Κορίνθου Διονύσιος: «Να είμαστε μονιασμένοι και αγαπημένοι, όπως οι Άγιοι» (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Ο Μητροπολίτης ομίλησε στους παρισταμένους Πιστούς για τις πολλές δυσκολίες που μας περιβάλουν, όπως ακριβώς αυτές περιγράφονται στον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα στην Υπεραγία Θεοτόκο, «Περιστάσεις καὶ θλίψεις καὶ ἀνάγκαι, εὕροσάν με Ἁγνή, καὶ συμφοραί τοῦ βίου, καὶ πειρασμοὶ με πάντοθεν ἐκύκλωσαν·…».

Με την ευκαιρία της επερχόμενης εορτής της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος τέλεσε, μετά των συνοδών του Κληρικών, την Θ. Λειτουργία την Κυριακή, 21 Αυγούστου 2022, στον Πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ζευγολατίου.

Ο Μητροπολίτης ομίλησε στους παρισταμένους Πιστούς για τις πολλές δυσκολίες που μας περιβάλουν, όπως ακριβώς αυτές περιγράφονται στον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα στην Υπεραγία Θεοτόκο, «Περιστάσεις καὶ θλίψεις καὶ ἀνάγκαι, εὕροσάν με Ἁγνή, καὶ συμφοραί τοῦ βίου, καὶ πειρασμοὶ με πάντοθεν ἐκύκλωσαν·…». Εμείς όμως, με εφόδια όλα όσα μας έχει διδάξει ο Κύριος μας, τα οποία είναι θεμελιωμένα στην αγάπη, αντικρούουμε ότι, εφόσον αγαπάς τον Θεό, αγαπάς και τον συνάνθρωπό σου, οπότε οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει στην ζωή μας μπορούμε να την ξεπεράσουμε λειτουργώντας ως «συγκοινωνούντα δοχεία», που το ένα θα αναπληρώνει τις ανάγκες του άλλου. Ο Κύριος το επισημαίνει: «Οὐαὶ αὐτῷ τῷ ἑνί» (Εκκλ. Δ΄; 10), δηλαδή, αλλοίμονο σ’ αυτόν που είναι μόνος του και στην Εκκλησία όταν μιλάμε για κόλαση αναφερόμαστε στην κατάσταση, στην οποία ο άνθρωπος δεν έχει κανένα κοντά του και είναι μακριά από τον Θεό. Η αγιότητα του Θεού επιβάλει την κοινωνία με τ’ άλλα πρόσωπα και όχι την επιβεβαίωση των λόγων του Προφητάνακτα Δαυίδ: «παρασυνεβλήθη τοῖς κτήνεσι τοῖς ἀνοήτοις καὶ ὡμοιώθη αὐτοῖς» (Ψαλμ. 48,21), δηλαδή να κοιτάμε τα κτήνη και αγωνιζόμαστε να μοιάσουμε σε αυτά.

Το μήνυμα που μας άφησε ο Χριστός δια του Ευαγγελίου Του είναι να είμαστε μονιασμένοι και αγαπημένοι, όπως οι Άγιοι που ανεδείχθησαν από τον Θεό και την Εκκλησία. Ο Απόστολος μας, ο Παύλος, στο Αποστολικό Ανάγνωσμα μας νουθετεί ως Πατέρας προτρέποντας μας να Τον μιμηθούμε στην αγάπη, όπως Αυτός μιμήθηκε τον Χριστό, ώστε ο κόσμος να ακούει και να χαίρεται. Η λέξη κόσμος σημαίνει στολίδι, κόσμημα και τα κοσμήματα των Χριστιανών είναι οι αρετές τους, εκ των οποίων όσες περισσότερες διαθέτουμε τόσο πιο πολύ θα ομοιάζουμε στην Παναγία μας, που είναι στολισμένη μ’ όλες τις αρετές του Θεού.

TOP NEWS