Κορονοϊός – Μέτρα: Καμία απόφαση για τις μάσκες από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

  • Dogma

Παρατείνεται η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό, καθώς η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά τη σημερινή συνεδρίαση της δεν έδωσε το “πράσινο φως” για την κατάργηση της. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα.

Πηγές ανέφεραν νωρίτερα, σήμερα, στο iatropedia.gr, θα ήταν συνετή η απόφαση να περάσουν και οι Απόκριες πριν καταργηθεί η μάσκα, καθώς είναι το μόνο μέτρο που προφυλάσσει από τη πιθανότητα υπερμετάδοσης σε τόπους συνάντησης με μεγάλο συγχρωτισμό.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές έρχονται μετά τον Απρίλιο
Με την σταδιακή άρση των παραπάνω περιοριστικών μέτρων θα φτάσουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται στη χώρα μας να ξεκινήσουν να συμβαίνουν οι μεγαλύτερες αλλαγές, ώστε να συμβαδίσουμε με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

“Θεωρώ ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα περισσότερα από τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους, θα έχουν αρθεί. Προφανώς κάποια θα παραμείνουν, όπως η μάσκα και κάποια μέτρα αποστάσεων, τα οποία, όμως, δεν επηρεάζουν την κανονικότητα”, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Έως τότε -και εκτός απροόπτου- θα έχει αποκλιμακωθεί ακόμη περισσότερο η επιδημία, γεγονός που θα επιτρέψει να συμβούν ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές που θα μας επιτρέψουν να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στην κανονικότητα.

Τα κρούσματα μπορεί να συνεχίσουν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, όμως, εάν δεν πιέζεται το υγειονομικό σύστημα με αυξημένες βαριές νοσηλείες και εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν θα υπάρχει ανάγκη τήρησης μέτρων και αυστηρών πρωτοκόλλων.

Έτσι, ισχύοντα μέτρα εδώ και δύο χρόνια, θα τεθούν υπό αίρεση τους επόμενους μήνες στο όνομα της επιδίωξης της κανονικότητας. Αυτά είναι: η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, η δήλωση των ασυμπτωματικών φορέων της νόσου Covid, η πενθήμερη απομόνωση των θετικών ατόμων και η καραντίνα των επαφών τους, όπως και το εκτεταμένο testing σε ειδικούς χώρους, όπως π.χ. στα σχολεία.

Κάποια από τα παραπάνω μέτρα δεν αποκλείεται να καταργηθούν -όπως συμβαίνει ήδη σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού- και να αντικατασταθούν από περισσότερο “κανονικές” διαδικασίες που παραπέμπουν σε ενδημικούς λοιμογόνους ιούς, όπως είναι η γρίπη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΑ ΣΟΥΛΑΚΗ

Πηγή: newsit.gr

Φωτογραφία: intimenews

TOP NEWS