Κραυγή αγωνίας του Αρχιεπισκόπου για την Θράκη. Να την προσέχουμε!

  • Dogma
Περιβάλλοντος

Την αγωνία του για το μέλλον της Θράκης εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ κάλεσε πολιτεία και λαό να προσέχουν την Θράκη δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες της.

«Στην Θράκη δεν ερχόμαστε για να υποσχεθούμε, αλλά για να πάρουμε δύναμη και κουράγιο» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως, όπου χοροστάτησε στον κατανυκτικό εσπερινό. Συγχοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ενώ παρέστησαν οι τοπικές αρχές, βουλευτές, πολιτευτές, τοπικοί παράγοντες, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

17042016_alexandr_6

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας πως η επίσκεψή του στην Θράκη και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει ιδιαίτερη χαρά «η οποία οφείλεται σε μια πραγματική, ειλικρινή και ανεπιφύλακτη προσήλωση που έχουμε στην Εκκλησία, οι θρακιώτες. Την οποία πάντοτε αισθανόμαστε γονιδιακά, ως προστάτιδα και τη βίωνουμε ως θεμελιώδες εφαλτήριο για κάθε επιτυχία και ευλογία στη ζωή μας. Μιλώ τόσο για τους γηγενείς παλαιούς θρακιώτες, όσο και για τους μετέπειτα πρόσφυγες που ήρθαν στον τόπο μας».

17042016_alexandr_2

Προσέθεσε, ότι η χαρά οφείλεται, όμως, και σε μια προσωπική εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου «για όσα ως Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Πατρίδα μας, με τόσο συστηματικὸ και στοχευμένο τρόπο επιτελείτε, για την σύνεση και την διακριτικότητα με την οποία ενεργείτε, για την λαλίστατη σιωπή σας (τη μόνη ενδεδειγμένη στις πονηρές ημέρες μας) και για την ευπρεπή αντιμετώπιση από μέρους σας, των τόσο ακανθωδών ζητημάτων της Εκκλησίας και της Πατρίδος μας».

17042016_alexandr_3

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως επεσήμανε, επίσης, ότι μέχρι τώρα οι Επίσκοποι της Θράκης, και όχι μόνο οι Επίσκοποι, μεταφέρουν και εναποθέτουν στην κρίση του Αρχιεπισκόπου τους φόβους και τις αγωνίες τους, προκειμένου με τον τρόπο και το ύφος του, να τα προωθήσει, να τα διευθετήσει και να τα λύσει.

«Εμείς όμως, Μακαριώτατε, την ξέρουμε καλά, αυτή τη θυσιαστική προσφορά σας για τον τόπο μας και δεν θα λησμονήσουμε ποτέ να την αξιολογούμε ως την σημαντικότερη, σε μια τόσο κρίσιμη εποχή, που όλα καταστρώνονται από την αρχή για τα Βαλκάνια, για την Ευρώπη αλλά και την διπλανή μας Ανατολή» είπε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας «Γεμίζετε, λοιπόν, με την παρουσία σας, την καρδιά μας, Μακαριώτατε, στηρίζετε την ψυχή μας, δυναμώνετε το φρόνημά μας και χαλυβδώνετε την ελπίδα μας για να συνεχίζουμε την ορθόδοξη χριστιανική μας πορεία και παράδοση: στην ακραία Επαρχία μας (όπως την βλέπαμε μέχρι τώρα) ή στην κεντρική αρρένα των γεωστρατηγικών αλλαγών (όπως φαίνεται ότι εξελίσσονται πλέον)».

17042016_alexandr_4

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως για την πρόσκληση, αλλά και τους τοπικούς άρχοντες, τον κλήρο και τον λαό για την υποδοχή και αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που έχει με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως σε κάθε συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συμμετέχει ο Μητροπολίτης.

«Στην Θράκη δεν ερχόμαστε για να υποσχεθούμε» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «αλλά για να πάρουμε δύναμη και κουράγιο» και αναφέρθηκε στην ιστορία και στις μνήμες από το παρελθόν. Να αγαπάμε την Θράκη. Να προσέχουμε την Θράκη. Όλοι μας. Η πολιτεία, οι αρχές, ο καθένας μας. Και εμείς οι πιο κάτω που ζούμε πιο σίγουρα ας κάνουμε λίγη υπομονή και ας καθυστερήσουν λίγο τα αιτήματά μας. Η Θράκη και οι ακρίτες της Ελλάδος, όλοι οι ακρίτες έχουν προτεραιότητα. Πρέπει να το συνειδητοποιήσει το κράτος και ο λαός, ότι εδώ χτυπάει περισσότερο η καρδιά της Ελλάδος από οπουδήποτε.

17042016_alexandr_5

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τον αποψινό κατανυκτικό εσπερινό και μοιράστηκε με τους πιστούς κάποιες σκέψεις του σχετικά με τις ακολουθίες που πέρασαν και αναρωτήθηκε αν η περίοδος αυτή, της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μας βοήθησε να καταλάβουμε το πνεύμα της εποχής και τα προβλήματά μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις ευαγγελικές περικοπές των περασμένων Κυριακών τονίζοντας πως πρέπει να συμμετέχουμε στον πόνο των άλλων, αλλά και να συγχωρούμε τους ανθρώπους που μας πρόδωσαν ή μας συκοφάντησαν. «Όπως ο καθένας από μας θέλει να ζητήσει συγχώρηση από τον Θεό για όσα έχει κάνει, έτσι πρέπει να συγχωρεί και τον άλλον άνθρωπο» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος.

17042016_alexandr_9

Σημείωσε, επίσης, ότι «απόψε είναι μία ευκαιρία να γυρίσουμε προς τα πίσω και να δούμε αν είχε νόημα αυτή η πορεία. Αν παλέψαμε έστω και λίγο, θα γευτούμε το Πάσχα, αλλιώς ό,τι κι αν κάνουμε, όσα καινούργια πράγματα κι αν αγοράσουμε, όσους ξένους κι αν έχουμε στο τραπέζι μας, η χαρά του Πάσχα δεν γίνεται πραγματική μέσα στην ζωή μας. Ζούμε σε μία περίοδο δύσκολη με τις ρίζες μας χτυπημένες, πολλές φορές συστηματικά και μεθοδικά, πρέπει να το καταλάβουμε και ό,τι αγγίζει την πνευματική και εθνική ζωή να μας βρίσκει ενωμένους, αλλιώς θα γίνεται ό,τι θέλουν άλλοι που αν αυτός ο τόπος δοκιμαστεί θα είναι οι πρώτοι που θα μπουν στο αεροπλάνο να φύγουν, ενώ εμείς θα είμαστε εδώ να συνεχίζουμε τον αγώνα».

17042016_alexandr_7
17042016_alexandr_8

Κάλεσε τους πιστούς να αγωνίζονται και απέστειλε μήνυμα αισιοδοξίας πως ακόμη κι αν πέσουν δεν χρειάζεται να απογοητευτούν, αλλά να προσπαθήσουν να ξανασηκωθούν. Μετά τον εσπερινό ο Αρχιεπίσκοπος συνομίλησε με τους ιερείς της Μητροπόλεως.

17042016_alexandr_10

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ