Κύπρος: ΥΦΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ στις εκδηλώσεις μνήμης για την τουρκική εισβολή το 1974 – «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ»

  • Δόγμα

«Ως έθνος», υπογράμμισε, «έχουμε την υποχρέωση να μη συμβιβαστούμε ποτέ με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή. Να μην ξεχάσουμε την οδύνη για τα αθώα θύματα, τους αγνοουμένους Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αγωνιστές, οι οποίοι υπερασπίσθηκαν με γενναιότητα και σθένος τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού ελληνισμού από τον Τούρκο εισβολέα».

Ο ΥΦΕΘΑ, κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, το διήμερο Τρίτη 19 και Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, παρέστη, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, στις επετειακές εκδηλώσεις για τους Πεσόντες και Αγνοούμενους Αξιωματικούς και Οπλίτες κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στην Κύπρο.

«Δύο λόγια από καρδιάς. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά και η ηρωική τους θυσία είναι η απόλυτη δική μας παρακαταθήκη. Είναι το δικό μας καθημερινό στοίχημα αφοσίωσης, καθήκοντος. Για το γαλάζιο της θάλασσας, του ουρανού μας, της σημαίας μας, της πατρίδας μας. Να είναι Αθάνατοι». Αυτό τόνισε, χθες στα Πυργά, ο κ.Χαρδαλιάς.

«Τα ίχνη των ηρωικών υπερασπιστών της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, χάθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα τους για την προάσπιση «των ιερών και των οσίων» του κυπριακού ελληνισμού, ενώ συμμετείχαν σε σκληρές και άνισες μάχες με τις δυνάμεις του Αττίλα, αποδεικνύοντας όμως έμπρακτα με τη στάση τους, τι σημαίνει να υπηρετείς την πατρίδα, με πάθος και αυταπάρνηση» συμπλήρωσε ο ΥΦΕΘΑ.

«Για όλον τον ελληνισμό», ανέφερε, «η αποκατάσταση του ζητήματος των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, δεν αποτελεί απλά και μόνο μία τυπική διαδικασία, αλλά συνιστά θρησκευτική υποχρέωση, εθνική επιταγή, και ιερό καθήκον, προερχόμενο από τα βάθη της μακραίωνης ιστορικής μας κληρονομιάς και των ιδεωδών του δυτικού μας πολιτισμού».

«Ως έθνος», υπογράμμισε, «έχουμε την υποχρέωση να μη συμβιβαστούμε ποτέ με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή. Να μην ξεχάσουμε την οδύνη για τα αθώα θύματα, τους αγνοουμένους Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αγωνιστές, οι οποίοι υπερασπίσθηκαν με γενναιότητα και σθένος τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού ελληνισμού από τον Τούρκο εισβολέα».

«Κοινός μας στόχος και κορυφαία εθνική προτεραιότητα, παραμένει πάντα μια δίκαιη, συμπεφωνημένη, αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» συνέχισε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Ξεκαθάρισε ότι «λύση» που περιλαμβάνει «τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, απορρίπτεται ασυζητητί, ενώ η πλήρης απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων, αποτελεί πάντα αναπόσπαστο μέρος της οριστικής επίλυσης του κυπριακού ζητήματος».

«Ελλάδα και Κύπρος, στον αντίποδα αναθεωρητικών αφηγημάτων και προκλητικών ενεργειών, που δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προκρίνουν πάντα την απαρέγκλιτη προσήλωσή τους στις εθιμικές αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας, το σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, προσβλέποντας σε ένα μέλλον ευημερίας και προόδου» κατέληξε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Εξάλλου, σήμερα, Τετάρτη 20 Ιουλίου, ο Ν. Χαρδαλιάς παρευρέθη στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, χοροστατούντος του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου.

Ο ΥΦΕΘΑ κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία ενώ στη συνέχεια, μετέβη στο ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου παρέστη στο μνημόσυνο για τους πεσόντες.

Α/ΓΕΕΘΑ: «Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ»

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, παρευρέθη και αυτός στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής προς τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής το 1974. Με μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί ποτέ την κατοχή της βόρειας Κύπρου.

«Ελλαδίτες & Ελληνοκύπριοι χαραγμένοι για πάντα στα μάρμαρα του Τύμβου της Μακεδονίτισσας & βαθιά στις ψυχές όλων μας Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συμβιβαστούμε ποτέ!», γράφει χαρακτηριστικά ο Α/ΓΕΕΘΑ.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία «γιορτάζει» αυτήν την ημέρα, την επέτειο της τουρκικής εισβολής, ως ημέρα «απελευθέρωσης» των τουρκοκύπριων από την καταπίεση των ελλαδικών αρχών. Η αφορμή της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που μιλά για ειρηνευτική επιχείρηση, θυμίζει την πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία υποστηρίζει ότι πραγματοποιεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την προστασία των ρωσόφωνων κοινοτήτων. Παρ’όλα αυτά, η αντίδραση και η επέμβαση της Δύσης είναι πολύ διαφορετική στις δύο περιπτώσεις.

Πηγή: https://www.onalert.gr/

TOP NEWS