Κερκύρας Νεκτάριος: Όσο εμμένουμε στην αμαρτία η κτίση συστενάζει

  • Dogma
κερκύρας νεκτάριος

Το απόγευμα της Παρασκευής 18 Μαρτίου 2016 τελέστηκε η Ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος υπογράμμισε τη σημασία της αληθινής  χαράς εντός της Εκκλησίας μας. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μεταφέρει στην Παναγία μας τη χαρά της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, την Ενσάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού. Εκείνος που δεν μπορεί να συλληφθεί στον ανθρώπινο νου, συλλαμβάνεται στη μήτρα της Παρθένου Μαρίας. Αυτής της χαράς καλείται  να γίνει κοινωνός όλη η κτίση. Με την πτώση του ανθρώπου η κτίση  συστενάζει και συνωδίνει. Όσο εμμένουμε στην αμαρτία και απέχουμε της χαράς του Θεού, τόσο αυτή η κτίση θα συνεχίσει να  συστενάζει. Από την άλλη μεριά με τη Γέννηση του Κυρίου μας, οι Άγγελοι προσεγγίζουν του ποιμένες και τους αναγγέλουν με χαρά ότι ετέχθη Σωτήρ, βρίσκεται ανάμεσά μας ο ίδιος ο Θεός. Σ’αυτή τη χαρά στηρίχθηκαν οι Άπόστολοι, που με τη σειρά τους την μεταλαμπάδευσαν σε όλα τα έθνη, κηρύσσοντας την εκ νεκρών Ανάσταση του Χριστού. Αυτή η χαρά συνήκε και τους Μάρτυρες της πίστεώς μας, τους Οσίους, αλλά και ολάκερο το σύμπαντα κόσμο.

image004

Ακόμη ο κ. Νεκτάριος αναφερόμενος στη σημερινή εποχή σημείωσε ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι αναζητούν τη χαρά, καθότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε να ζει τη ατελεύτητη χαρά της κοινωνίας του, με το Δημιουργό του. Δεν μπορούν όμως να τη βρουν, διοτί την ψάχνουν σε υλικά αγαθά. Ο Ιερός Χρυσόστομος τονίζει ότι όποιος δεν τοποθετήσει το Χριστό μέσα στην καρδιά του και δεν οικειοποιηθεί τον ίδιο το Θεό, τότε η καρδιά του παραμένει ξένη ως προς τη χαρά. Η χαρά είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος. Ο Παράκλητος είναι η χαρά ημών των Χριστιανών, είναι η ειρήνη μας, η δικαιοσύνη μας, η ίδια μας η  ζωή. Έρχεται λοιπόν ο Πασκάλ και λέει ότι ο αληθινά χαρούμενος άνθρωπος είναι ο πραγματικός Χριστιανός.

image010

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους πίστους να επικεντρώσουν τη ζωή τους και την καρδιά τους στην Παναγία μας, η οποία είναι ο φορέας της χαράς και πορευόμενοι μαζί Της να βιώσουν και την Ανάσταση του Υιού  και Θεού Της.

image008

TOP NEWS