Κερκύρας Νεκτάριος : Η μετάνοια είναι το κλειδί της επιστροφής στην ελευθερία μας

  • Dogma
Κερκύρας

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο χωριό Αλειμματάδες.

Στο κηρύγμα του ο Μητροπολίτης Κερκύρας παίρνοντας αφορμή από την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, η οποία αναφέρεται στην παραβολή του ασώτου υιού, επεσήμανε ότι ο Κύριός μας απευθυνόταν με αυτή την παραβολή στους Γραμματείς και τους Φαρισαίους, οι οποίοι τον κατηγορούσαν ότι συναναστρεφόταν με αμαρτωλούς ανθρώπους, με τελώνες και πόρνες, δείχνοντάς τους οτι ο Θεός είναι φιλεύσπλαχνος. Όπως σχολιάζουν και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, ο άσωτος υιός αντιπροσωπεύει τον αμαρτωλό άνθρωπο, που θέλησε να αυτονομηθεί και να ζήσει μακριά από το Θεό. Η ελευθερία που ένιωθε στη αρχή, μετατράπηκε στη χειρότερη δέσμευση, στη  μεγαλύτερη παγίδα του διαβόλου. Έτσι και οι λαοί του σύγχρονου κόσμου αυτοδεσμεύτηκαν με την λεγόμενη ελευθερία που διατρανώνουν αφελώς ότι βιώνουν. Ζωή μακριά από τον Ιησού Χριστό, ισοδυναμεί με σκλαβιά, με απουσία Θείας Χάριτος, με θάνατο. Δυστυχώς και η πατρίδα μας δεν απετέλεσε εξαίρεση σε αυτήν την πνευματική παρακμή πουβιώνει η ανθρωπότητα, με την αποϊεροποίηση του ανθρωπίνου προσώπου και τον ευτελισμό της αξιοπρέπειας.

image010

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος Κερκύρας υπογράμμισε ότι ο άσωτος υιός μετανόησε και γύρισε στην αγκαλιά του πατέρα του, λέγοντάς του το σωτήριο “πάτερ ήμαρτον”. Η μετάνοια είναι το κλειδί της επιστροφής μας στη ελευθερία. Η Αγία μας Εκκλησία μάς καλεί ιδίως την περίοδο του Τριωδίου να εντείνουμε τον πνευματικό μας αγώνα και να βιώσουμε τη μετάνοια, διότι μόνο η μετανοημένη καρδιά μπορεί να κοινωνήσει αγαπητικά με τον Κύριό μας.

TOP NEWS