Ξεκίνησε στη Μητρόπολη Δημητριάδος το Επιμορφωτικό Σεμινάριο από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Ι.Α.Α.

  • Δόγμα

Το πρόγραμμα παρακολουθούν 100 κληρικοί & λαϊκά μέλη της Ιεράς Μητροπόλεως.

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε διά ζώσης την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.30 το νέο πιστοποιημένο και μοριοδοτούμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης  του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020». Το ανωτέρω πρόγραμμα, όπως όλα τα προγράμματα του Ι.Π.Ε, προσφέρεται δωρεάν.

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, τον αγιασμό τέλεσε ο επιχώριος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε..

Μετά το πέρας του Αγιασμού, ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε., Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, έλαβε τον λόγο και μετέφερε τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, οραματιστού, ιδρυτού και Προέδρου του Ιδρύματος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει την άοκνή του μέριμνα μέσα στα πολυεύθυνα αρχιεπισκοπικά καθήκοντά του, για την αποστολή του Ι.Π.Ε., που σκοπό έχει την προσφορά στον κλήρο και τον λαό της Εκκλησίας. Πολλές ευχαριστίες εξέφρασε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, τονίζοντας τη δυνατότητα που προσφέρει στους κληρικούς της Μητροπολιτικής του περιφέρειας, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής, επ’ αγαθώ της τοπικής κοινωνίας.

Ευχαρίστησε και τον συντονιστή του προγράμματος, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσ. Αρχιμ. Μάξιμο Παπαϊωάννου για την άριστη συνεργασία και την αρωγή του στην οργάνωση του προγράμματος.

Ακολούθως ο π. Θεολόγος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και στους στόχους του προγράμματος τονίζοντας ότι μέσω αυτού οι συμμετέχοντες κληρικοί και λαϊκοί θα ανακαλύψουν τρόπους, ώστε να βελτιώσουν την οργάνωση της ενορίας τους, μετατρέποντάς την σε έναν σημαντικό οργανισμό διακονίας, κέντρο κοινωνικής προσφοράς προς τον άνθρωπο και σημείο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας, αξιοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία της ψηφιακής εποχής.

Κατόπιν ο π. Θεολόγος ανέπτυξε το θέμα «Δραστηριότητες ιερού ναού» και ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες.

Το πρόγραμμα παρακολουθούν 100 κληρικοί & λαϊκά μέλη της Ιεράς Μητροπόλεως.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ως άνω επιμορφωτικού προγράμματος, οι επόμενες εισηγήσεις οι οποίες θα γίνουν εξ αποστάσεως), θα έχουν ως εξής:

Α/Α

Τίτλος Επιμέρους Θεματικής Ενότητας

Εκπαιδευτές

Ώρες

1.

Διοίκηση ενορίας

Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελλος  της Ι.Α.Α.

4

2.

Η Εκκλησία ως Ν.Π.Δ.Δ. Καταστατικός Χάρτης. Νόμοι και Κανονισμοί που αφορούν την Εκκλησία

Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

3

3.

Εκκλησιαστικό συμβούλιο

Αρχιμ. Πορφύριος Φραγκάκος,  Θεολόγος ΜΑ, Ιεροκήρυκας Ι.Μ. Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος

4

4.

Οικονομικά ι. ναού

Πρωτοπρ. Σωτήριος Μανωλόπουλος,  Θεολόγος,  Λογιστής Ι. Μ. Πατρών, Προϊστάμενος Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Βραχνέικων Ι.Μ. Πατρών

4

5.

Ψηφιακή συμβολή

Πρωτοπρ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, Δρ Θεολογίας, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας, Εφημέριος Ι. Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας

4

6.

Αρχείο ι. ναού

Αρχιμ. Ιωάννης Περιστερίδης,     Χημικός Μηχανικός Msc, Θεολόγος ΜΑ, Εφημέριος Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως – Υπάλληλος Ε.Κ.Υ.Ο.

2

Αξιολόγηση εκπαιδευομένων – Παρουσίαση εργασιών – Ανατροφοδότηση στόχων

Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Ιεροκήρυκας Ι.Α.Α., Διευθυντής Ι.Π.Ε.,Δρ Θεολογίας, LLB – LLM Νομικής

2

Μετά το πέρας των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε., θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

TOP NEWS