Κυριακή των Βαΐων στη Μητρόπολη Χαλκίδος

  • Dogma
χαλκίδος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή Κλήρου και Λαού, εορτάσθηκε η ανάμνηση της θριαμβευτικής Εισόδου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα, κατά την φετινή Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου 2023 στη Μητρόπολη Χαλκίδος.

Συγκεκριμένα, στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Αμαρύνθου, νωρίς το πρωί ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο της Εορτής, προεξήρχε στην τελεσθείσα Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Ιερομόν. Χρύσανθο Χριστοφή, τον Οικον. Κυριακό Κοκκάλα-Εφημέριο της Ενορίας και τους Διακ. Σταύρο Καλαφάτη και Χρήστο Ραμαντανάκη, κήρυξε τον θείο λόγο, ευλόγησε και διένειμε τα Βάϊα στους πιστούς κατά την τάξη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, δηλαδή αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας αφού προηγήθηκε λιτανεία της ιεράς εικόνας της βαϊοφόρου εντός του Ιερού Ναού.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε ερμηνευτικά το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας (Ιωάν. 12, 1-18).

Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, στην οποία εκκλησιάσθηκαν ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Δήμαρχος Ερετρίας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος, η Αντιδήμαρχος Παναγιώτα Μπούγα-Μπαραμπούτη και ο Πρόεδρος της Δ.Ε. Αμαρύνθου κ. Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, έψαλαν οι κ.κ. Βασίλειος Χαϊνάς, Δημήτριος Πετρογιάννης και Αλέξιος Βλάχος, ενώ προσήλθε κατόπιν και ο Εφημέριος της γειτονικής Ενορίας Καλλιθέας π. Κωνσταντίνος Κιούσης, ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε Πρωτοπρεσβύτερο τον δραστήριο και φίλεργο Εφημέριο της Ενορίας, π. Κυριακό Κοκκάλα, τον οποίο, ο Σεβασμιώτατος επήνεσε και του ευχήθηκε πατρικά για την συμπλήρωση είκοσι δύο ετών ευφήμου ιερατικής διακονίας.

Το εσπέρας της Κυριακής, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Ι. Ναό Παναγίας Ελεούσης Δοκού Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο της Μ. Δευτέρας, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, τον Προϊστάμενο της Ενορίας Δοκού, Πρωτοπρεσβ. Γεώργιο Μωραΐτη και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

Στο διδακτικό του κήρυγμα προς τους εκκλησιασθέντες και τους ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7fm), ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σπουδή του Ιησού Χριστού προς το Πάθος, ώστε να μας εισαγάγει στην ποθεινή πατρίδα, τον Παράδεισο και εν συνεχεία ανέπτυξε, ως παραδείγματα προς μίμησιν και αποφυγήν αντίστοιχα, την ιστορία του παγκάλου Ιωσήφ και την ακαρπία της συκής.

TOP NEWS