Κρίσιμη εβδομάδα για την Εκκλησία – Η καυτή ατζέντα της Συνόδου

  • Dogma
σύνοδος

Καθοριστικής σημασίας είναι η εβδομάδα που ξεκινά για τα Εκκλησιαστικά θέματα, καθώς αυτή την εβδομάδα θα συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την ατζέντα να έχει ιδιαίτερα καυτά θέματα. Καταρχάς, η Επιτροπή Διαλόγου αναμένεται να φέρει στη Σύνοδο τις προτάσεις της αναφορικά με τις συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με τον Υπουργό Παιδείας, πριν το θέμα φτάσει στην Ιεραρχία. 

Αυτό όμως, δεν είναι το μόνο θέμα στην ατζέντα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αν ο Αρχιεπίσκοπος θα… φέρει την παραίτηση του Μητροπολίτη Περιστερίου, τον οποίο επισκέφθηκε και οι καλά πληροφορημένες  πηγές ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της συνάντησης ετέθη το θέμα της υγείας του επι καιρώ ασθενούντος Μητροπολίτη και συνεπώς το θέμα της αποχώρησής του από τα καθήκοντά του.

Την ίδια ώρα υπάρχουν ακόμα δυο χηρεύουσες Μητροπόλεις, Γλυφάδας και Σισανίου και Σιατίστης και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι διαδικασίες για την εκλογή των νέων Μητροπολιτών.

Τί θα κανει άραγε ο Αρχιεπίσκοπος θα συγκαλέσει έκτακτη Ιεραρχία εντός του Μαρτίου; 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Αρχιεπισκόπου και αναφορικά με τη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας, καθώς  στους δημόσιους διαλόγους του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, επαναλαμβάνει τη δήλωσή του «Η Ιεραρχία αποφασίζει και όχι η Σύνοδος ή ο Αρχιεπίσκοπος».

Άξια λόγου την ίδια στιγμή είναι και τα θερμά λόγια με τα οποία μίλησε ο Υπουργός Παιδείας για τον Αρχιεπίσκοπο, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: » Αυτή τη στιγμή θέλουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια συζήτησης. Αν χρειαστεί θα κάνουμε αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας. Είναι ευτύχημα ότι η Εκκλησία έχει επικεφαλής τον συγκεκριμένο ιεράρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Προφανώς έχουν ξεκινήσει διεργασίες για τη διαδοχή του αλλά χαίρει του σεβασμού, πιστεύω, των περισσότερων ιεραρχών».

Πάντως, τον ασκό του Αιόλου έχουν ανοίξει για μια ακόμη φορά οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, αλλά και του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος,  με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές  να…δυναμιτίζουν την ήδη εκρηκτική ατμόσφαιρά με τις εκατέρωθεν αντεγκλίσεις….στο θέμα της προωθούμενης συμφωνίας.

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS