Κερκύρας Νεκτάριος: Καθένας χριστιανός οφείλει να αφουγκραστεί το αληθινό μήνυμα της σωτηρίας

  • Dogma
Κερκύρας

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας  στην ομιλία του κατά την Θεία Λειτουργία, έλαβε αφορμή από το αποστολικό ανάγνωσμα, που ο Απόστολος Παύλος απευθύνεται στον μαθητή του Τιμόθεο, και του δίδει μερικές συμβουλές αλλά και πνευματικές υποθήκες.

Με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε η Ιερά μονή του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Αγίων Δούλων στην Βόρεια Κέρκυρα.

Η Ιερά Μονή είναι γυναικεία και υπό την καθοδήγηση της σεβαστής γερόντισσας Αγαθοκτίστης. Στην Ιερά Πανήγυρη, εκτός από την αδελφότητα της Ιεράς μονής συμμετείχαν και αντιπροσωπείες των άλλων γυναικείων αδελφοτήτων της Κέρκυρας.

Παρόντες στην Θεία Λειτουργία, ήτο ο Δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας, κ. Γεώργιος Μαχειμάρης και ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. Στέφανος Γκίκας, και η ιερά μονή κατεκλύσθη από ευλαβείς προσκυνητές, οι οποίοι κατέφθασαν από τα διάφορα δημοτικά διαμερίσματα της Κέρκυρας.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας συλλειτούργησε με τον Ιεροκήρυκα και ηγούμενο της Ιεράς Μονής Υψηλής Θεοτόκου, π. Σπυρίδων Σκορδίλη, με τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βλαχερνών Σκριπερού π. Αρσένιο Πεπέ, με τον αρχιμανδρίτη π. Αθανάσιο Χατζηνικολάου, αδελφό της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Υψηλής, συμπαρισταμένου του αρχιμανδρίτου π. Ρωμανού Κανιτάκη, και αρκετούς εφημερίους από τις πλησιέστερες ενορίες, καθώς και του Ιεροδιακόνου π. Ανδρέα Γκιόκα.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας  στην ομιλία του κατά την Θεία Λειτουργία, έλαβε αφορμή από το αποστολικό ανάγνωσμα, που ο Απόστολος Παύλος απευθύνεται στον μαθητή του Τιμόθεο, και του δίδει μερικές συμβουλές αλλά και πνευματικές υποθήκες. Του υπενθυμίζει ότι πλέον έχει στρατευτεί από τον Κύριο Ιησού Χριστό, και επιπλέον τον συμβουλεύει ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικός με την ζωή του, χωρίς «να εμπλέκεται ταις του βίου πραγματείες, ίνα τω στρατολογήσαντι αρέση», και επιπλέον τον συμβουλεύει να μην επαισχυνθή το μαρτύριον, να μην ντραπεί δηλαδή όταν τον καλέσει ο Κύριος μας, και να μην λιποψυχήσει μπροστά στο μαρτύριο. Αυτά ακριβώς αφορούν τον μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, που εορτάζει η Αγία Εκκλησία μας σήμερα, που παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε αξιώματα υψηλά στρατιωτικά, τα καταφρόνησε μπροστά στην στρατολογία την πνευματική, που κλήθηκε στην πίστη του Ιησούν Χριστόν.

Επιπλέον στο μαρτύριο του αίματος, το οποίο έγινε μαρτυρία διαμέσου των αιώνων στους Χριστιανούς και της εποχής του, αλλά και κάθε εποχής.
Η εποχή μας, επαναλαμβάνεται της εποχής της ειδολολατρίας του Αγίου Δημητρίου, και καλείται ο καθένας μας, ιδιαίτερα οι μοναχοί και οι μοναχές οι οποίοι είναι στρατευμένοι στην εν Χριστώ ζωή, να φέρουν την μαρτυρία της πίστεως και της αληθινής εν Χριστώ ζωής σε έναν κόσμο μεταβαλλόμενο, ο οποίος διψά μεν και πεινάει πνευματικά, αλλά δεν στοχεύει στην αληθινή πνευματική πηγή, η οποία μπορεί να κορέσει την πνευματική δίψα και πείνα που είναι η πηγή της ζωής μας, ο Ιησούς Χριστός.

Όσο και αν προσπάθησε ο σύγχρονος πολιτισμός να αλλάξει τα δεδομένα στην ανθρωπότητα μεταβάλλοντας την μέσα από την ηλεκτρονική εποχή, στο να διευκολύνει τη ζωή του συγχρόνου ανθρώπου, τόσο περισσότερο την περιέπλεξε σε δύσκολους ατραπούς, οι οποίοι δεν φέρνουν τον άνθρωπο στην αληθινή ζωή, την οποία μας χάρισε ο Θεός, αλλά τον οδηγούν σε μια εικονική πραγματικότητα, η οποία αντί να τον ξεκουράσει, τον δυσκόλεψε τόσο πολύ, και τον οδήγησε στην απόγνωση.

Όμως οφείλει καθένας χριστιανός να δει και να αφουγκραστεί το αληθινό μήνυμα της σωτηρίας, η οποία βγάζει τον άνθρωπο από το πνευματικό τέλμα, και τον ελευθερώνει από όλα τα δεσμά της κοσμικής ζωής.

Στο τέλος ευχήθηκε τόσο στην αδελφότητα, όσο και σε όλους τους προσκυνητές ο άγιος Δημήτριος να γίνει αφορμή για την αφύπνιση μας την πνευματική και την επιστροφή μας στη γνήσια παράδοση, τόσο της πίστεως όσο και των αξιών που προέρχονται από την πνευματική ζωή.

TOP NEWS