Κι όμως η Εκκλησία μπορεί να μιλήσει σοβαρά για το σεξ

  • Dogma

Την στάση της Εκκλησίας απέναντι στο σέξ ανέπτυξε στο Βόλο ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Γιάγκου, Υπεύθυνος του Τομέα Νεότητος της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν «Η Εκκλησιαστική προσέγγιση της σεξουαλικότητας των εφήβων και των νέων». Ακροατήριο ήταν στελέχη νεότητος, νέοι γονείς και εκπαιδευτικοί.

 

Αφετηρία της ομιλίας και της συζήτησης που ακολούθησε ήταν η σημερινή πραγματικότητα και η ερωτική συμπεριφορά των νέων στην εποχή μας και όχι μια ιδεατή ή ιδανική συνθήκη. Μόνο γνωρίζοντας και κατανοώντας αυτή την πραγματικότητα μπορεί κανείς να συζητήσει ανοικτά, να παρηγορήσει, να συμβουλεύσει και να κατηχήσει ή να ποιμάνει.

 

Χωρίς να καταδικάζει και να κατακρίνει πρέπει να αναζητήσει τον πυρήνα της κάθε αδιέξοδης ερωτικής συμπεριφοράς που μπορεί να καταντήσει μανία, αφού απομακρύνεται και αποσυνδέεται από τον πυρήνα της, που είναι η αγάπη και ο έρωτας προς τον θεό, ώστε να στραφεί, στη συνέχεια, προς τον συνάνθρωπο και αργότερα προς το άλλο φύλο.

 

Η ομιλία του π. Βαρνάβα, δεν προσέφερε κανόνες, έτοιμες συνταγές ευλαβείας ή χρηστής συμπεριφοράς, αλλά αναζήτησε, με συναίσθηση ποιμαντικής και κατηχητικής ευθύνης, τους διαφορετικούς τρόπους και λόγους που θα χρειαστεί κάθε ξεχωριστή νεανική ψυχή για να διαχειριστεί την ερωτική επιθυμία και να την χρησιμοποιήσει για την πνευματική της πρόοδο και την δημιουργία μιας συντροφικής και συζυγικής σχέσης που να πληροί τις σωματικές και πνευματικές ανάγκες της. Οδηγός η αγάπη του Χριστού και ο σεβασμός της ελευθερίας του ανθρωπίνου προσώπου. 

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το γραφείο νεότητας της Ι.Μ. Δημητριάδος.

 

Η ενδιαφέρουσα διάλεξη είναι διαθέσιμη σε video  εδω

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ