Κλεμμένη λειψανοθήκη επεστράφη στην μητρόπολη Γλυφάδας

  • Dogma

Μέσα σε πανηγυρικό αλλά ταυτόχρονα κατανυκτικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Βουλιαγμένη η προγραμματισμένη υποδοχή επαναπατρισθέντων ιερών λειψάνων.

Μέσα σε πανηγυρικό αλλά ταυτόχρονα κατανυκτικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Βουλιαγμένη η προγραμματισμένη υποδοχή επαναπατρισθέντων ιερών λειψάνων.

Πριν από την έναρξη του μεγάλου εσπερινού της εορτής της Υπαπαντής, ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος κατέθεσε στον πανηγυρίζοντα ναό της Παναγίας Φανερωμένης, αργυρή λειψανοθήκη που περιέχει τα ιερά λείψανα των αγίων Μηνά του μεγαλομάρτυρος, Χαραλάμπους ιερομάρτυρος, Παντελεήμονος του ιαματικού, Σιλβέστρου πάπα Ρώμης, Παρασκευής της αθληφόρου και Γεωργίου του τροπαιοφόρου. Φέρει εγχάρακτη χρονολογία κατασκευής 1871 και τις μορφές των αγίων που ανήκουν τα ιερά λείψανα.

Την λειψανοθήκη, που είχε κλαπεί εδώ και πολλές δεκαετίες από παλαιό και ερημωμένο μοναστήρι της Ηπείρου, εντόπισε στο Βέλγιο και την ενέταξε στην προσωπική συλλογή του, ο μεγάλος ευεργέτης της μητρόπολης Γλυφάδας και κτήτορας του ενοριακού ναού της Φανερωμένης κ. Αθανάσιος Μαρτίνος.

Ο κ. Μαρτίνος αφού δήλωσε την λειψανοθήκη στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, την προσέφερε στο ναό για παντοτινή ευλογία των χριστιανών της Βουλιαγμένης.

Την αξιέπαινη πρωτοβουλία του κ. Μαρτίνου και τη σημασία της ανεκτίμητης δωρεάς εξήραν τόσο ο κ. Παύλος όσο και ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης π. Αλέξιος Ψωΐνος, ο οποίος κήρυξε κατά τον εσπερινό περί της εορτής.

Στην υποδοχή, συμμετείχαν περισσότεροι από τριάντα ιερείς, ενώ ο ναός ήταν κατάμεστος από εκατοντάδες χριστιανούς, που υπομονετικά στάθηκαν στη σειρά για να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα λείψανα και να λάβουν της ευλογία των αγίων.

Η προσκύνηση συνεχίστηκε ολόκληρη την κυριώνυμη ημέρα. Κατά την αρχιερατική θεία λειτουργία κήρυξε ο αρχιμανδρίτης π. Κάλλιστος Ροδόπουλος, ενώ στην απόλυση ο μητροπολίτης Γλυφάδας εστίασε και πάλι στο μεγάλο πνευματικό δώρο, που θησαυρίζεται πλέον στον ναό της Φανερωμένης.

Ιδιαιτέρως παρότρυνε το πολυπληθές εκκλησίασμα να χαίρεται παρόμοιες πνευματικές εμπειρίες, οι οποίες είναι μοναδικές και ανεφοδιάζουν τις ψυχές μας.

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

TOP NEWS