Κορωνείας: «Αν έχουμε πίστη και αγάπη, ο Χριστός θα μας συντροφεύει πάντα»

  • Dogma

Με κατάνυξη γιορτάσθηκε σήμερα η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα στον ομώνυμο ιερό Ναό επί της οδού Αχαρνών.

Dogma Newsdesk

Με κατάνυξη γιορτάσθηκε σήμερα η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα στον ομώνυμο ιερό Ναό επί της οδού Αχαρνών.

Ο εορτάζων μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας πλαισιωμένος από τους ιερείς του ναού.

Στο κήρυγμά του ο μητροπολίτης αναφέρθηκε στο βίο του ΑγίουQ «Αν και μορφωμένος ο Άγιος .Παντελεήμων ήταν πιστός μέχρι θανάτου, αφού έφθασε στο μαρτύριο. Υπάρχουν μερικοί που νομίζουν ότι η πίστη είναι για τους αφελείς και αμόρφωτους. Λάθος! Η πίστη, κατά τον Μ.Βασίλειο «υπέρ τας λογικάς δυνάμεις την ψυχήν εις συγκατάθεσιν έλκει».

«Καμία επιστήμη δεν μπορεί ούτε να αποδείξει, αλλά ούτε να απορρίψει τα της πίστεως. Αυτά υπερβαίνουν τις μεθόδους της επιστημονικής έρευνας. Η πίστη είναι ελεύθερη απόφαση του ανθρώπου άσχετα με το μορφωτικό του επίπεδο» πρόσθεσε ο κ. Παντελεήμων.

«Πίστη είναι η βίωση της «καινής κτίσεως» με την ενσωμάτωσή μας στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησια. Τότε βλέπουμε τον άλλο άνθρωπο όχι σαν αντικείμενο προς χρήση, αλλά ως πρόσωπο προς σχέση. Και προγευόμαστε την Βασιλεία του Θεού στην Ευχαριστία αγωνιζόμενοι να κατακτήσουμε την «κατά Χάριν θέωσιν» να φτάσουμε δηλαδή στο «θείας κοινωνοί φύσεως του Αποστόλου».

«Το δεύτερο αξιοσημείωτο από την ζωή του Αγίου ιατρού είναι η προσφορά της αγάπης Του στον πάσχοντα άνθρωπο, αφού, εκτός από την ιατρική του προσφορά στους πάσχοντες, μοίρασε και την περιουσία που κληρονόμησε στους φτωχούς. Είχε ,λοιπόν ο Άγιος «πιστιν δι αγάπης ενεργουμένην».

«Σε αυτά καλούμεθα να Του μοιάσουμε. Και αν έχουμε την πίστη και την αγάπη έχουμε και την ελπίδα ότι ο Χριστός ,δια πρεσβειών του Αγίου, θα μας συντροφεύει πάντα».

TOP NEWS