Κρήτη: Μόνιμοι και με τη βούλα 955 κληρικοί – «Δικαιώθηκαν οι ιερείς της επαρχίας» δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος

  • Dogma
παπάς

Ικανοποίηση στην Εκκλησία του νησιού από την τροπολογία περί μονιμότητας των ιερέων στο Δημόσιο – Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε την είδηση πως, ύστερα από αγώνες πολλών δεκαετιών, δικαιώθηκαν οι ιερείς της ελληνικής επαρχίας, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης – Δεν αλλάζει τίποτα στη μισθοδοσία των κληρικών, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης, πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης

Μόνιμοι και με τη βούλα γίνονται 955 κληρικοί της Κρήτης, καθώς με το νομοσχέδιο της προηγούμενης εβδομάδας που αφορούσε τα ΑΕΙ πέρασε η συγκεκριμένη τροπολογία που σχετιζόταν με την κατοχύρωση των οργανικών τους θέσεων. Δεν πρόκειται για διορισμούς, αλλά ουσιαστικά για κατοχύρωση της μονιμότητας των ιερέων, που, όπως υποστηρίζουν, βρίσκονταν σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας εδώ και 75 ολόκληρα χρόνια. Την ίδια στιγμή, οι αρχιερείς εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς την Πολιτεία που σεβάστηκε και έκανε αποδεκτό ένα δίκαιο και πάγιο αίτημά τους που βάζει τέλος στην πολυνομία και γραφειοκρατία και διαμορφώνει ώριμες συνθήκες διαλόγου για καλύτερη συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας Κρήτης και Κράτους.

Πιο συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που αφορούσε το νέο θεσμικό καθεστώς των ελληνικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με το οποίο αλλάζει άρδην ο τρόπος διοίκησής τους. Μία από τις τροπολογίες που συμπεριελάμβανε το εν λόγω νομοσχέδιο ήταν η κατοχύρωση των οργανικών θέσεων τόσο της Εκκλησίας της Ελλάδας όσο και της Εκκλησίας της Κρήτης. Συνολικά, κατοχυρώθηκαν 3.266 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 2.311 αφορούσαν την Εκκλησία της Ελλάδας και οι 955 αφορούσαν την Εκκλησία της Κρήτης. Όπως επισημαίνεται, δεν είναι νέοι διορισμοί, αλλά είναι ένας τρόπος κάλυψης της μονιμότητας των ιερέων, καθώς ένας δημόσιος υπάλληλος για να είναι μόνιμος πρέπει να κατέχει οργανική θέση.

Κατά μέσο όρο, στην Ελλάδα, Εκκλησία της Ελλάδας και Εκκλησίας της Κρήτης υπολογίζεται πως έχουν στις τάξεις τους 10.000 ιερείς. Πριν την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, προσεγγιστικά μόνο οι 6.000 ιερείς είχαν οργανικές θέσεις και από τις δύο Εκκλησίες. Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου ουσιαστικά πλέον οι ιερείς βρίσκονται σε ένα μόνιμο καθεστώς. Θα συνεχίζονται να πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών αλλά δε θα βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας.

Η «ΝΚ» επικοινώνησε με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του που κατοχυρώθηκαν οι οργανικές αυτές θέσεις για την Εκκλησία της Κρήτης. «Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε την είδηση πως, ύστερα από αγώνες πολλών δεκαετιών, δικαιώθηκαν οι ιερείς της ελληνικής επαρχίας και απέκτησαν το δικαίωμά τους να έχουν μια οργανική θέση όπως τους αξίζει στο ελληνικό δημόσιο σύστημα. Οι ιερείς του ελληνικού κράτους ήταν έτσι και αλλιώς μισθοδοτούμενοι από το Ενιαίο Μισθολόγιο εδώ και χρόνια. Η Πολιτεία δεν πήρε ούτε έναν ιερέα. Πάνω από 70 χρόνια οι ιερείς είχαν μείνει ξεκρέμαστοι. Εάν δε στηριχτεί ο ιερέας του χωριού, ποιος θα μείνει στα χωριά; Και οι ιερείς είναι εργαζόμενοι. Ευγνωμονούμε την Πολιτεία που έσκυψε σε ένα πρόβλημα των ιερέων μετά 75 ολόκληρα χρόνια και κατοχυρώθηκαν οι οργανικές μας θέσεις. Ήταν δημόσιοι υπάλληλοι στο Ενιαίο Μισθολόγιο χωρίς να έχουν κατοχυρώσει οργανικές θέσεις», ανέφερε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ευγένιος, ενώ συνέχισε: «Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση πως νέες θέσεις διακονίας προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες. Ξεκαθαρίζω πως αυτό είναι αναληθές. Ούτε μία θέση δεν προστέθηκε, παρά μόνο οι θέσεις που δίδονται κάθε χρόνο βάσει των μνημονίων. Τίποτε άλλο. Οι θέσεις αυτές υπήρχαν, αλλά δεν ήταν κατοχυρωμένες. Οι ιερείς της υπαίθρου ανέμεναν την απόφαση αυτή και τη δέχτηκαν με χαρά. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την Πολιτεία και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγαπάμε και τους βουλευτές που δε μας στήριξαν και δεν κατανοούν τον ρόλο μας στην ελληνική κοινωνία. Ο ιερέας της υπαίθρου έμεινε για να επιλύει τα προβλήματα του κοινωνικού ιστού. Ας τον αφήσουμε εκεί για να διατηρηθεί η επαρχία. Δεν έχουμε ζητήσει ούτε ένα ευρώ και δεν επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι καθαρός λαϊκισμός να υποστηρίζεται κάτι τέτοιο με πολιτικές σκοπιμότητες».

Από την πλευρά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος υποστήριξε: «Οι οργανικές θέσεις δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ. Είναι νομικός εξορθολογισμός που αναμένεται από το 1945. Με αυτόν τον νόμο, κλείνουν οι εκκρεμότητες και κυρίως τοποθετείται ένα τέλος στην πολυνομία. Μόνο ευχαριστίες μπορούμε να εκφράσουμε στην Πολιτεία, καθώς έσκυψε σε μια απόφαση που είχε νομοθετική υφή. Το Κράτος δε θα βάλει ούτε μισό ευρώ παραπάνω. Είναι ψέμα όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο. Είναι νομικός εξορθολογισμός».

Μισθοδοσία κληρικών – «Δεν αλλάζει τίποτα»

Δεν αλλάζει τίποτα στη μισθοδοσία των κληρικών και ούτε προβλέπονται νέοι διορισμοί κληρικών, είπε με ξεκάθαρο ύφος ο πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης, πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης. Ο πατήρ Ζαχαρίας υποστήριξε πως οι κληρικοί θα συνεχίζουν να παίρνουν τον μισθό τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

«Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα στη μισθοδοσία των κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης. Δε μιλάμε για αύξηση του αριθμού των κληρικών, ούτε για αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος που λαμβάνουν. Απλά, τώρα ο ιερέας που πληρώνεται από το ελληνικό κράτος έχει την οργανική του θέση και δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνει ακάλυπτος. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τη σχέση Εκκλησίας και ελληνικού Κράτους από το 1945. Είναι μια διαδικαστική τακτοποίηση ενός ζητήματος για το οποίο έχει αναλωθεί αρκετός χρόνος. Εγώ είμαι 46-47 ολόκληρα χρόνια στον κλήρο και με την οργανική θέση που θα κατέχω δε μένω ακάλυπτος. Είναι αρκετά απλό. Και ήρθε η κυβέρνηση και έβαλε ένα τέλος σ’ ένα ζήτημα που ήταν πραγματικά “αγκάθι”», σημείωσε.

Πηγή: neakriti.gr

Φωτογραφία αρχείου: Intimenews.gr

TOP NEWS