Κυριακή της Σαμαρείτιδος στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

  • Dogma
φθιώτιδος

Στην Καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ιερούργησε και ωμίλησε την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 26 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.

Οι Ιερές ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Τηλεοπτικού καναλιού «Star Κεντρικής Ελλάδος» και μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως (89,4fm).

Μετά την ανάγνωση της ευαγγελικής περικοπής, ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον Θείο Λόγο, αναφερόμενος στην συνάντηση του Χριστού με την Σαμαρείτιδα γυναίκα, την αγία Ισαπόστολο και μάρτυρα Φωτεινή λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο Χριστός άνοιξε διάλογο με την Σαμαρείτιδα και ενστάλαξε μέσα στην καρδιά της γυναίκας το ύδωρ το ζων της δωρεάς του Θεού. Ήθελε να φύγει η Σαμαρείτιδα από το σκοτάδι της αμαρτίας και από μια γυναίκα αμαρτωλή και σκοτεινή μετετράπη πλέον σε αγία Φωτεινή Ισαπόστολος, η οποία εκήρυξε παντού το Φως της Αναστάσεως του Κυρίου από το οποίο φωτίσθηκε και εκείνη, φωτίζοντας κι’ άλλους ανθρώπους.

Η Εκκλησία μας αδελφοί μου, είναι ζωοδόχος πηγή που μεταδίδει το ζωντανό νερό της χάριτος του Θεού. «To ύδωρ το ζων, το αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον». Δεν στερεύει ποτέ αυτή η πηγή, διότι προέρχεται από τον Άναρχο και Ατελεύτητο Θεό. Η ψυχή του κάθε ανθρώπου επιζητεί και επιποθεί το αληθινό νερό της ζωής.

Πόσοι άνθρωποι σήμερα επιζητούν αυτό το αληθινό νερό; Γεγονός είναι ότι υπάρχει πνευματική λειψυδρία, διότι η κοινωνία μας έχασε την πηγή, απομακρύνθηκε από την Εκκλησία.

Η Ευαγγελική περικοπή είναι πολύ διδακτική και συγκινητική, διότι δείχνει την αγάπη του Θεού προς τον αμαρτωλό άνθρωπο, αλλά μας δείχνει και την δωρεά του Θεού προς όλους τους ανθρώπους. Το ύδωρ το ζων.

Ας μας βοηθήσει ο Κύριος,  διότι οι μέρες είναι δύσκολες σε όλο τον κόσμο. Στην Πατρίδα μας η Ορθοδοξία έχει κύρος, έχει λαό, παρότι κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν το αντίθετο και προβάλλουν το κακό. Υπάρχει ελπίδα. Να κρατήσουμε την Ορθοδοξία και την πίστη μας ψηλά και  θα είμαστε μακάριοι που θα ζούμε σ’ ένα τόπο, όπου θα ρέει άφθονο  το ζωογόνο ύδωρ της χάριτος του Θεού, να ομορφαίνει την ζωή μας και να μας χαρίζει τις αξίες, τα χαρίσματα και τα ιδανικά τα οποία κάνουν την ζωή ευτυχισμένη».

Προ της απολύσεως ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ανέγνωσε την ανακοίνωση της Μητροπόλεως σχετικά με την Ιερά Παράκληση, η οποία θα τελεσθεί προς ενίσχυση και φωτισμό των παιδιών μας που θα διαγωνισθούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις,  την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 9 το βράδυ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

Τέλος ο Ποιμενάρχης μας, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους πιστούς, αλλά και αυτούς που παρακολουθούσαν από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου, σχετικά με δύο επίκαιρα χαρμόσυνα γεγονότα, τα οποία αφορούν την Ιερά Μητρόπολή μας, όπως: την έγκριση από μέρους  της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος του φακέλου της αγιοκατατάξεως του οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και την προώθησή του στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, το οποίο και  θα αποφασίσει σχετικώς δια την αναγραφή του ονόματος του οσίου Βησσαρίωνος του Ελεήμονος Πνευματικού εις τας αγιογραφικάς δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και θα τιμάται και επισήμως ως μεγάλος άγιος της Εκκλησίας μας, καθώς και συνεχάρη δια την εκλογή του, τον Φθιώτη Εψηφισμένο Επίσκοπο Ολβίας, κ. Επιφάνιο Δημητρίου, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το χωριό Κόμνηνα της Λοκρίδος και εξελέγη την Παρασκευή 24 Μαΐου ε.ε. από την Ιερά Σύνοδο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Επίσκοπος.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εις τον Εψηφισμένο Επίσκοπο κ. Επιφάνιο  να έχει έτη πολλά και μακρά και καλλίκαρπο Αρχιερατεία.
φθιώτιδος

TOP NEWS