Κυριακή του Παραλύτου στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Σητείας

  • Dogma
κυριακή

Tην Κυριακή του Παραλύτου, 7 Μαΐου 2023, ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας.

Πριν την απόλυση τέλεσε τα ιερά μνημόσυνα των μακαριστών Ειρήνης Μαραβελάκη (τρίμηνο), Καλλιόπης Μακρονικολάκη (τρίμηνο) και Ιωάννου Τζελεσάκη (ετήσιο).

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Κύριλλος μίλησε για το θαύμα της ιάσεως του Παραλυτικού από τον Χριστό και ανέλυσε τον διάλογο που είχε ο επί τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια κατάκοιτος στο κρεββάτι του πόνου με τον ιατρό των ψυχών και των σωμάτων του ανθρώπου φιλάνθρωπο Κύριο. Όπως σημείωσε, «οφείλουμε να διδαχθούμε από την πολυχρόνια υπομονή και την καρτερία του Παραλυτικού στη Στοά του Σολομώντος. Δεν γόγγυσε, δεν παραπονέθηκε, δεν έριξε το βάρος της ασθένειάς του στους άλλους ή στον ίδιο τον Θεό. Αντίθετα, με απλότητα ζήτησε από τον Θεό ένα πράγμα, να τον βοηθήσει να μπει στην κολυμβρήθρα, ελπίζοντας στο θαύμα της ιάσεως. «Άνθρωπον ουκ έχω», είπε στον Κύριο. Και ο Χριστός βλέποντας τον ψυχικό του πλούτο τού χάρισε πλουσιοπάροχα πολλά. Έγινε αδελφός και φίλος και θεραπευτής του. Του είπε να σηκώσει το κρεβάτι του και να πάει υγιής στο σπίτι του. Τον θεράπευσε χωρίς να χρειασθεί να μπει στο νερό. Ένα ζήτησε με ταπείνωση και απλότητα και ο Θεός του χάρισε πολλά».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος της Ενορίας πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Εκκλησιάστηκαν αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης.

TOP NEWS