάριος, έλαβε αφόρμηση από την εορτή του Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου, του συγγραφέα της Κλίμακος, και επεσήμανε ότι μπορεί το σπουδαίο αυτό βιβλίο της ασκητικής μας παράδοσης να αναφέρεται κατ’ εξοχήν στους μοναχούς, ωστόσο οι αρετές που αποτελούν την κλίμακα προς την Βασιλεία του Θεού είναι για όλους τους πιστούς. Π.χ. η αποταγή που καλείται να κάνει ένας μοναχός από τον κόσμο, τους κατά φύσιν συγγενείς του και την πορεία της ζωής του, προκειμένου να ακολουθήσει την οδό της ολοκληρωτικής αφιέρωσης στον Θεό, είναι στην πράξη δρόμος και για όλους τους χριστιανούς, οι οποίοι καλούμαστε να αποτάξουμε από την ζωή μας το κοσμικό πνεύμα, αυτό της αμαρτίας, της απουσίας του Θεού, του πνευματικού θανάτου. Δεν μπορούμε να είμαστε χλιαροί, από την μία να λέμε ότι πιστεύουμε στον Θεό και από την άλλη να είμαστε παραδομένοι στην αμαρτία. Ο άνθρωπος του Θεού πρέπει να είναι ασυμβίβαστος με το κακό.

Η εποχή μας, τόνισε ο κ. Νεκτάριος, είναι εποχή γενεάς διεστραμμένης και αμαρτωλής, όπως είπε ο Χριστός στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας. Απόγνωση μάς χαρακτηρίζει όταν βλέπουμε την ζωή μας, διότι όποιος κάνει θεό τον εαυτό του, όποιος παραδίδεται στα πάθη του, όποιος δεν έχει πίστη στον Θεό, εκεί οδηγείται, στην απελπισία, βλέποντας τα όσα γύρω του συμβαίνουν. Εμείς σήμερα ζούμε μια εθελοθρησκεία. Η πίστη μας έγκειται μόνο και μόνο όταν έχουμε ανάγκη τον Θεό να μας εξυπηρετήσει για τα υλικά μας συμφέροντα. Ο Θεός όμως θα μας πει κάποια στιγμή ότι δεν γνωρίζουμε τι ζητούμε.

Σε μια εποχή λοιπόν που είναι θολή και που διακρίνεται για την απιστία και την απελπισία, που κρατά την ζωή μας σε σύγχυση, η αποταγή από το κοσμικό φρόνημα είναι καρπός της πίστης και, ταυτόχρονα, ενίσχυσή της. Η πίστη νικά την απελπισία και τον θάνατο και δίνει στον άνθρωπο την δυνατότητα διά της κοινωνίας με τον Θεό στην Εκκλησία να πορεύεται με ελπίδα και νόημα στην ζωή. Η πίστη είναι η απαντοχή μας! Γι’ αυτό ας στερεωνόμαστε στην εκκλησιαστική μας ζωή.

Ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε το φετινό Πάσχα να είναι διαφορετικό, να είναι αληθινή διάβαση από την ζωή της αμαρτίας στην αφθαρσία, να είναι Πάσχα ελπίδας και υπέρβασης τόσο του πνευματικού όσο και του σωματικού θανάτου.

TOP NEWS