Κονίτσης Ανδρέας από Μεσολόγγι: «Διαβιβάσετε τη λύπη μου κι αυτό να μην επαναληφθεί…»

  • Dogma
κονίτσης

Η μνήμη των Αιτωλοακαρνάνων που έπεσαν ηρωικά στις 16-18 Νοεμβρίου 1940, στη μεγάλη μάχη της Γκραμπάλας, στη θέση Βίγλα Καλπακίου τιμήθηκε χθες Κυριακή 19 Νοεμβρίου (11:30 το πρωί).

Παρουσία των τοπικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πολλών προσκυνητών, ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο της θυσίας.

Ακολούθησε ομιλία και καταθέσεις στεφάνων. Παρόντες και οι δήμαρχοι Αγρινίου, Θέρμου και άλλοι εκπρόσπωποι της Αιτωλοακαρνανίας εκπληρώνοντας το οφειλόμενο χρέος προς τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας.
Προ ημερών ωστόσο, την Κυριακή 12-11-2023, εκδήλωση- μνημόσυνο προς τιμήν των Αιτωλοακαρνάνων του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, που έπεσαν ηρωικά στη μάχη της Γκραμπάλας πραγματοποίησαν από κοινού ο Δήμος της Ι.Π. Μεσολογγίου με τον Σύνδεσμο των Εφέδρων Αξιωματικών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Χαιρετισμός και κατάθεση στεφάνων είχε γίνει και από τον Δήμαρχο Κ. Λύρο. Το γεγονός λοιπόν πως οι Αιτωλοακαρνάνες οργάνωσαν-συμμετείχαν σε διαφορετικές εκδηλώσεις προκάλεσαν την έντονη ενόχληση του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας ο οποίος χθες έκλεισε την ομιλία του με τα ακόλουθα λόγια:

«Σας παρακαλώ έχω να κάνω μία παρατήρηση. Όταν ήρθα το πρωί για την τέλεση του τρισάγιου εδώ, είδα στην βάση του μνημείου που είναι ο σταυρός, τέσσερα στεφάνια. Τα οποία προφανώς είχαν κατατεθεί άλλη ώρα και άλλη μέρα. Είχα μία πληροφορία χθες, ευρισκόμενος στην Παραμυθιά για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη. Ότι είχε έρθει εκ Μεσολογγίου μία ομάδα, χωρίς να ειδοποιήσουν κανέναν από εδώ, ότι θα καταθέσουν τα στεφάνια τους. Αυτό με λύπησε πάρα πολύ. Γιατί δείχνει ότι και στα Εθνικά θέματα εξακολουθούμε να έχουμε τοπικισμούς και αντιθέσεις. Αν επικοινωνήσετε με τους αρμοδίους στο Μεσολόγγι, ή όπου αλλού βρίσκονται, παρακαλώ να διαβιβάσετε την λύπη μου και αυτό να μην επαναληφθεί, είναι απαράδεχτο αυτό. Όλοι ενωμένοι για να αποτίουμε τιμή στους Ήρωες του Έθνους. Αυτό ήθελα να πω, και με συγχωρείτε».

Πηγή: agrinionews.gr

TOP NEWS