ΚΥΠΡΟΣ: «Μαύρα» Χριστούγεννα λόγω ανθρωπιστικής κρίσης

  • Dogma

Σε αγώνα δρόμου και αναζήτησης άπορων οικογενειών επιδίδονται όλα τα κοινωνικά σύνολα του τόπου, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν όλοι οι δυσπραγούντες συνάνθρωποί μας

Πόσο μπορεί άραγε η μικρή Κύπρος να αντέξει για να στηρίζει τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των άπορων οικογενειών ένεκα της κρίσης; Μόνο ο Θεός ξέρει. Πάντως ένα είναι το σίγουρο: Αρχιεπισκοπή, Μητροπόλεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σύνδεσμοι και Οργανισμοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξεύρουν τους τρόπους και να παρέχουν στον βαθμό που μπορούν κάθε δυνατή βοήθεια σε δυσπραγούντες συνανθρώπους μας.

Η Αρχιεπισκοπή που από τον Μάιο εγκαινίασε το δικό της Παντοπωλείο και ξεκίνησε να παρέχει βοήθεια σε άπορες οικογένειες, καθημερινά γίνεται δέκτης δεκάδων επιστολών, αλλά και απελπισμένων πολιτών που αναζητούν χείρα βοηθείας.

 

Το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο διογκώνεται μέρα με τη μέρα, όπως ανέφερε στη «Σ» με δηλώσεις του ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος, αποτυπώνεται πλήρως στη ραγδαία αύξηση των οικογενειών που κάθε μήνα βοηθά η Αρχιεπισκοπή, που από τις 515 που ήταν τον Μάιο εκτοξεύτηκε στις 1390 σήμερα.

Συνεχής η αναζήτηση

Όπως μας ανέφερε, η κάθε Μητρόπολη και γενικά ο κάθε ιερέας σε ενορίες ανέλαβε να εντοπίσει τις άπορες οικογένειες των διαφόρων ενοριών, για να μπορέσουν να τους προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια.

 

Σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο, η Μητρόπολη Κιτίου διοργανώνει συσσίτιο για 300 άτομα την ημέρα, η Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου προσφέρει τρόφιμα σε 300 οικογένειες τον μήνα και λειτούργησε ειδικό παντοπωλείο για τον λόγο αυτό, η Μητρόπολη Λεμεσού παρέχει 480 γεύματα την ημέρα και 70 σάντουιτς σε μαθητές σχολείων, ενώ και οι άλλες Μητροπόλεις παρέχουν βοήθεια σε μεγάλο αριθμό άπορων οικογενειών.

Τραγική η κατάσταση
Ερωτηθείς ποια αναμένει πώς θα είναι η συνέχεια, ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής μάς τόνισε πως η κατάσταση είναι πολύ τραγική.

 

Όπως μας επισήμανε, αναμένει πως μέχρι τα Χριστούγεννα ο αριθμός των άπορων οικογενειών που ανήκουν στην περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής θα εκτοξευθεί στις τρεις χιλιάδες και ήδη η Αρχιεπισκοπή προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Είτε διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις, είτε δεχόμενη εισφορές από εταιρείες και απλούς πολίτες.

Πάντως, αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλει η Αρχιεπισκοπή στάθηκε χθες η ρωσική εταιρεία Wargaming που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, η οποία διαμέσου του Πρέσβη της Μόσχας στην Κύπρο παρέδωσε στην παρουσία εκπροσώπου της επιταγή ύψους 20 χιλιάδων ευρώ για τη σίτιση άπορων παιδιών.

 

Παραλαμβάνοντας την επιταγή, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως «όντως υπάρχει πρόβλημα» και πως «στόχος της Εκκλησίας είναι κανένα παιδί να μην πεινάσει αλλά και ευρύτερα κανείς Κύπριος να μην πεινάσει γιατί είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα να υπάρχουν άνθρωποι που να πεινούν».

Καθημερινές οι επιστολές
Ο Πανοσιολογιότατος στις δηλώσεις του στη «Σ» ανέφερε, επίσης, πως η Αρχιεπισκοπή λαμβάνει καθημερινώς επιστολές για βοήθεια κυρίως για φαγητό. «Βέβαια λαμβάνουμε και επιστολές που μας ζητούν και φαγητό και χρήματα, ακόμα και να τους πληρώσουμε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού.

 

Εκτός αυτού κάθε μέρα έρχονται στην Αρχιεπισκοπή πολλοί και ζητούν βοήθεια και ένα παράδειγμα να πω μόνο, την Τετάρτη μέσα σε δέκα λεπτά δώσαμε 4,5 χιλιάδες ευρώ για να βοηθήσουμε διάφορες οικογένειες. Μέσα σε δεκαπέντε μέρες συγκεντρώθηκαν πέραν των τριακοσίων επιστολών.

 

Κανένας, όμως, δεν ξέρει πόσο θα αντέξουμε, παρόλο που επιχειρήσεις και κόσμος ανταποκρίνεται στα αιτήματά μας για βοήθεια. Διοργανώνουμε συνεχώς εκδηλώσεις και ευελπιστούμε πως θα αντέξουμε», κατέληξε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάριος Αδάμου (Η Σημερινή)

 

 

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ