Κυθήρων Σεραφείμ: Απηνής διωγμός στους Μοναχούς της Λαύρας του Κιέβου – Θρήνος και οδυρμός

  • Dogma
κυθήρων

Κυθήρων Σεραφείμ: Δεν φθάνει ο ασίγαστος πόλεμος μεταξύ των ομοδόξων λαών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που ξεπέρασε τον ένα χρόνο και «καλά κρατεί». Ο Ορθόδοξος μαρτυρικός λαός της Ουκρανίας και η Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της υπό τον Μακ. Μητροπολίτη της κ.Ονούφριο και την περί αυτόν Σεπτή Ιεραρχία διώκεται με σκληρό κάι ανελέητο τρόπο από την ηγεσία της αντικανονικής «Ιεραρχίας», με το «ξίφος» της κρατικής Ουκρανικής εξουσίας.

Εθρηνήσαμε πρόσφατα χιλιάδες νεκρών μετά τον συνταρακτικό και καταστρεπτικό σεισμό στην ομόδοξη Συρία και Τουρκία. Δεν ήταν μικρότερος ο πόνος και λιγότερος ο θρήνος για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών.

Και μαζί με αυτά τα θλιβερά γεγονότα έρχεται και ένα άλλο πολύ λυπηρό γεγονός πνευματικής υφής και σημασίας, ο προαγγελθείς σκληρός και αδυσώπητος διωγμός διακοσίων Μοναχών και δοκίμων της περιώνυμης Λαύρας του Κιέβου, κατόπιν διαταγής των κρατικών αρχών της Ουκρανίας. Δεν φθάνει ο ασίγαστος πόλεμος μεταξύ των ομοδόξων λαών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που ξεπέρασε τον ένα χρόνο και «καλά κρατεί». Ο Ορθόδοξος μαρτυρικός λαός της Ουκρανίας και η Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της υπό τον Μακ. Μητροπολίτη της κ.Ονούφριο και την περί αυτόν Σεπτή Ιεραρχία διώκεται με σκληρό κάι ανελέητο τρόπο από την ηγεσία της αντικανονικής «Ιεραρχίας», με το «ξίφος» της κρατικής Ουκρανικής εξουσίας.

Πριν 17 χρόνια, κατά την πρώτη μου διακονία ως Συνοδικού μέλους (2005-2006), είχα την ευλογία, κατ’ εξουσιοδότησιν της υπό τον μακαριστόν Αρχιεπίσκοπον κυρόν Χριστόδουλον Ιεράς Συνόδου, να εκπροσωπήσω την Εκκλησίαν της Ελλάδος, συνοδευόμενος υπό του νυν Θεοφιλ. Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κ.Προκοπίου, στις εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν του τότε Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.Βλαδιμήρου, επί τη συμπληρώσει 40 ετών Ιερωσύνης και Αρχιερωσύνης.

Τότε μου δόθηκε η εξαιρετική ευκαιρία και ευλογία να προσκυνήσω τα Ιερά Προσκυνήματα και τα άγια Λείψανα της Λαύρας του Κιέβου. Ένα πολύ συγκινητικό και αλησμόνητο προσκύνημα μέσα σε μία ιερή και μυσταγωγική ατμόσφαιρα. Τα ιερά λείψανα, ενδεδυμένα τα Αρχιερατικά ή τα ιερατικά τους άμφια απέπνεαν το άρωμα της αγιότητος. Αλησμόνητες στιγμές ιερής κατανύξεως και πνευματικής μεταρσιώσεως.

Αυτούς τους αγίους τόπους της περιάκουστης Λαύρας του Κιέβου, που έχει ζωή, άνθησι και πνευματική ακτινοβολία 10 αιώνων, τους ανέδειξαν και αποκατέστησαν τελευταίως διακόσιοι Μοναχοί. Η κρατούσα όμως «Ιεραρχία» με την δύναμι και την επιβολή της κρατούσης Πολιτείας συνήργησε στο να εκδιωχθούν μέχρι το πέρας της αυριανής ημέρας (29 Μαρτίου 2023) οι εν θέματι Μοναχοί από την Μονήν της μετανοίας των. Θρήνος και οδυρμός αρμόζει στην καταθλιπτική και κατώδυνη αυτή περίπτωσι. «Ο δε ταράσσων (αυτούς) βαστάσει το κρίμα, όστις αν η» (Γαλ. 5,10).

Εκφράζω την διάπυρον ευχήν και ευελπιστώ ότι τόσον η Ιερά ημών Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσον και οι λοιπές κατά τόπους Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες θα λάβουν την προσήκουσαν τοποθέτησιν και θα αποδοκιμάσουν σθεναρώς το αντιαγιοπνευματικό αυτό ανοσιούργημα εις βάρος οσίων κάι αφιερωμένων ψυχών.

TOP NEWS